:host { --enviso-primary-color: #FF8A21; --enviso-secondary-color: #FF8A21; font-family: 'boijmans-font', Arial, Helvetica,sans-serif; } .enviso-basket-button-wrapper { position: relative; top: 5px; } .enviso-btn { font-size: 22px; } .enviso-basket-button-items-amount { font-size: 12px; line-height: 1; background: #F18700; color: white; border-radius: 50%; width: 24px; height: 24px; min-width: 0; display: flex; align-items: center; justify-content: center; text-align: center; font-weight: bold; padding: 0; top: -13px; right: -12px; } Previous Next Facebook Instagram Twitter Pinterest Tiktok Linkedin Back to top
3 August 2021

Iedere woensdag vlaggen maken: kinderworkshops in Boijmans Hillevliet

Boijmans Hillevliet is deze zomer een ‘vakantiebestemming’ voor kinderen met een Jeugd Vakantiepaspoort. Ze kunnen vlaggen maken tijdens een gratis inloopworkshop, samen met kunstenares Kwinnie Lê, over de buurt, zichzelf, hun knuffel of voor een eigen kinderoptocht.

De kinderen vertolken hun eigen verhalen naar grote vlaggen die ze knutselen en vervolgens bij goed weer laten zien in een feestelijke processie op locatie rondom het gebouw. Woensdagmiddag van 12.00-15.00 zijn kinderen welkom op de Hillevliet 90 om hun stempel op te halen voor het Jeugd Vakantiepaspoort dat ieder jaar wordt verstrekt door Rotterdampas. De workshops zijn gratis en lopen tot en met 25 augustus. 

"Voor mijn eigen werk maak ik vlaggen aan de hand van verhalen. Ik trek de hele zomer door Rotterdam om op intuïtieve manier mensen te ontmoeten— gesprekken zijn soms filosofisch, activistisch of juist persoonlijk. Voordat ik met de kinderen hun vlaggen ga maken, vraag ik aan de kinderen waar ze aan moeten denken bij een vlag en vooral voor wie zo’n vlag is bedoeld. En je merkt dat waar de één meteen in de materialen duikt, de ander juist goed wil nadenken over die vraag. Een van de kinderen maakte bijvoorbeeld een vlag voor het land van haar knuffel, Lea-land" - Kunstenares Kwinnie Lê

Samenwerking Kwinnie Lê

De kinderworkshops zijn een samenwerking met kunstenares Kwinnie Lê, die in de buurt van Hillevliet 90 atelier houdt, waarbij zij voortborduurt op haar eigen werk. Al lopend door Rotterdam, verzamelt Lê verhalen van mensen die ze tegenkomt. Lê bracht verhalen uit Rotterdam-Zuid samen in ‘I wish you knew me by my name: act I’ (2020) en trekt nu door heel Rotterdam. Zo wordt er geluisterd en ontstaan vlaggen die niet gelden als algemeen symbool, maar juist opgemaakt zijn uit de persoonlijkheden die zich in de wijk bevinden. Lê nodigt de kinderen uit om hun eigen verhaal te delen en door de optocht dragen ze hun eigen creaties uit aan de buurt. 

Luisterpost

Op luisterpost Boijmans Hillevliet worden blijvend gesprekken gevoerd over wat er te leren is van Zuid. Iedereen is welkom bij deze ontmoetingsplaats waar bewoners, leerlingen en talentvolle makers samenkomen, zelf activiteiten kunnen organiseren of er aan deelnemen.

Terwijl het Depot Boijmans Van Beuningen wordt ingehuisd in aanloop naar de opening op 6 november, is Boijmans Hillevliet al sinds begin 2020 aan het werk met talentvolle makers, maatschappelijke partners en sleutelfiguren uit de buurt. Boijmans Hillevliet is géén museumdependance met tentoonstellingen, maar een eerste stap in een breder programma op Rotterdam-Zuid, voortbordurend op de verhalen uit de buurt.