:host { --enviso-primary-color: #FF8A21; --enviso-secondary-color: #FF8A21; font-family: 'boijmans-font', Arial, Helvetica,sans-serif; } .enviso-basket-button-wrapper { position: relative; top: 5px; } .enviso-btn { font-size: 22px; } .enviso-basket-button-items-amount { font-size: 12px; line-height: 1; background: #F18700; color: white; border-radius: 50%; width: 24px; height: 24px; min-width: 0; display: flex; align-items: center; justify-content: center; text-align: center; font-weight: bold; padding: 0; top: -13px; right: -12px; } Previous Next Facebook Instagram Twitter Pinterest Tiktok Linkedin Back to top
10 October 2022

Ruim half miljoen bezoekers zien collectie van Boijmans bij de buren

De hekkensluiter van Boijmans bij de Buren, ‘Maritieme Meesterwerken’ in het Maritiem Museum, sloot op 4 september af met 180.000 bezoekers op de teller. Hiermee komt een einde aan een grootse samenwerking tussen Boijmans en acht buren om de collectie zichtbaar te houden tijdens de renovatie van het museum. In totaal trokken de elf tentoonstellingen 568.366 bezoekers, ondanks de verschillende lockdowns door COVID waardoor musea gesloten moesten worden en de tentoonstellingen soms eerder afliepen of juist later begonnen.

Dankzij deze samenwerking en de genereuze steun van stichting Droom en Daad werden in totaal ruim vijfhonderd topstukken uit de museumcollectie buiten de eigen museummuren in een ander licht getoond. Een unicum: het is voor het eerst dat zoveel Rotterdamse instellingen met een jarenlange samenwerking de collectie van Boijmans zichtbaar houden.  

Collectie Boijmans zichtbaar door jarenlange samenwerking tussen Rotterdamse culturele instellingen

Bij de gastlocaties ontstonden nieuwe dwarsverbanden en ontmoetingen tussen de collectie van Boijmans en die van de buur. In totaal zijn er elf tentoonstellingen te zien geweest tussen 2019 en 2022, allemaal met een nieuw verhaal en eigen karakter.  

De Kunsthal Rotterdam trapte af met de intieme tentoonstelling ‘Picasso op Papier’, en toonde later in 2019 70 werken van de Italiaan Giovanni Battista Piranesi, de grootste prentkunstenaar van zijn tijd, uit de collectie van Museum Boijmans Van Beuningen. Zij sloten hun drieluik af met de tentoonstelling ‘Meesterlijk!’, een groots overzicht van vier eeuwen schilderijen en tekeningen van beroemde meesters als Rembrandt, Rubens, Van Gogh, Delacroix, Pissarro, Saenredam, Goltzius en Basquiat.  

Prachtige zilveren bekers, tabaksdozen en zoutvaten verhuisden van het Museumpark naar het Belasting & Douane Museum aan de Parklaan, bezoekers van het Stedelijk Museum Schiedam konden ervaren hoe het is om helemaal alleen voor Rothko’s werk ‘Grey, Orange on Maroon, No. 8’ te staan. Voor ‘Branding Rotterdam’ staken 15 werken uit de collectie het zebrapad over naar het Chabot Museum. Daaronder een aantal topstukken van Jan Toorop, Piet Mondriaan, Jacoba van Heemskerck en Wassily Kandinsky. Door dit burenproject kwamen deze schilderijen terecht in de bijzonderen villa die fantastisch past bij de tijdsgeest waarin deze werken gemaakt zijn. In 2020 bekende werken van moderne, denk aan Monet, Picasso en Munch, voor de eerste keer bij elkaar in het Chabot Museum waardoor er een nieuwe blik op het Nederlandse en internationale expressionisme ontstond.  

Het Erasmus MC toonde met vijf mensbeelden de kwetsbaarheid en kracht van de mens en hoopte dat patiënten en medewerkers hoop en afleiding vonden door de tentoonstelling. Samen met Museum Rotterdam werden de ateliergeheimen onthuld van een zestal Rotterdamse kunstenaars waaronder Kees van Dongen en Dolf Henkes. Schilderijen, voorwerpen en geschiedenissen verbonden met beide collecties kwamen er samen en gaven een uniek nieuw beeld van een Rotterdam uit het verleden.  

Topstukken van onder andere Jan van Eyck en Jean-Michel Basquiat waren te zien in het heropende Wereldmuseum Rotterdam. En tot slot vonden sublieme zeegezichten van onder anderen Claude Monet, Paul Signac en Willem van de Velde hun tijdelijke thuishaven in het Maritiem Museum. 

Ter lering en vermaak

Het waren elf tentoonstellingen die het publiek niet alleen in staat stelde om de kunstschatten uit de museumcollectie te kunnen bewonderen, maar die tegelijkertijd een mogelijkheid waren om te experimenteren met de collectie van het Boijmans en interessante combinaties en crossovers te zoeken met collecties uit de ‘buurmusea’. En zelfs de tentoonstellingen in de Kunsthal, waar alleen werk uit het Boijmans te zien was, gaf veel ruimte voor experiment omdat het de mogelijkheid bood om twee collectieonderdelen – schilderijen en tekeningen – in samenhang te tonen. Hoewel dit in het museumgebouw ook zou kunnen, is dit vanwege de kwetsbaarheid van het materiaal van de tekeningen niet goed mogelijk op deze schaal. Deze presentaties hebben zowel voor het publiek, Museum Boijmans Van Beuningen als de buurmusea veel nieuwe inzichten en inspiratie opgeleverd.  

Als belangrijke bijvangst zijn bovendien de banden met de buurmusea verder versterkt. De samenwerking in het kader van ‘Boijmans bij de Buren’ vraagt om een vervolg; de wens is om in de toekomst nog meer met elkaar in overleg te gaan om de Rotterdamse collecties samen te laten komen en nieuwe verhalen te vertellen voor en met het publiek. 

Boijmans bij de Buren: de feiten

525 topstukken 
11 tentoonstellingen 
8 buurlocaties  

Looptijd Boijmans bij de Buren: 9 februari 2020 – 4 september 2022 

Totaal aantal bezoekers: 568.366 

Met dank aan stichting droom en daad