:host { --enviso-primary-color: #FF8A21; --enviso-secondary-color: #FF8A21; font-family: 'boijmans-font', Arial, Helvetica,sans-serif; } .enviso-basket-button-wrapper { position: relative; top: 5px; } .enviso-btn { font-size: 22px; } .enviso-basket-button-items-amount { font-size: 12px; line-height: 1; background: #F18700; color: white; border-radius: 50%; width: 24px; height: 24px; min-width: 0; display: flex; align-items: center; justify-content: center; text-align: center; font-weight: bold; padding: 0; top: -13px; right: -12px; } Previous Next Facebook Instagram Twitter Pinterest Tiktok Linkedin Back to top
3 October 2017

In memoriam Hans Sonnenberg, meneer Delta

Na een kort ziekbed overleed vrijdagmiddag 29 september 2017 in het Erasmus MC in Rotterdam Hans Sonnenberg. Hij was galeriehouder van grote klasse, al sedert 55 jaar en een van de meest markante, wakkere mensen uit de kunstwereld van Rotterdam.

In de jaren vijftig raakt de jonge Hans Sonnenberg verslingerd aan de hedendaagse kunst. Hij begint te verzamelen en raakt bevriend met de toen nog obscure, nu wereldberoemde Italiaanse Zero-kunstenaar Piero Manzoni, die na bemiddeling van Sonnenberg in de Rotterdamse Kunstkring exposeert. Via hem maakt Manzoni voor het eerst contact met Jan Schoonhoven, representant van de Nederlandse Nul-beweging.

Het lijkt de eerste zin van een jongensboek waarin de hoofdpersoon steeds nieuwe avonturen beleeft in de ontluikende nationale- en internationale kunstwereld van vlak na de Tweede Wereldoorlog. Hans Sonnenberg (1928 - 2017) was vanaf zijn eerste schreden als galeriehouder iemand die over de grenzen keek.

Hij maakte van dichtbij de opkomst van de CoBrA-beweging mee en pikte de polsslag van de tijd op in Galerie Orez aan de Javastraat in Den Haag, de eerste galerie waaraan hij artistieke leiding gaf. Hij zette zijn carrière als galerist daarna voort in Rotterdam, waar hij op verscheidene plekken in de stad, tot op de dag van gisteren, het artistieke bewind voerde over Galerie Delta.

De lange lijst van kunstenaars waarmee Hans Sonnenberg in contact stond, in Rotterdam en in de rest van de wereld, komt mede tot uitdrukking in de prachtige schenkingen die hij onlangs deed aan twee musea die hem nauw aan het hart lagen, Museum Boijmans Van Beuningen en het Stedelijk Museum Schiedam.

In 2012 presenteerde Museum Boijmans Van Beuningen een tentoonstelling ter ere van het vijftigjarige jubileum van de Rotterdamse galerie Delta. Hans Sonnenberg, een fervent verzamelaar, schonk het museum in 2000 dertig werken. Deze belangrijke schenking, bestaande uit onder andere schilderijen van Constant, werk van Claes Oldenburg en Yayoi Kusama, objecten van Piero Manzoni, werk van Engelse popart kunstenaars en twee schilderijen van Jean-Michel Basquiat, vormden de kern van de tentoonstelling. In een speciale Boijmansstudie van conservator Noor Mertens is zijn plaats in de kunstgeschiedenis nauwkeurig omschreven, 'Meneer Delta' was en is een groot fenomeen.

Onlangs schonk Sonnenberg het Stedelijk Museum Schiedam een prachtige serie werken uit zijn CoBrA-verzameling. Deze collectie, waaronder werken van Constant, Karel Appel en Asger Jorn, zou tot en met 1 oktober in Schiedam te zien zijn en wordt nu verlengd tot en met vrijdag 6 oktober.

Herdenkingsdienst

Op vrijdag 6 oktober 2017 vindt in Museum Boijmans Van Beuningen vanaf 15.30 uur een herdenking plaats. Iedereen die Hans Sonnenberg heeft gekend of iets wil vertellen of horen over zijn prominente rol in de kunstgeschiedenis van Rotterdam en tot ver daarbuiten, is van harte welkom.

Sjarel Ex, directeur Museum Boijmans Van Beuningen

Deirdre Carasso, directeur Stedelijk Museum Schiedam