:host { --enviso-primary-color: #00BAFF; --enviso-secondary-color: #00BAFF; font-family: 'boijmans-font', Arial, Helvetica,sans-serif; } .enviso-basket-button-wrapper { position: relative; top: 5px; } .enviso-btn { font-size: 22px; } .enviso-basket-button-items-amount { font-size: 12px; line-height: 1; background: #F18700; color: white; border-radius: 50%; width: 24px; height: 24px; min-width: 0; display: flex; align-items: center; justify-content: center; text-align: center; font-weight: bold; padding: 0; top: -13px; right: -12px; } Previous Next Facebook Instagram Twitter Pinterest Tiktok Linkedin Back to top

Depot wint Dutch Design Award 2022

Depot Boijmans Van Beuningen wint de Dutch Design Award 2022 in de categorie Habitat. De prijs werd uitgereikt in Eindhoven tijdens de Dutch Design Week. Volgens de vakjury ontwierp MVRDV met Depot Boijmans Van Beuningen een iconisch gebouw én een nieuwe typologie voor wat een depot kan zijn.

De jury: "Hier is iets fantastisch gemaakt; een plek die letterlijk en figuurlijk teruggeeft aan de stad. Het ontwerp bevraagt wat we willen van museale verzamelingen en laat het publiek kunst op een nieuwe manier ervaren. Omgaan met de collectie als geheel wordt een belevenis, wat niet alleen van invloed is op het gebouw, maar ook op de programmering. Depot Boijmans Van Beuningen ontsluit een heel ander spectrum aan manieren om kunst te presenteren. Het boort lagen aan die normaal onzichtbaar blijven, zoals inzicht in de kunst van het conserveren. "

De opdrachtgever wilde nadrukkelijk geen tweede museum, maar een werkgebouw dat de wereld achter het bewaren en onderhouden van een duizelingwekkend aantal kunst- en designwerken laat zien: 151.000 werken, verdeeld over 14 depotruimtes. Hier kun je – zelfstandig of met een gids – dwalen door het gebouw of meekijken met conserverings- en restauratiewerkzaamheden. Het MVRDV-team onder leiding van Winy Maas koos voor een rond en stoer gebouw met spiegelende gevel en openbare daktuin, dat zich nergens met zijn rug naar de buren keert en visueel opgaat in zijn omgeving.

Depot Boijmans Van Beuningen is een samenwerking tussen Boijmans Van Beuningen, de gemeente Rotterdam en Stichting De Verre Bergen. Deze Rotterdamse stichting investeert in sociaal maatschappelijke programma’s voor een sterker Rotterdam. Het depot is ontworpen door architectenbureau MVRDV en gebouwd door BAM Bouw en Techniek in opdracht van de gemeente Rotterdam. Met de investering in het depot willen de partners het culturele kapitaal van de stad versterken en de collectie nog beter ontsluiten. 

Depot Boijmans Van Beuningen

Depot Boijmans Van Beuningen

Foto Ossip van Duivenbode