:host { --enviso-primary-color: #FF8A21; --enviso-secondary-color: #FF8A21; font-family: 'boijmans-font', Arial, Helvetica,sans-serif; } .enviso-basket-button-wrapper { position: relative; top: 5px; } .enviso-btn { font-size: 22px; } .enviso-basket-button-items-amount { font-size: 12px; line-height: 1; background: #F18700; color: white; border-radius: 50%; width: 24px; height: 24px; min-width: 0; display: flex; align-items: center; justify-content: center; text-align: center; font-weight: bold; padding: 0; top: -13px; right: -12px; } Previous Next Facebook Instagram Twitter Pinterest Tiktok Linkedin Back to top

Metincan Güzel

In de zomer van 2023 deed Zuid. Boijmans Van Beuningen een oproep voor het invullen van een kunstproject dat nieuwe verbindingen zoekt tussen kunst, erfgoed en lokale gemeenschappen door middel van collectief leren, participatie en sociale praktijken. Graag presenteren we nu de definitieve selectie: Metincan Güzel. Hij werd met zijn project Too Close to Home uit bijna 50 inzendingen geselecteerd voor het invullen van de Open Call 2023 bij Zuid. Boijmans Van Beuningen en treed daarmee in de voetsporen van Latisha Sparks.

Over Too Close to Home

Voor dit project onderzoekt kunstenaar Metincan Güzel winkelinterieurs in Rotterdam-Zuid, wiens eigenaren veelal vanuit Turkije naar Nederland zijn gemigreerd. Metincan bekijkt deze interieurs als een verbeelding van de Turkse diaspora. Bepaalde elementen in de ruimtes creëren een magische omgeving die je meenemen naar een andere tijd en plaats.  

Het project heeft als doel de bewuste en onbewuste kennis van de Turkse diaspora te onthullen door het nabootsen van denkbeeldige ruimtes. Metincan merkte namelijk een theatrale gelijkenis in de manier waarop de interieurs worden samengesteld door de winkeliers: ze creëren podia die zowel het hier als het daar oproepen.  

De kennis die is opgedaan in het onderzoek, onthult nieuwe perspectieven op politieke vraagstukken die komen kijken bij de diaspora. Een voorbeeld hiervan is het idee van jezelf thuis voelen en tegelijkertijd jezelf ontheemd voelen. Metincan opent met zijn werk een discussie over wat lokale kennis, artistieke productie en theatraliteit in deze context kunnen betekenen en biedt aan deze praktijken mogelijkheden om erkenning te krijgen binnen het culturele werkveld.  

Vanaf heden heeft Metincan Güzel een studioruimte in Zuid. Boijmans Van Beuningen en zal deze gebruiken als basis voor het verdere onderzoek. Hier zal hij tijdens zijn residentie nieuwe bevindingen presenteren aan het publiek.  

Over Too Close to Home
Beeld: Seungjoon Song