:host { --enviso-primary-color: #FF8A21; --enviso-secondary-color: #FF8A21; font-family: 'boijmans-font', Arial, Helvetica,sans-serif; } .enviso-basket-button-wrapper { position: relative; top: 5px; } .enviso-btn { font-size: 22px; } .enviso-basket-button-items-amount { font-size: 12px; line-height: 1; background: #F18700; color: white; border-radius: 50%; width: 24px; height: 24px; min-width: 0; display: flex; align-items: center; justify-content: center; text-align: center; font-weight: bold; padding: 0; top: -13px; right: -12px; } Previous Next Facebook Instagram Twitter Pinterest Tiktok Linkedin Back to top
18 October 2017

Kom langs voor een wasje in de Boijman’s wassalon

Museum Boijmans Van Beuningen geeft in de designtentoonstelling ‘Change the System’ vijftig designers een platform die de wereld willen veranderen. Zij dagen jou uit om ook mee te doen. Een van deze designers is Manon van Hoeckel.

Van Hoeckel ontwerpt ontmoetingen. Als sociaal ontwerper ontwikkelt zij tools die ervoor zorgen dat ‘vreemden’ met elkaar in gesprek gaan. Want wat gebeurt er wanneer we ons alleen omringen met dat wat bekend is en geen oog meer hebben voor het perspectief van een ander? Het verdwijnen van het gesprek in de openbare ruimte, in de politiek, tussen verschillende groepen in onze maatschappij is een probleem waar zij als ontwerper mee aan de slag kan.

Onverwachte gesprekken in de ‘Boijman’s wassalon’

Is het je weleens opgevallen dat mensen nauwelijks met elkaar praten in het museum? Contact met vreemden verrijkt je wereldbeeld en zelfs smalltalk kan je positief verrassen. Maar door social media, bezorgdiensten en online banken en dokter consults verdwijnen de wachtplekken die leiden tot spontaan contact.

In ‘Boijman’s wassalon’ heeft Manon van Hoeckel ruimte gecreëerd voor het onverwachte gesprek. Een volledig werkende wasserette midden in het museum. Maak een praatje met een vreemde, ga in gesprek over de vraag ‘Waar was jij?’ of doe gewoon een wasje. En terwijl de machine draait, volg je samen met iemand anders het Wasprogramma, een set van prikkelende vragen om te bespreken in de tentoonstelling. Jouw was is gratis toegang tot het museum.

Voor in de agenda: doe van 4 december tot en met 23 december mee met de Challenge van Manon van Hoeckel! Deel via Facebook en Instagram met #ChangeTheSystem. Lees hier meer over 'Change the System'.

Manon van Hoeckel ontwerpt ontmoetingen en om deze tot stand te brengen, werkt ze met vrijwilligers. Nelleke en Joke, beiden vrijwilligers, willen graag het sociale contact tussen mensen herstellen.

Lees hier meer over onverwachte gesprekken in de 'Boijman's Wassalon'.

Richtlijnen Boijman's Wassalon

Het wassen in Boijman's Wassalon is een groot succes! Om zoveel mogelijk bezoekers de kans te geven deel te nemen aan deze Change Challenge, heeft het museum enkele richtlijnen opgesteld: 

  • 1 wastas geeft gratis toegang tot het museum voor 1 bezoeker. Maximaal 2 wastassen per keer.
  • Met je wastas krijg je bij de kassa van Museum Boijmans Van Beuningen een ticket om het museum gratis te bezoeken. Meld je na de kassa bij de infobalie (achter de kassa) voor een button en gratis wastablet.
  • Daarna kun je je melden bij één van de beveiligingsmedewerkers bij de kaartcontrole, zij wijzen je naar de Boijman's Wassalon.
  • Wanneer er een wachtrij is, kun je 1 machine gebruiken. De bij de wassalon aanwezige vrijwilliger coördineert het gebruik van de machines.
  • Wanneer jouw was in de machine zit, kunt je het hele museum bezoeken, zolang als je wil.
  • Is je was klaar, ben je nog elders in het museum en is er een wachtrij, zal de vrijwilliger jouw was in één van de bij de salon horende wasmanden bewaren. Zodra je terug bent, kunt je jouw was ophalen. 
  • De laatste wasronde is om 16.00 uur. Na 16 uur kan er geen nieuwe was worden opgestart, dan kan het wasprogramma namelijk niet worden afgerond vóór sluitingstijd van het museum (17.00 uur).
  • Wassen is op eigen risico, Museum Boijmans Van Beuningen kan niet aansprakelijk worden gesteld voor schade aan kledingstukken