:host { --enviso-primary-color: #FF8A21; --enviso-secondary-color: #FF8A21; font-family: 'boijmans-font', Arial, Helvetica,sans-serif; } .enviso-basket-button-wrapper { position: relative; top: 5px; } .enviso-btn { font-size: 22px; } .enviso-basket-button-items-amount { font-size: 12px; line-height: 1; background: #F18700; color: white; border-radius: 50%; width: 24px; height: 24px; min-width: 0; display: flex; align-items: center; justify-content: center; text-align: center; font-weight: bold; padding: 0; top: -13px; right: -12px; } Previous Next Facebook Instagram Twitter Pinterest Tiktok Linkedin Back to top
26 April 2024

Koninklijke onderscheiding Sjarel Ex

Sjarel Ex, van 2004 tot 2022 directeur en bestuurder van Museum Boijmans Van Beuningen, heeft het bericht gekregen dat hij een koninklijke onderscheiding krijgt voor zijn verdiensten voor de Nederlandse musea.

Sjarels eigenzinnige visie op kunst en musea heeft Museum Boijmans Van Beuningen blijvend beïnvloed met onder meer het eerste publiek toegankelijk kunstdepot ter wereld. Eerder was Sjarel directeur van het Centraal Museum in Utrecht. Wij feliciteren hem van harte met deze terechte toekenning!

Bij zijn afscheid van het museum in september 2022 liet Sjarel een divers palet aan verdiensten na. Onder Sjarel werd de verzelfstandiging van het museum gerealiseerd. Onder zijn leiding werd de collectie met meer dan tienduizend objecten verrijkt. Met tot de verbeelding sprekende kunstwerken zoals bijvoorbeeld Peinture-poème (Musique, Seine, Michel, Bataille et moi) van Jean Miró, Bunkhouse van Paul McCarthy en werk van Cyprien Gaillard.

Ex blonk uit in het werken en experimenteren met 'ongebruikelijke' manieren van tentoonstellen en financieren. Vaak bleek dat pionierswerk. Denk bijvoorbeeld aan het exposeren in de Onderzeebootloods, in Rotterdam-Heijplaat. Verder sloeg hij de handen-in-een met een mecenas als Han Nefkens, waardoor onder andere Olafur Eliassons Notion Motion in het museum én de collectie kwam. Het legendarische Boijmans TV werd gemaakt en met The Future of Fashion is Now werd er een toonaangevende modetentoonstelling gepresenteerd.

Onvergetelijke ondernemingen zijn het Ahoy Drive-thru museum, de tientallen tentoonstellingen die hij zelf samenstelde, het oprichten van Zuid. Boijmans Van Beuningen en natuurlijk de realisering van Depot Boijmans Van Beuningen. Met ’s werelds eerste publiekelijk toegankelijke collectiegebouw zwaaide Sjarel af als directeur. Sindsdien werkt hij als freelance gastcurator en kunsthistoricus.

Sjarel Ex wordt benoemd tot Officier in de Orde van Oranje-Nassau. Omdat hij momenteel in het buitenland verblijft, ontvangt hij zijn onderscheiding op een later moment, uit handen van Femke Halsema, burgemeester van zijn woonplaats Amsterdam.

Beeld in header door Fred Ernst