:host { --enviso-primary-color: #FF8A21; --enviso-secondary-color: #FF8A21; font-family: 'boijmans-font', Arial, Helvetica,sans-serif; } .enviso-basket-button-wrapper { position: relative; top: 5px; } .enviso-btn { font-size: 22px; } .enviso-basket-button-items-amount { font-size: 12px; line-height: 1; background: #F18700; color: white; border-radius: 50%; width: 24px; height: 24px; min-width: 0; display: flex; align-items: center; justify-content: center; text-align: center; font-weight: bold; padding: 0; top: -13px; right: -12px; } Previous Next Facebook Instagram Twitter Pinterest Tiktok Linkedin Back to top
13 May 2022

Depot Boijmans wint architectuurprijs Stimulerende Omgevingen

Depot Boijmans Van Beuningen, ontworpen door MVRDV, is bekroond met prijs Beste Gebouw in de categorie ‘Stimulerende Omgevingen’ door de BNA. Volgens de vakjury laat het Rotterdamse depot mensen kunst op een nieuwe manier ervaren.

Tijdens de prijsuitreiking op 12 mei is Depot Boijmans Van Beuningen, het ontwerp van architectenbureau MVRDV, bekroond met de prijs voor beste gebouw in de categorie Stimulerende Omgevingen. Rotterdam viel ook in de prijzen met woongebied Little C, ontworpen door CULD INBO vof, in de categorie 'Leefbaarheid & Sociale Cohesie'. De architectuurprijzen van de Branchevereniging Nederlandse Architectenbureaus (BNA) worden ieder jaar uitgereikt. De prijs in de categorie Stimulerende Omgevingen, die staat voor het verbeteren van bestaande gebouwfuncties, werd uitgereikt door jurylid Maartje Luisman. Vijf jaar geleden ging de eerste paal in de grond, het spiegelende gebouw werd in het najaar van 2021 feestelijk geopend door de Koning en inmiddels is de 100.000ste bezoeker vorige maand binnengestapt. Het is een gebouw van een nieuwe orde, nooit eerder werd de collectie in een kunstdepot en de zorg die daarbij hoort zo toegankelijk gemaakt voor het publiek.  

Wij bespraken wat we als jury van dit gebouw vinden, die setting midden in het Museumpark. En eenmaal in het gebouw werd duidelijk wat een enorm stimulerend geheel dit is. Het is een gebouw om niet alleen op een andere manier naar kunst te kijken, het trekt ook nieuwe mensen aan.Maartje Luisman, jurylid BNA Beste Gebouw van het Jaar

Ontwerp depot
MVRDV’s ambitie was om een zo uitnodigend mogelijk publiek depot te ontwerpen waarin bezoekers zich welkom voelen. Een laagdrempelig gebouw met vijf klimaatzones dat op een transparante manier toont hoe de collectie wordt onderhouden en dat tegelijk het voorportaal van het Museumpark zoveel mogelijk intact laat, en er een nieuwe relatie mee aangaat. Gekozen is voor een ronde vorm zodat het depot naar alle zijden even uitnodigend is, dit gebouw kent geen achterkant. Het depot dankt zijn ingesnoerde vorm aan de relatief kleine footprint (40 meter). Als gevolg daarvan kraagt het gebouw naar boven toe uit en heeft het een overstek van 10 meter om het volledige programma een plek te geven. De diameter van het dak is 60 meter. De spiegelende gevel, bestaand uit 6.609 m2 glas verdeeld over 1.664 panelen, zorgt ervoor dat het gebouw visueel opgaat in zijn omgeving. Elke dag – afhankelijk van weersomstandigheden – oogt het depot anders, als in een levend schilderij. De berken, grassen en dennen die op het prijswinnende dak zijn geplaatst helpen bij het vasthouden van water, bevorderen de biodiversiteit en verminderen de hittestress in de stad. De bomen voor dit project werden drie jaar lang in een kwekerij voorbereid op hun nieuwe thuis. Hun wortels zijn onderling verbonden, waardoor ze zelfs op een hoogte van 35 meter bestand zijn tegen stormachtig weer.

Samenwerking
Depot Boijmans Van Beuningen is een samenwerking tussen Museum Boijmans Van Beuningen, de gemeente Rotterdam en de Stichting De Verre Bergen. Het depot is ontworpen door MVRDV en gebouwd door BAM Bouw en Techniek.

Benutten van collectieve kracht
Bijna 1100 architectenbureaus zijn verenigd in de BNA, de branchevereniging van Nederlandse architectenbureaus. De BNA is een netwerk dat modern, creatief ondernemerschap bevordert. Met als drijfveer de kracht van architectuur voor de leefomgeving. De missie van de BNA is het versterken van architectenbureaus die op kansrijke markten toegevoegde waarde bieden aan opdrachtgever en samenleving. De BNA richt zich op architectenbureaus, de opdrachtgevers van architectenbureaus en de samenleving als geheel. Het inzetten en benutten van de collectieve kracht en het actief promoten van de meerwaarde van architecten zijn hierbij onmisbare instrumenten.