:host { --enviso-primary-color: #00BAFF; --enviso-secondary-color: #00BAFF; font-family: 'boijmans-font', Arial, Helvetica,sans-serif; } .enviso-basket-button-wrapper { position: relative; top: 5px; } .enviso-btn { font-size: 22px; } .enviso-basket-button-items-amount { font-size: 12px; line-height: 1; background: #F18700; color: white; border-radius: 50%; width: 24px; height: 24px; min-width: 0; display: flex; align-items: center; justify-content: center; text-align: center; font-weight: bold; padding: 0; top: -13px; right: -12px; } Previous Next Facebook Instagram Twitter Pinterest Tiktok Linkedin Back to top

Depot uit de kist

De bouw van Depot Boijmans Van Beuningen, het eerste openbare kunstdepot ter wereld, bereikt een bijzondere fase: de ontkisting. Hierdoor komt de enorme komvormige wand van het depot tevoorschijn én wordt de bouw van de tweede verdieping gestart.

De komende weken ontkleedt BAM het kunstdepot van zijn houten bekisting, waardoor het bijzondere ontwerp van architectenbureau MVRDV iedere dag zichtbaarder wordt. Hans Polderman, projectdirecteur BAM Bouw & Techniek over het proces: “De dubbelgekromde betonnen wand komt mooi uit de bekisting. Vanwege de typische kromming in de wand was het nodig de bekisting langer dan normaal te laten staan. Daardoor zijn er wat verkleuringen zichtbaar zoals je ziet, maar dit heeft geen invloed op de kwaliteit.” De materialen die gebruikt zijn voor de bekisting verwerkt BAM circulair. Het staal gaat voor hergebruik retour naar BAM Materieel in Lelystad en het gebruikte hout wordt verwerkt tot pallets.

Foto: Rob Glastra Fotografie
Foto: Rob Glastra Fotografie

De hoogte in

Nu het fundament staat, de vloeren zijn uitgehard en de bekisting is verwijderd staat het kunstdepot voor een nieuwe technische uitdaging: de opbouw van de tweede verdieping. De buitenwanden hiervan bestaan uit op maatgemaakte duurzame prefab-elementen die vanuit de fabriek per vrachtwagen op de bouwplaats worden geleverd. Afhankelijk van het aantal ramen, zijn er per verdiepingsring 64 elementen nodig. Per dag worden zo’n 6 tot 8 elementen geplaatst. De elementen worden in de fabriek geproduceerd met behulp van digitale 3D-tekeningen in het Bouw Informatie Model (BIM). Deze productiewijze zorgt voor een enorme efficiëntieslag. Sjarel Ex, Directeur Museum Boijmans Van Beuningen: “We zijn blij met de voortgang van de bouw en blij dat we met Gemeente Rotterdam, Stichting de Verre Bergen, MVRDV en BAM Bouw en Techniek zo gestaag verder bouwen aan het depot: een wereldprimeur in Rotterdam.” Dit voorjaar wordt het hoogste punt bereikt en wordt de betonnen wand bekleed met maarliefst 1664 enorme spiegels. Depot Boijmans Van Beuningen verwacht eind 2020 de deuren te openen.

Foto: Rob Glastra Fotografie
Foto: Rob Glastra Fotografie

Over Depot Boijmans Van Beuningen

Depot Boijmans Van Beuningen is het eerste kunstdepot ter wereld dat toegang biedt tot een complete collectie, zónder tussenkomst van een conservator. Het 39,5 meter hoge gebouw is een ontwerp van het toonaangevende Rotterdamse architectenbureau MVRDV, onder meer bekend van de Markthal. De dynamiek van het depot is een andere dan die van het museum: hier worden geen tentoonstellingen gemaakt, maar kan het publiek – zelfstandig of met een gids – grasduinen tussen 151.000 kunstobjecten. Ze kunnen ook meekijken met herkomstonderzoek, conservering en restauratie. Per jaar verwacht het depot circa 90.000 bezoekers, naast de 300.000 die het museum al trekt; van internationale kunstprofessionals tot Rotterdammers, van toeristen tot dagjesmensen. Zo’n gebouw is om vele redenen een reis naar Rotterdam waard. Lees hier alle ontwikkelingen rondom het Depot. 

Bouw mee

Nu verkrijgbaar in de Museumwinkel en in de webshop van Museum Boijmans Van Beuningen: de originele Depot Boijmans Van Beuningen puzzel. Met de aankoop van deze puzzel bouwt de puzzelaar letterlijk mee, want 70% van het aankoopbedrag gaat naar de realisatie van onze grote dromen voor dit eerste publiek toegankelijke kunstdepot ter wereld. Maak deel uit van deze primeur! Nu nog in 1.000 stukjes. Klaar om ‘gebouwd’ te worden! 

Naast de puzzel vind je in de doos 6 ansichtkaarten van grote en kleine schatten uit de collectie. Een voorproefje van de kunstschatten die u straks kunt komen bekijken.

Puzzel Depot Boijmans Van Beuningen

Puzzel Depot Boijmans Van Beuningen

Koop de legpuzzel met afbeelding van Depot Boijmans Van Beuningen en bouw een stukje mee.

€ 29,95 Koop hier