:host { --enviso-primary-color: #FF8A21; --enviso-secondary-color: #FF8A21; font-family: 'boijmans-font', Arial, Helvetica,sans-serif; } .enviso-basket-button-wrapper { position: relative; top: 5px; } .enviso-btn { font-size: 22px; } .enviso-basket-button-items-amount { font-size: 12px; line-height: 1; background: #F18700; color: white; border-radius: 50%; width: 24px; height: 24px; min-width: 0; display: flex; align-items: center; justify-content: center; text-align: center; font-weight: bold; padding: 0; top: -13px; right: -12px; } Previous Next Facebook Instagram Twitter Pinterest Tiktok Linkedin Back to top
15 June 2021

Boijmans' surrealisten in populairste museum van Nieuw-Zeeland

Legendarische surrealistische hoogtepunten uit de Rotterdamse collectie zijn voor het eerst te zien aan de andere kant van de wereld. In het befaamde Te Papa museum in Wellington maakt het publiek kennis met Boijmans topstukken als Dalí’s ‘Mae West lippensofa’. Deze surrealisten-tentoonstelling is de grootste die tot op heden in Nieuw-Zeeland heeft plaatsgevonden.

Ruim 180 stukken van maar liefst vijftig kunstenaars uit de collectie surrealisme van Museum Boijmans Van Beuningen zijn vanaf deze week te zien in museum Te Papa Tongarewa in Wellington (NZ). Op 12 juni opende de tentoonstelling ‘Surrealist Art: Masterpieces from Museum Boijmans Van Beuningen’ (Maori titel: ‘He Toi Pohewa: He Toi Marupō o Muhiama o Boijmans Van Beuningen’) de deuren voor het publiek. Het is de grootste surrealisten-tentoonstelling die Nieuw Zeeland heeft gekend, en de Boijmans collectie was niet eerder in het land te zien. De tentoonstelling in het drukst bezochte museum van Nieuw-Zeeland laat bezoekers kennis maken met surrealistische hoogtepunten van onder meer Salvador Dalí, Marcel Duchamp, Man Ray, Francis Picabia, René Magritte, Unica Zürn en Leonora Carrington.

De realiteit opgerekt

In de zalen van Te Papa komen bezoekers meer te weten over dada, de anarchistische kunstbeweging die tijdens de Eerste Wereldoorlog ontstond. Dada is bekend van Duchamp’s roemruchte gesigneerde urinoir en geldt als voorloper van het surrealisme. Middels een scala aan iconische werken is te zien hoe de surrealisten zich lieten inspireren door dromen, het onderbewuste en het irrationele, en ook thema’s als seksualiteit en erotiek komen aan bod. Bezoekers worden meegenomen in de wereld van de surrealisten en ontdekken hoe zij door de realiteit op te rekken een reeks memorabele kunstwerken hebben voortgebracht. Meeslepende installaties, meesterlijke schilderijen en sculpturen, ingericht naast baanbrekend filmmateriaal, fotografie en design zijn het decor van deze tentoonstelling.

Speciale aandacht wordt geschonken aan het werk en de werkwijze van Salvador Dalí. Zo maakt het publiek kennis met Dalí’s ‘Venus van Milo met Laden’ (1936) - een beeld dat de suggestie wekt dat het openen van lades inzage geeft in de dromen en verlangens van de godin Venus. In de tentoonstelling prijkt ook zijn poëtische schilderij ‘Paar met het hoofd vol wolken’ (1936) en een indrukwekkende digitale installatie die met ‘Impressions d’Afrique’ (1938) is gemaakt. 

Het werk van de Belgische kunstenaar René Magritte vormt een passend slotakkoord van de expositie. Bezoekers kunnen zichzelf in een vernuftige installatie terugzien als de figuur op zijn beroemde schilderij 'Verboden af te beelden' (1937).

Te Papa Tongarewa Museum

Te Papa Tongarewa, vooral bekend als Te Papa, werd in 1998 opgericht als een innovatief bi-cultureel museum. Centraal staat het samenwerkingsverband tussen de Māori-bevolking en Pākehā, Nieuw-Zeelanders zonder Māori-achtergrond. Het is het populairste museum van het land en trekt rond de 1,5 miljoen bezoekers per jaar. Naast de status als het museum voor de nationale cultuur, bezit Te Papa ook de kunstcollectie van Nieuw-Zeeland, die wordt getoond in de galerij Toi Art. Te Papa is een multidisciplinair museum dat wetenschap, kunst en geschiedenis combineert, en heeft een bijzondere collectie Māori topstukken en taonga (schatten) uit de Stille Oceaan.

Boijmans in het Buitenland

Na Nieuw-Zeeland doet de tentoonstelling andere musea verspreid over de wereld aan. Onder de titel ‘A Surreal Shock. Masterpieces from Museum Boijmans Van Beuningen’ zijn de werken van 27 november 2021 tot en met 6 maart 2022 te zien in het Seoul Arts Center (SAC) in Seoul, Zuid-Korea. Hierna reizen ze door naar Mexico Stad. Een reizende collectietentoonstelling als deze vergroot de zichtbaarheid van het museum en de stad Rotterdam in het buitenland.