:host { --enviso-primary-color: #FF8A21; --enviso-secondary-color: #FF8A21; font-family: 'boijmans-font', Arial, Helvetica,sans-serif; } .enviso-basket-button-wrapper { position: relative; top: 5px; } .enviso-btn { font-size: 22px; } .enviso-basket-button-items-amount { font-size: 12px; line-height: 1; background: #F18700; color: white; border-radius: 50%; width: 24px; height: 24px; min-width: 0; display: flex; align-items: center; justify-content: center; text-align: center; font-weight: bold; padding: 0; top: -13px; right: -12px; } .enviso-dialog-content { overflow: auto; } Previous Next Facebook Instagram Twitter Pinterest Tiktok Linkedin Back to top

De nieuwe Hollandse pot

Het depot krijgt een (letterlijk) schitterend exterieur en een spectaculair interieur. En als bezoekers straks de lift naar de zesde verdieping nemen, wacht hen nog een bijzondere ervaring. Daar, op het dak van het depot, heb je niet alleen een panorama over de stad, je vindt er ook een restaurant prachtig gelegen in een groene oase. Stefan Leatemia is sinds 2017 verantwoordelijk voor alle horeca bij Boijmans Van Beuningen. Hij ontwikkelde ook het concept voor dit nieuwe restaurant.

Wat is eigenlijk een ‘concept’ als het om een restaurant gaat?

Het concept is het geheel van wat je ziet, voelt, proeft en beleeft. Het eten en drinken dat geserveerd wordt en in welke ambiance dit gebeurt. Het concept is afhankelijk van wat je de gasten wilt bieden: wil je dat ze lekker lang blijven zitten en genieten van een bijzondere wijn of kies je er voor om veel gasten in korte tijd te bedienen, zoals bijvoorbeeld bij een fast food formule? In het concept voor het restaurant nemen we het karakter van het depot mee en het feit dat we in Rotterdam zijn gevestigd, de stad van: ‘doe maar normaal’. Verwacht dus geen kristallen glazen of strakke linnen tafellakens, maar een toegankelijk restaurant voor alle Rotterdammers.

Impressie van het restaurantontwerp door Concrete.
Impressie van het restaurantontwerp door Concrete.

Wat zijn jullie ambities?

De horeca in Rotterdam is de laatste jaren enorm gegroeid en we hopen straks een gevestigde naam te worden in de stad. Zoals bijvoorbeeld Hotel New York dat ook al jaren is. Een iconisch gebouw, op een bijzondere locatie met een vertrouwd aanbod. Het bijzondere is dat wij na sluitingstijd van het depot met het restaurant openblijven. We richten ons met het restaurant niet alleen op de traditionele kunstliefhebbers, maar juist op de Rotterdammers en dagjesmensen die hun dagje uit willen afsluiten op een bijzondere plek.

Zijn er zaken uit het depot die de keuken inspireren?

In het depot bewaren we onze collectie en ‘conserveren’ deze voor de toekomst. Het conserveren van producten komt ook voor als techniek in de keuken, denk maar aan wecken, zouten of drogen. Juist in deze tijd waarin duurzaamheid zo gewenst is, houden we producten langer goed en voegen we er zelfs smaak aan toe.

Hoe Hollands is het restaurant?

Het restaurant zal een Nederlandse keuken voeren en zo veel mogelijk gebruik gaan maken van lokale producten. We koken met ingrediënten die in het seizoen zijn, een keuze die duurzaam maar ook niet meer dan logisch is. Onze drankenkaart krijgt ook een regionaal karakter, zo schenken we Schiedamse jenever en gaan we op zoek naar passende lokale bieren. De wijnkaart zal klein zijn, maar regelmatig wisselen naar gelang het seizoen en/of de menukaart.

Wat wordt de naam van het restaurant en wanneer gaan jullie open?

De naam houden we nog even geheim. Maar wat ik al wel kan verklappen is dat deze verwijst naar de historie van onze directe omgeving, het Museumpark. We gaan tegelijk met het depot open, dat is in september 2021. Leuk om te vertellen is dat er op de zesde verdieping ook een evenementenruimte komt die beschikbaar is voor de verhuur, zoals bruiloften en bedrijfsbijeenkomsten. Daarmee hopen we dat het depot een geliefde plek wordt voor de kunstliefhebber, maar ook voor wie wil genieten van het mooie uitzicht over de stad, voor wie lekker wil eten en drinken én voor wie iets te vieren heeft.

'Ook in de keuken conserveren we onze producten, denk maar aan wecken, zouten of drogen.’

Stefan Leatemia, hoofd horeca Boijmans Van Beuningen.

Tafels worden in een handomdraai wanden.
Tafels worden in een handomdraai wanden.

Bart de Beer van ontwerpbureau Concrete vertelt over het interieur van het restaurant.

Wat is het concept van het interieur?

Wij kregen als opdracht: ‘kunnen jullie een flexibele inrichting voor het restaurant bedenken?’ Om deze vraag te beantwoorden bedachten we als concept: tien lange permanente tafels, helemaal uit hout gemaakt, met als bijzondere eigenschap dat ze omhoog kunnen klappen. Dan sluiten de tafelbladen als verticale wanddelen perfect aan op de eveneens uit hout gemaakte vloer- en plafondstroken. Dit dynamisch gebruik van kunst- en designobjecten die tegelijk een praktisch nut hebben is iets wat kenmerkend is voor Boijmans Van Beuningen. Denk daarbij aan de garderobe van ontwerper Wieki Somers die in het entreegebied van het museum stond en waarmee je zelf je jas omhoog takelde.

Welke relatie is er met het depot?

Ons doel was om het interieur in dienst te stellen van het multifunctionele gebruik van de ruimte en de eventuele kunst die er zal worden tentoongesteld. De tien tafels vormen opgeklapt vijf achter elkaar geplaatste frames, die het uitzicht op de daktuin en de stad als een waar kunstwerk omlijsten.

Wat is het meest bijzondere aan het interieur?

Je zit gezamenlijk aan de lange tafels, zo ontmoet je misschien wel nieuwe mensen ‘in een gesprek over de ervaring van het depot en kunst’. En verder is de ruimte dus in een handomdraai te transformeren naar een totaal andere sfeer, die in dienst staat van een andere functie. Zoals een opening. Maar het restaurant is qua uitstraling steeds toegankelijk en overzichtelijk, zodat gasten zich hier altijd thuis voelen.

Impressie van het restaurant en de daktuin.
Impressie van het restaurant en de daktuin.

Depot Journaal

Dit artikel is eerder gepubliceerd in Depot Journaal #4 dat deel uitmaakt van een serie van 6. Wil je graag alle gedrukte edities thuis ontvangen? Stuur dan een email naar info@boijmans.nl met je volledige naam en adres, plus de vermelding ‘ontvangst Depot Journaal’.