Previous Next Facebook Instagram Twitter Pinterest Back to top
Monsieur et madame (Meneer en mevrouw)

Monsieur et madame (Meneer en mevrouw)

Joan Miró (in 1969)

Vraag maar raak

 • Fleur vroeg

  Hoi Lotte,

  Ik denk dat de rode kruk de mevrouw is, want dat is een meisjes kleur. En de zwarte de meneer want dat is meer een jongenskleur.

  Groetjes, Fleur

 • Museum Boijmans Van Beuningen antwoordde

  Hoi Fleur, Wat een goede observatie! Slim dat je naar de kleur kijkt om het raadsel te ontcijferen. Van Miro hebben we geen uitspraken over welke wat is, maar ik heb wat meer gedachten erover verzameld.
  Sommige mensen dachten dat de rode juist de mijnheer was, omdat het een agressievere kleur is. Ik hoorde zowiezo meer aanwijzingen waarom de rode de mijnheer zou zijn: Omdat die hoekig is, en de zwarte rond bijvoorbeeld - Mannen zijn vaak wat hoekiger dan vrouwen. En zo dacht ook iemand dat de zwarte de mevrouw was, omdat die kleiner is dan de rode... Dus dat zou ook een aanwijzing kunnen zijn.
  Het is wel zo dat ideeen over de betekenis van kleur, vorm, en hoogte verschillen per land, en ook door de jaren heen kunnenveranderen. Vroeger was roze bijvoorbeeld een kleur voor jongensbaby's, en lichtblauw voor meisjes, omdat rood 'feller en actiever' zou zijn dan blauw, en daarom meer bij jongetjes zou passen. Nu dragen meer meisjesbaby's roze, maar misschien gaat dat ook weer veranderen. Dank voor je interessante vraag, hij zet zeker aan het denken! Groeten, Lotte

 • Fleur en Mereltje vroeg

  Wie is de mevrouw en wie de meneer?

 • Museum Boijmans Van Beuningen antwoordde

  Beste Fleur en Mereltje,
  Ik ga een antwoord op je vraag zoeken. Maar in de tussentijd was ik benieuwd naar jullie idee: Wie dacht jij dat de mijnheer was, en wie is de mevrouw?
  En waarom denk je dat?
  Ik kijk uit naar jullie antwoorden.
  Groeten, Lotte

 • Janneke vroeg

  Waarom zijn de stoelen weg

 • Museum Boijmans Van Beuningen antwoordde

  Dag Janneke,
  Ik denk dat je met de stoelen het werk 'Twee ligstoelen, Calvi' van David Hockney bedoelt dat eerst in deze zalen hing? Dit werk is naar depot verplaatst omdat in deze zaal sinds kort alleen maar surrealistische werken worden getoond. De reden hiervoor is dat een aantal belangrijke werken van Salvador Dalí na lange tijd weer terug zijn in het museum (ze waren uitgeleend aan andere musea). Een mooie gelegenheid om wat extra aandacht aan het surrealisme te besteden!

 • Winke vroeg

  Wanneer is dit kunstwerk gemaakt?

 • Museum Boijmans Van Beuningen antwoordde

  Ha Winke, je kunt de details over dit kunstwerk vinden op de objectpagina op Collectie Boijmans Online, hierop staat bijvoorbeeld dat dit werk in 1969 is gemaakt. Groetjes, Tanja

 • Christina Noomen vroeg

  Ik denk juist dat het anders om is zwart vrouw en rood meneer omdat mannen vaak kleiner zijn dan vrouwen en als ze dan naast elkaar zitten zijn ze even groot. Heb ik het goed??????

 • Museum Boijmans Van Beuningen antwoordde

  Hoi Christina, ik vind het een leuke theorie! Maar mannen zijn gemiddeld toch echt wat groter dan vrouwen. Ze beginnen alleen wat later met groeien. :) Ik kan niet zeggen of je het goed hebt want we weten het niet zeker, maar het is in ieder geval leuk om over na te denken... Bekijk ook eens onze eerdere antwoorden op Collectie Boijmans Online, daar vind je meer theorieën! Groeten, Rianne

Laden...

Bedankt, je vraag is verzonden.

Helaas, er is iets mis gegaan met het verzenden van je vraag. Probeer het aub nog eens.

High-res beeldmateriaal aanvragen

Meer informatie
 • Over de kunstenaar

 • Wat is er te zien?

Dit werk, getiteld 'Meneer en Mevrouw', bestaat uit twee verschillende krukjes op een zwarte sokkel. Wellicht doelt de Spaanse kunstenaar Joan Miró met het zwarte krukje met de ronde vormen op Mevrouw. Het hogere, hoekige rode exemplaar moet dan Meneer zijn. Maar zeker weten doen we het niet; het is in ieder geval een paar. André Breton, de oprichter van de surrealistische beweging, noemde Miró wel de meest surrealistische kunstenaar van iedereen. Ondanks invloeden van eerst de dadakunstenaars en later de surrealisten, sloot Miró zich echter nooit officieel aan bij die laatste groep.

Lees verder Lees minder

Collectieboek

Collectieboek Bestellen

Specificaties

Titel Monsieur et madame (Meneer en mevrouw)
Materiaal en techniek Brons en verf
Objectsoort
Sculptuur > Driedimensionaal object > Kunstvoorwerp
Locatie Dit object is in het depot
Afmetingen Hoogte 99 cm
Breedte 31 cm
Diepte 31 cm
Makers Kunstenaar: Joan Miró
Inventarisnummer BEK 1541 a-b (MK)
Credits Aankoop / Purchase: 1976
Collectie Moderne Kunst
Verwervingsdatum 1976
Leeftijd maker Onbekend
Tentoonstellingen De Collectie Verrijkt (2011)
Externe tentoonstellingen Miró. Order and disorder (2018)
Dal nulla al sogno (2018)
Onderwijs VO Surrealisme, Surrealisme
Onderzoek Digitising Contemporary Art
Materiaal
Object
Geografische herkomst Spanje > Zuid-Europa > Europa

Let op: De gegevens van dit object zijn nog niet gecontroleerd.
Neem contact op met een conservator als iets niet lijkt te kloppen.

Alles over de maker

Joan Miró

Montroig 1893 - Palma de Mallorca 1983

Joan Miró verhuisde in de jaren 20 vanuit Spanje naar Parijs, waar hij in contact kwam met André Breton en de surrealistische kunstenaars. Miró zag een...

Bekijk het volledige profiel