Previous Next Facebook Instagram Twitter Pinterest Back to top

Conservator Alexandra van Dongen wint met haar mede-auteurs de Gerrit Komrij-prijs 2020

Wij zijn verheugd te melden dat Alexandra van Dongen, conservator pre-industriële vormgeving van Museum Boijmans Van Beuningen, samen met mede-auteurs Marleen Willebrands en Christianne Muusers, de Gerrit Komrij-prijs 2020 heeft gewonnen met het boek 'Het Excellente Kookboek van doctor Carolus Battus uit 1593'.

De Gerrit Komrij-prijs gaat naar het hele team auteurs van Het Excellente Kookboek van Carolus Battus uit 1593 (Uitgeverij Sterck & De Vreese). Alexandra van Dongen leverde een bijzondere bijdrage over het kook- en tafelgerei en tafelmanieren uit de tijd van Battus. Het keuken- en tafelgerei zijn voornamelijk afkomstig uit de collectie van Museum Boijmans Van Beuningen. 

Het Excellente Kookboek van doctor Carolus Battus verscheen in 1593 te Dordrecht als afsluiting van een medisch werk. Het is het eerste gedrukte kookboek in de Republiek. Deze verzameling van zo’n driehonderd recepten laat op unieke wijze de veranderende keuken zien van de late middeleeuwen naar de moderne tijd. Deze nieuwe versie van Het Excellente Kookboek van doctor Carolus Battus uit 1593 is gevuld met prachtige afbeeldingen: reproducties van schilderijen uit de zestiende eeuw, maar ook foto’s van keukengerei uit die tijd en foto’s van op zestiende-eeuwse wijze gedekte tafels.

De Gerrit Komrij-prijs werd in 2012 opgericht door Neerlandistiek.nl, online tijdschrift voor taal- en letterkundig onderzoek, om de popularisatie van de oude letteren te eren. Komrij hield van oude literatuur en hij heeft veel gedaan deze onder de aandacht van het publiek te brengen. De Gerrit Komrij-prijs gaat naar die persoon die het beste de oudere literatuur bekendheid weet te geven.

Voor meer informatie: battus.nl

Het excellente kookboek van Carolus Battus uit 1593. Proef de smaak van de 16e eeuw | Christianne Muusers en Marleen Willebrands | ISBN 978 90 5615 649 7 | Hard cover | ca 256 pagina's
Het excellente kookboek van Carolus Battus uit 1593. Proef de smaak van de 16e eeuw | Christianne Muusers en Marleen Willebrands | ISBN 978 90 5615 649 7 | Hard cover | ca 256 pagina's