:host { --enviso-primary-color: #FF8A21; --enviso-secondary-color: #FF8A21; font-family: 'boijmans-font', Arial, Helvetica,sans-serif; } .enviso-basket-button-wrapper { position: relative; top: 5px; } .enviso-btn { font-size: 22px; } .enviso-basket-button-items-amount { font-size: 12px; line-height: 1; background: #F18700; color: white; border-radius: 50%; width: 24px; height: 24px; min-width: 0; display: flex; align-items: center; justify-content: center; text-align: center; font-weight: bold; padding: 0; top: -13px; right: -12px; } Previous Next Facebook Instagram Twitter Pinterest Tiktok Linkedin Back to top
23 June 2021

Are we safe now? – Tentoonstelling op priklocatie

Op de priklocatie van de GGD bij de Van Nelle Fabriek in Rotterdam worden zes levensgrote public art kunstwerken gemaakt. De makers reageren op Covid 19.

Samen met het Rotterdamse kunstpodium Murals Inc. en CBK Rotterdam heeft Museum Boijmans Van Beuningen zes schilders uitgenodigd om vanaf heden werk te maken dat reageert op de pandemie. Op grote monumentale doeken gaan zij buiten bij de vaccinatie-locatie van de GGD op het Van Nelle terrein aan het werk. De kunstenaars vormen gezamenlijk een beeldverslag van de uitzonderlijke periode die we nu meemaken. De deelnemende kunstenaars zijn: Willehad Eilers / Wayne Horse (1981), Niels Shoe Meulman (1967), Eveline Schram (1989), Naomi King (1984), Anan Striker (1988) en Lars Breuer (1974). De kunstenaars maken het werk ter plekke en hun doeken zijn tot en met 31 juli te zien.

Pandemie als onderwerp

Nu de vaccinatiecampagne volop loopt, lijkt het erop dat we de ‘rare’ Covid-tijd snel achter ons gaan laten. Eindelijk mag alles weer. Met nog een paar miljoen prikken te gaan, lijkt de pandemie bijna achter de rug. Maar wat is er allemaal gebeurd? Zijn we nu veilig? En voor hoe lang? De drie organisaties die aan de wieg stonden van het plan om kunstenaars te laten reflecteren op deze vragen, besloten het gebied rondom het Van Nelle terrein -dat sinds maart jl. is ingezet als priklocatie- in te zetten als locatie voor visuele antwoorden op deze vragen.

Het organiseren van deze on the spot expositie is belangrijk voor het museum omdat wij ook buiten het museum een programma hebben waarbij we ons verhouden tot de stad en maatschappelijke thema’s. ‘Boijmans Ahoy drive-thru museum’ afgelopen zomer, speelde in op de re-set die we zochten tussen mens en natuur, na de eerst corona lockdown.  ‘Are we safe now?’ dit jaar, draait om het vinden van de uitweg naar het ‘nieuwe normaal’ waarbij we ons met z’n allen laten vaccineren.

Annemartine van Kesteren, conservator Museum Boijmans Van Beuningen

Kunstenaars

De kunstenaars werken op doeken van acht bij vier meter, die naast de entree van de priklocatie staan opgesteld. Ieder maakt een eigen werk, op een eigen doek. Pas wanneer de eerste kunstenaar klaar is, start de volgende. Zo ontwikkelt zich een beeldverslag waarin iedereen de mogelijkheid krijgt om zelfstandig te werken, maar wel binnen een opeenvolgende serie. De schilders en kunstenaars zijn gekozen om hun specifieke en eigen beeldtaal. Samen brengen ze een breed perspectief op de vraag ‘Are we safe now?’.

Planning

Willehad Eilers – start 22 juni
Niels Shoe Meulman – start 1 juli
Naomi King – start 5 juli
Eveline Schram – start 10 juli
Anan Striker – start 15 juli
Lars Breuer – start 20 juli
 
Er zijn drie doeken te zien. Doekwissels vinden plaats als alle drie de doeken beschilderd zijn. Als het laatste doek klaar is, wordt het werk dat het langst zichtbaar is, vervangen voor een nieuw doek waar de volgende kunstenaar mee aan de slag gaat.

Samenwerking

De samenwerking tussen CBK Rotterdam, Murals Inc. en Museum Boijmans Van Beuningen is de eerste met deze drie partijen. De drie expertises komen bij elkaar, Murals Inc als de specialist van murals, CBK Rotterdam als de partij van kunst in de openbare ruimte en Museum Boijmans Van Beuningen met een internationaal netwerk van kunstenaars.