:host { --enviso-primary-color: #FF8A21; --enviso-secondary-color: #FF8A21; font-family: 'boijmans-font', Arial, Helvetica,sans-serif; } .enviso-basket-button-wrapper { position: relative; top: 5px; } .enviso-btn { font-size: 22px; } .enviso-basket-button-items-amount { font-size: 12px; line-height: 1; background: #F18700; color: white; border-radius: 50%; width: 24px; height: 24px; min-width: 0; display: flex; align-items: center; justify-content: center; text-align: center; font-weight: bold; padding: 0; top: -13px; right: -12px; } Previous Next Facebook Instagram Twitter Pinterest Tiktok Linkedin Back to top

Lee Miller in Print Symposium

Op zaterdag 27 januari organiseert Depot Boijmans Van Beuningen een symposium in het kader van de presentatie 'Lee Miller in Print' en het gelijknamige boek dat het museum heeft uitgegeven.

Diverse (grotendeels internationale) sprekers vertellen over de verschillende rollen die Lee Miller in haar leven vervulde als model, fotograaf, surrealist, oorlogscorrespondent, moeder en kok en waarover lifestylebladen als Vogue en Harper’s Bazaar en relatief onbekende surrealistische bladen gedurende Millers leven veelvuldig over hebben gepubliceerd.

Conservator moderne en hedendaagse kunst, Saskia van Kampen-Prein, traceerde Millers werk en leven via de pagina’s van deze historische tijdschriften en vertelt over het leven en werk van Lee Miller als surrealist en fotograaf. Antony Penrose en Ami Bouhassane, zoon en kleindochter van Miller en drijvende krachten achter Lee Miller Archives in East Sussex, vertellen over Millers rol als moeder en kok. Maar ook Millers rol als oorlogscorrespondent en model komen uitvoerig aan bod door sprekers Amber Butchart en Julie Summers. 

Programma

  • 12:30 – 13:00 uur > Inloop
  • 13:00 – 13:30 uur > Introductie door Saskia van Kampen-Prein
  • 13:30 – 14:00 uur > Vogue at War: de buitengewone samenwerking tussen Audrey Withers en Lee Miller 1940-1945 - Julie Summers
  • 14:00 – 14:30 uur > Lee Miller in Vogue: onderhandelen over functionele mode en couture in oorlogstijd - Amber Butchart
  • 14:30 – 15:00 uur > pauze
  • 15:00 – 15:30 uur > Cooking up new things - Ami Bouhassane
  • 15:30 – 16:00 uur > ’They Hear Airplanes!’’ de belegering van St. Malo zoals gerapporteerd door Lee Miller - Antony Penrose
  • 16:00 - 16:15 uur > Afsluiting door Saskia van Kampen–Prein

Saskia van Kampen-Prein is conservator moderne en hedendaagse kunst bij Museum Boijmans Van Beuningen en gespecialiseerd in surrealisme. Ze was curator van talloze tentoonstellingen, waaronder Mad About Surrealism (2017) en This is Surrealism! (2020). Haar recente publicaties zijn onder meer A Dream Collection: Surrealism in Museum Boijmans Van Beuningen (2017) en Creative Coincidence: Surrealist Art and Literature from the Laurens Vancrevel and Frida de Jong Collection (2021).

Amber Butchart is curator, schrijver en presentator die gespecialiseerd is in de culturele en politieke geschiedenis van textiel, kleding en design. Ze doet onderzoek en presenteert documentaires op televisie en radio, en is geschiedenisconsultant en vaste historicus voor BBC One’s Great British Sewing Bee. Ze geeft regelmatig openbare lezingen en is als forensisch kleding-analist extern adviseur voor de National Crime Agency, waar ze werkt aan onderzoek naar kleding en textiel. Haar boeken omvatten The Fashion of Film, Nautical Chic en de geschiedenis van Britse mode-illustratie voor de British Library. Ze is momenteel een door CHASE gefinancierd PhD-onderzoeker in het cureren van politiek textiel, en haar tentoonstelling ‘The Fabric of Democracy: Propaganda Textiles from the French Revolution to Brexit’ is tot 3 maart te zien in het Fashion & Textile Museum in Londen.

Julie Summers heeft veertien non-fictiewerken geschreven, waaronder de bestseller Jambusters dat de inspiratie vormde voor de ITV-dramaserie Home Fires, die in 2015-2016 twee seizoenen kreeg en een vast televisiepubliek had van meer dan zes miljoen kijkers. Ze werd in de Sunday Times vermeld
als slechts één van de vier vrouwen in de top vijftig van historici in Groot-Brittannie. Dressed for War, uitgegeven door Simon & Schuster in 2020, is de biografie van de oorlogsredacteur aan British Vogue: The biography of an Icon, dat in oktober 2024 zal worden gepubliceerd door Weidenfeld, Londen.

Ami Bouhassane is mededirecteur van Farleys House & Gallery Ltd. Deze organisatie beheert de Lee Miller Archives en Farleys House, het voormalige huis van Bouhassane’s grootouders, Lee Miller en Roland Penrose. Ze is de auteur van verschillende boeken, waaronder Lee Miller: A Life with Food, Friends and Recipes (2017) en Grim Glory: Lee Miller’s Britain at War (2020) en is de redacteur van een correspondentiebundel tussen Miller en Penrose, Liefdesbrieven gebonden in gouden handboeien (2023).  

Antony Penrose is mededirecteur van Farleys House and Gallery Ltd, dat de Lee Miller Archives en The Penrose Collection beheert. Hij is de zoon van de Amerikaanse fotograaf Lee Miller en Roland Penrose, surrealistische kunstenaar en biograaf van Picasso, Miró, Man Ray en Tàpies. Antony heeft talloze boeken, artikelen en twee toneelstukken geschreven over zijn ouders en hun medewerkers. De film LEE, die in 2024 uitkomt, met Kate Winslet in de hoofdrol als Lee Miller, is gebaseerd op zijn biografie The Lives of Lee Miller. Hij geeft veel lezingen en is curator fotografie, kunstenaar en filmmaker.

Praktische informatie

Datum: zaterdag 27 januari 
Tijd: 13:00-16:00 uur 
Kosten: €25, exclusief entree 
Locatie: zaal Coert, Depot Boijmans Van Beuningen, Rotterdam 
Voertaal: Engels 

Beeld in header: Lee Miller, Floating Head, Mary Taylor, New York, ca. 1933. Lee Miller Archives © Lee Miller Archives, England 2023. All rights reserved. www.leemiller.co.uk

Lee Miller in Print is mede mogelijk gemaakt door Stichting de Leeuwenberg.
Lee Miller in Print kwam tot stand in samenwerking met Lee Miller Archives. Boek en presentatie werden samengesteld door conservator Saskia van Kampen-Prein.

Widget Tijdslot Museum Regulier

Entreekaarten Los bij te boeken

Selecteer hieronder de tickets