:host { --enviso-primary-color: #FF8A21; --enviso-secondary-color: #FF8A21; font-family: 'boijmans-font', Arial, Helvetica,sans-serif; } .enviso-basket-button-wrapper { position: relative; top: 5px; } .enviso-btn { font-size: 22px; } .enviso-basket-button-items-amount { font-size: 12px; line-height: 1; background: #F18700; color: white; border-radius: 50%; width: 24px; height: 24px; min-width: 0; display: flex; align-items: center; justify-content: center; text-align: center; font-weight: bold; padding: 0; top: -13px; right: -12px; } Previous Next Facebook Instagram Twitter Pinterest Tiktok Linkedin Back to top

F.J.O. Boijmans (1767-1847)

Frans Jacob Otto Boijmans is de grondlegger en eerste naamgever van het museum. Zijn privécollectie bestaat aanvankelijk vooral uit schilderkunst van 17de-eeuwse Hollandse meesters.

Wanneer hij in financiële problemen komt, probeert hij zijn verzameling te verkopen aan het Koninklijk Museum (nu het Rijksmuseum), zonder succes. Als Boijmans financieel hersteld is, verzamelt hij gepassioneerd verder. Zijn collectie 17de-eeuwse Hollandse meesters breidt hij uit met schilderijen van oude meesters en tijdgenoten maar ook met tekeningen, prenten en porselein. Op 16 juni 1847 schenkt hij zijn verzameling aan de Gemeente Rotterdam met de bedoeling een museum te stichten. Acht dagen later overlijdt de verzamelaar. In zijn testament geeft Boijmans aan dat hij genoemd wil worden als stichter van het museum. Twee jaar later opent in het Schielandshuis het museum ‘gesticht door Mr. F.J.O. Boymans’ voor publiek.

Van Boijmans’ collectie zijn nog maar 127 van de oorspronkelijk 1200 schilderijen in het bezit van Museum Boijmans Van Beuningen. Een deel is al na de eerste inventarisering door A. en A.J. Lamme van de hand gedaan vanwege gebrek aan kwaliteit. Een ander deel ging verloren tijdens een verwoestende brand in het Schielandshuis in 1864. Enkele hoogtepunten uit deze collectie die behouden zijn, zijn het anonieme ‘Johannes, het Evangelie schrijvend’, het zelfportret van Carel Fabritius en ‘Het Sint Nicolaasfeest’ van Jan Steen.