:host { --enviso-primary-color: #00BAFF; --enviso-secondary-color: #00BAFF; font-family: 'boijmans-font', Arial, Helvetica,sans-serif; } .enviso-basket-button-wrapper { position: relative; top: 5px; } .enviso-btn { font-size: 22px; } .enviso-basket-button-items-amount { font-size: 12px; line-height: 1; background: #F18700; color: white; border-radius: 50%; width: 24px; height: 24px; min-width: 0; display: flex; align-items: center; justify-content: center; text-align: center; font-weight: bold; padding: 0; top: -13px; right: -12px; } Previous Next Facebook Instagram Twitter Pinterest Tiktok Linkedin Back to top

Boijmans Studie: James Lee Byars

Museum Boijmans Van Beuningen presenteert een nieuwe Boijmans Studie: James Lee Byars. De wijsgeer in de toren.

James Lee Byars (Detroit 1932 - Cairo 1997) was een nomadisch kunstenaar. Geboren in Amerika en gevormd in Japan werd hij met open armen ontvangen in Europa. Hij begon met performances, maar later maakte hij ook meer tastbare kunstwerken. Deze waren altijd extreem in maat en uitvoering. Zo maakte hij een film van slechts één seconde en gebruikte hij ingenieuze vouwtechnieken, waardoor een brief in een kleine envelop soms uit te vouwen is tot een meterslang object.

In 1983 was James Lee Byars in Museum Boijmans Van Beuningen voor het project ‘De wijsgeer van Rotterdam zit in de toren’. Geïnspireerd door andere culturen waarin wijsgeren een prominente plek innemen, vroeg Byars zich af of Rotterdam, na Erasmus, niet toe was aan een nieuwe wijsgeer. Gedurende dit project richtte Byars in de toren van het museumgebouw een werk- en denkruimte in.

James Lee Byars. De wijsgeer in de toren

James Lee Byars. De wijsgeer in de toren

De Amerikaanse kunstenaar reist zijn leven lang de wereld over. Dankzij deze nomadische levensstijl ontwikkelt hij een uitgebreid internationaal netwerk dat hij met brieven onderhoudt. Zijn correspondentie met de toenmalige directeur van het Antwerpse ICC Flor Bex en diens vrouw Lieve De Deyne, en met Wies Smals, oprichter van De Appel in Amsterdam, vormt het uitgangspunt van deze Boijmans Studie. De activiteiten van Byars in Nederland en Belgiƫ staan centraal, maar er is ook aandacht voor de vormende jaren in Japan.

€ 25,00 Koop hier