:host { --enviso-primary-color: #FF8A21; --enviso-secondary-color: #FF8A21; font-family: 'boijmans-font', Arial, Helvetica,sans-serif; } .enviso-basket-button-wrapper { position: relative; top: 5px; } .enviso-btn { font-size: 22px; } .enviso-basket-button-items-amount { font-size: 12px; line-height: 1; background: #F18700; color: white; border-radius: 50%; width: 24px; height: 24px; min-width: 0; display: flex; align-items: center; justify-content: center; text-align: center; font-weight: bold; padding: 0; top: -13px; right: -12px; } Previous Next Facebook Instagram Twitter Pinterest Tiktok Linkedin Back to top
21 December 2018

Gemeenteraad Rotterdam beslist: Museum van de toekomst

De Rotterdamse gemeenteraad heeft op 20 december besloten om Museum Boijmans Van Beuningen ambitieus te vernieuwen. “Dit is een investering die Rotterdam en de prachtige collectie van Museum Boijmans Van Beuningen verdienen", aldus Said Kasmi, wethouder Cultuur.

Een overgrote meerderheid van 38 van de 45 Rotterdamse raadsleden stemde voor het ambitiescenario, waarbij het museum in zeven jaar gerenoveerd en vernieuwd wordt voor 223,5 miljoen euro. Middels een unaniem aangenomen amendement volgt een go of no go moment nadat het bouwplan verder is uitgewerkt.

Dankzij dit besluit en met de hulp van externe investeerders kan het museum zijn huidige gebouwen in oude glorie herstellen, weer voldoen aan de eisen van deze tijd en zijn internationale positie als kunstmuseum uitbouwen. Said Kasmi, wethouder Cultuur: “Dit is een investering die Rotterdam en de prachtige collectie van Museum Boijmans Van Beuningen verdienen. Het levert de stad een hernieuwd topmuseum op dat veel meer bezoekers kan trekken.”

Het besluit van de Rotterdamse gemeenteraad is ‘een prachtig cadeau voor de stad Rotterdam en iedereen met hart voor de onwaarschijnlijk rijke kunstcollectie. We zijn bijzonder blij dat de collectie is veiliggesteld en in de toekomst weer een buitengewoon mooi huis krijgt. Door met de stad te kunnen bouwen aan dit ambitieuze renovatiescenario betekent dat het museum weer mee telt in de wereldtop’ aldus museumdirecteur Sjarel Ex.

Planning

De renovatie en vernieuwing zal naar verwachting zeven jaar in beslag nemen en start vanaf de zomer van 2019, direct nadat het monumentale gebouw aan het Museumpark sluit. De asbestsanering neemt naar verwachting een jaar in beslag. In de tussentijd start de selectie van de architect en wordt het Plan van Eisen samengesteld dat de basis vormt voor het voorlopig ontwerp. De collectie blijft gedurende de verbouwing zichtbaar bij (inter)nationale collega instellingen en vanaf eind 2020/ 2021 in vol ornaat in Depot Boijmans Van Beuningen, het eerste publiek toegankelijke kunstdepot ter wereld.

Achterstallig onderhoud

Het museumgebouw wacht al jaren op onderhoud en kan niet verder in de huidige staat vanwege onder meer asbest, wateroverlast en brandveiligheid. Afgelopen maand gaf de Rotterdamse Raad voor Kunst & Cultuur een positief advies af voor het ambitiescenario. Het College van B&W deed hetzelfde voorstel aan de raad. Met dit advies wordt nadrukkelijk gekozen voor een vernieuwing die verder gaat dan de nodige saneringen en kiest Rotterdam voor een verduurzaamd en toekomstbestendig museum. Gericht op toegankelijkheid en het verbeteren van de beleving van bezoekers worden nieuwe open entree(s) en ontvangstruimten gerealiseerd waarmee de aansluiting van het museum op de omgeving verbetert. Ook worden er een moderne museumwinkel en goede horecagelegenheden ontwikkeld en is er meer ruimte om grote tentoonstellingen te programmeren. Museum Boijmans Van Beuningen kan dan met een up-to-date museumgebouw de toekomst tegemoet en verder bouwen aan zijn (inter)nationale positie als toonaangevend instituut.

Laatste kans: vaste collectie

Op 14 januari 2019 sluiten de zestig zalen in het iconische Van der Steur gebouw, de beroemde rechter (bakstenen) museumvleugel die vijfentachtig jaar geleden werd gebouwd. Kunstliefhebbers hebben nog (vanaf heden) tot die datum de kans om de huidige collectie-opstelling ‘De collectie als tijdmachine’ te bezoeken. Hierna start de uithuizing van de vaste collectie van het museum. De tentoonstellingsvleugel van Museum Boijmans Van Beuningen blijft nog tot en met 26 mei geopend. Het museum besluit daar met een Bauhaus tentoonstelling, een selectie van de hoogtepunten uit de collectie en een tentoonstelling gewijd aan de Rotterdamse kunstenaar Co Westerik (1924-2018).

De collectie van Sjarel Ex

Transit Boijmans Van Beuningen

Vanaf 2019 gaat het museum zijn fase van noodzakelijke renovatie in. In die Transit-periode trekt het museum de stad Rotterdam en de wereld in om publiek te raken met zijn internationale topcollectie. Dat gebeurt vanaf 27 mei 2019 als het museumgebouw sluit voor de vernieuwing. Acht buurlocaties in de stad gaan een unieke samenwerking aan onder de noemer Boijmans bij de Buren. In elf verrassende tentoonstellingen blijven zo uiteenlopende collectiestukken te bezoeken. Boijmans opereert daarnaast in het buitenland, met reizende tentoonstellingen. Vanaf schooljaar 2019 maakt het museum Rotterdamse scholieren bekend met échte collectiestukken met Boijmans in de Klas. Ondertussen vordert de bouw van Depot Boijmans Van Beuningen, het eerste publiek toegankelijke kunstdepot ter wereld dat in 2020/begin 2021 opent en waar de 154.000 kunstwerken worden getoond en verzorgd.