:host { --enviso-primary-color: #00BAFF; --enviso-secondary-color: #00BAFF; font-family: 'boijmans-font', Arial, Helvetica,sans-serif; } .enviso-basket-button-wrapper { position: relative; top: 5px; } .enviso-btn { font-size: 22px; } .enviso-basket-button-items-amount { font-size: 12px; line-height: 1; background: #F18700; color: white; border-radius: 50%; width: 24px; height: 24px; min-width: 0; display: flex; align-items: center; justify-content: center; text-align: center; font-weight: bold; padding: 0; top: -13px; right: -12px; } Previous Next Facebook Instagram Twitter Pinterest Back to top

Depot Boijmans Van Beuningen uitgeroepen tot Publiek gebouw van het Jaar 2021

Gisteravond, woensdag 10 november, is tijdens de feestelijke uitreiking van de Architectenweb Awards 2021 Depot Boijmans Van Beuningen uitgeroepen tot Publiek gebouw van het Jaar 2021.

Volgens de jury

"Het depotgebouw voor Museum Boijmans Van Beuningen is een niet te missen bouwwerk, sterk aanwezig tussen het park en de architectuur van de bestaande museumgebouwen. De keuze voor een reflecterende, bolle vorm resulteert volgens de jury in een interessante gevel en een bijzonder effect. Het is een verrassing dat je vanaf het maaiveld via de gevel over de stad kunt kijken. Het depot is open voor publiek, waardoor het museum zijn collectie breed toegankelijk kan maken en goede invulling kan geven aan zijn maatschappelijke rol.

In Depot Boijmans Van Beuningen ziet de jury een gebouw waarvoor radicale keuzes zijn gemaakt en sterk naar innovatiemogelijkheden is gekeken. Die keuzes, uiteenlopend van de zo groot mogelijke toegankelijkheid van de collectie voor publiek tot de materialisatie, juicht de jury toe.

De technisch innovatieve deuren en de entree maken duidelijk dat de bezoeker hier een werkruimte binnenstapt. De transparante liften en roltrappen in het midden van het gebouw iets opwindends; hierlangs bewegen bezoekers, medewerkers en kunstwerken tussen geklimatiseerde opslag, restauratieateliers en expeditie. Die dynamiek is als een verbeelding van de digitale snelweg en maakt het gebouw helemaal van deze tijd.

De ronde vorm van het gebouw werkt goed. Niet alleen draagt ze bij aan de compactheid van het gebouw, ook heeft het bureau er gebruik van gemaakt voor de opstelling van de rekken met schilderijen in de depotruimten: de rekken staan niet meer perspectivisch, maar in een gekromde opstelling, waardoor je blik altijd eindigt op een kunstwerk.

Het depotgebouw neemt een flinke plek in ten opzichte van naastgelegen gebouwen en binnen de fasering van het Museumpark, dat valt niet te ontkennen. De jury ziet echter dat MVRDV een oplossing heeft gezocht voor een moeilijke opgave: er moest een zeer groot aantal meters worden toegevoegd. De komvorm minimaliseert – op z’n minst visueel – de voetafdruk van het gebouw en maakt het volume compact. Het dakterras rond het restaurant, met de bomen, struiken en grassen , is een geslaagde publieke ruimte."

Foto's: Ossip van Duivenbode.
Foto's: Ossip van Duivenbode.

Genomineerden

Naast Depot Boijmans Van Beuningen waren er vier andere genomineerden: Gibbonpaviljoen in Artis, Amsterdam van atelierfront; National Monument Kamp Amersfoort in Leusden van Inbo; Paviljoen Loenen in Loenen van KAAN Architecten en de Rechtbank Amsterdam, eveneens van KAAN Architecten.

Samenwerking

Het nieuwe icoon van Rotterdam Depot Boijmans Van Beuningen is een samenwerking tussen Museum Boijmans Van Beuningen, de gemeente Rotterdam en de Stichting De Verre Bergen. Het depot is ontworpen door MVRDV en gebouwd door BAM Bouw en Techniek.