:host { --enviso-primary-color: #FF8A21; --enviso-secondary-color: #FF8A21; font-family: 'boijmans-font', Arial, Helvetica,sans-serif; } .enviso-basket-button-wrapper { position: relative; top: 5px; } .enviso-btn { font-size: 22px; } .enviso-basket-button-items-amount { font-size: 12px; line-height: 1; background: #F18700; color: white; border-radius: 50%; width: 24px; height: 24px; min-width: 0; display: flex; align-items: center; justify-content: center; text-align: center; font-weight: bold; padding: 0; top: -13px; right: -12px; } Previous Next Facebook Instagram Twitter Pinterest Tiktok Linkedin Back to top
1 November 2022

Depot Boijmans Van Beuningen is 1 jaar open

De binnenkant van het depot weerspiegelt al een jaar de bedrijvigheid rondom de zorg en werkzaamheden van zeven eeuwen kunst. Meer dan een kwart miljoen mensen bezochten het Rotterdamse icoon in de afgelopen 365 dagen.

Op 5 november is het precies één jaar geleden dat Koning Willem-Alexander op de knop drukte om de futuristische deuren van Depot Boijmans Van Beuningen officieel te openen. Het spiegelende depot in het centrum van Rotterdam ging de wereld over als nieuw type publieke plek; het werkgebouw achter de toonzaal. Het idee is helder: in het depot ervaart de bezoeker de wereld achter de schermen van het museum. Meer dan 250.000 mensen bezochten het depot sinds de opening. Honderden collega musea uit heel de wereld konden hun nieuwsgierigheid ook niet bedwingen en zijn langsgekomen. En er is met veel kunstenaars samengewerkt: Suzan Drummen, Job Wouters, Gijs Frieling, maar ook Pipilotti Rist, John Körmeling, Marieke van Diemen, Ton Zwerver, Sarkis, Olaf Mooij, Anne Vegter en vele anderen.

Niet meer weg te denken
Er zijn kunstwerken onderzocht, gerestaureerd, gereviseerd, gedocumenteerd, gefotografeerd, gepresenteerd - tegen de achtergrond van het Rotterdamse straatbeeld. Er zijn kunstwerken ingepakt, uitgepakt, op reis gegaan en thuisgekomen. Er hebben modeshows plaatsgevonden, maar ook performances, filmvertoningen en yoga op het dak. Rembrandt ging met de lift, Viktor&Rolf op een hoogwerker. Scholieren renden de trappen op en af en er is kunst gemaakt. Er zijn kunstwerken bewonderd, besproken en (bijna) aangeraakt. Kilometers vloeren zijn gedweild en meters glas stralend gehouden. Het heeft gestormd, maar het dakbos staat. Er is gegeten, geproost en gefeest. Er waren verwelkomingen en een afscheid. Na één jaar is Depot Boijmans Van Beuningen een levend gebouw, niet meer weg te denken uit de Rotterdamse skyline. 

Een greep uit het afgelopen jaar
250.161 bezoekers
onderwijsprogramma’s
385 bezoeken van scholen
14.063 scholieren zijn langs geweest
101 vrachtwagens met kunst in het truckdock geweest
55.432 objecten verplaatst voor bijvoorbeeld tentoonstellingen, behandelingen, uitgaande bruiklenen, en terugkomende bruiklenen
80 objecten ingepakt en op reis gegaan
280 objecten retour gekomen in het depot
310 schenkingen zijn in ontvangst genomen
161 mensen hebben yoga gedaan op het dak van het Depot
171 RET medewerkers en familie zijn op bezoek geweest
1664 buitenspiegels zijn drie keer gereinigd
5.677.940 vierkante meter gedweild
400.000 liter water spoelde door de wc's
1129 spiegels zijn reeds geadopteerd

En Tientallen samenwerkingen (o.a. Susan Bijl, het Eurovisie Songfestival, POP Trading Company, Dudok, Urban Department Store, Feyenoord, de Bijenkorf, Codarts Rotterdam, ArtEZ, Willem de Kooning Academie, Rotterdamse Studenten Zeil Vereniging, Krajicek Foundation, Dakendagen, SSRR, De Zonnebloem, Francon, Amsterdam Fashion Week, YG Studios, RET, The Boyscouts)

Het Depot is mede mogelijk gemaakt door Stichting De Verre Bergen, gemeente Rotterdam, VriendenLoterij, The Asahi Shimbun, Stichting Elise Mathilde Fonds, Peterson Control Union, De heer en mevrouw Schoufour-Martin, KPN, Stichting Bevordering van Volkskracht - Fonds op naam Swart-van Essen, Piet van der Slikke en Sandra Swelheim, Erasmusstichting, VSBfonds, Jurgen en Carin Stegmann-Overzier, G.Ph.Verhagen-Stichting, Familie Verweij-Engelaer, Nedspice, Port of Rotterdam, Bruynzeel, PwC en RSM | Audit | Tax | Consulting, en zij die niet genoemd wensen te worden.

Het depot is ontworpen door MVRDV en gebouwd door BAM Bouw en Techniek.

Koninklijke opening Depot Boijmans Van Beuningen. Beeld: NATHANREINDS
Koninklijke opening Depot Boijmans Van Beuningen. Beeld: NATHANREINDS