:host { --enviso-primary-color: #FF8A21; --enviso-secondary-color: #FF8A21; font-family: 'boijmans-font', Arial, Helvetica,sans-serif; } .enviso-basket-button-wrapper { position: relative; top: 5px; } .enviso-btn { font-size: 22px; } .enviso-basket-button-items-amount { font-size: 12px; line-height: 1; background: #F18700; color: white; border-radius: 50%; width: 24px; height: 24px; min-width: 0; display: flex; align-items: center; justify-content: center; text-align: center; font-weight: bold; padding: 0; top: -13px; right: -12px; } Previous Next Facebook Instagram Twitter Pinterest Tiktok Linkedin Back to top
Lace Map (Kantkaart)

Vraag maar raak

Laden...

Bedankt, je vraag is verzonden.

Helaas, er is iets mis gegaan met het verzenden van je vraag. Probeer het aub nog eens.

High-res beeldmateriaal aanvragen

Meer informatie

De 'Lace Map', een opdracht van de stad Brugge, is een stadsplattegrond die volledig in kant is uitgevoerd. Gespannen in een metalen raamwerk was de kaart in 2009 daadwerkelijk enkele weken in Brugge op straat te zien. De 'Lace Map' is een bijzondere toepassing van het ambachtelijk vervaardigde weefsel dat jaarlijks duizenden toeristen naar Brugge trekt. Voor de 'Lace Map' maakte Chris Kabel geen gebruik van de traditionele kantklossers in de stad, maar van moderne technologie. Hij liet de kaart machinaal breien en afwerken met laser. Ook voor eerdere ontwerpen ontwikkelde Kabel nieuwe toepassingen en technieken voor kant. In 2003 maakte hij de 'Sililace', een tafelkleed van siliconen met een patroon dat doet denken aan de drippings van action painter Jackson Pollock. Zijn 'Shady Lace' uit 2004 is een parasol van kant waarin een patroon van bladeren is verwerkt. Zo voelt het onder de parasol als onder een boom op een warme zomerdag. In hetzelfde jaar ontstond ook het tafeltextiel 'Laser Lace' waarin met laser een geometrisch patroon is gebrand.

In Kabels ontwerpen zijn de productiewijze en de functionaliteit van het voorwerp vaak op een verrassende wijze met elkaar verbonden. Bekend werd in 2001 zijn afstudeerproject 'Sticky Lamp', een gloeilamp in een transparante plastic verpakking die tevens als lampenkap fungeert. De 'Sticky Lamp' kan met verpakking en al direct op de muur geplakt worden. Het ontwerp werd door het succesvolle designlabel Droog Design in productie genomen, waarna Kabel snel naam maakte als ontwerper.

Lees verder Lees minder

Collectieboek

Collectieboek Bestellen

Specificaties

Titel Lace Map (Kantkaart)
Materiaal en techniek Synthetisch kant
Objectsoort
Plattegrond > Informatie- en communicatievormen > Gebruiksvoorwerp
Locatie Dit object is in het depot
Afmetingen Hoogte 244 cm
Breedte Error: 195,5 is not a valid BCD value cm
Makers Ontwerper: Chris Kabel
Opdrachtgever: Stad Brugge
Inventarisnummer V 2676 (KN&V)
Credits Schenking Chris Kabel, 2011
Collectie Kunstnijverheid & Design
Verwervingsdatum 2011
Vervaardigingsdatum in 2008
Interne tentoonstellingen Alles aan kant en Isabel Ferrand - Wereldkaart World Lace (2017)
Onderzoek Toon onderzoek Stadscollectie
Materiaal
Object
Techniek
Kant > Naaldwerk > Decoratietechniek > Textieltechniek > Techniek > Materiaal en techniek

Zie je iets wat niet klopt of heb je aanvullende informatie over dit werk? Stuur ons een berichtje

Alles over de maker

Chris Kabel

Bloemendaal 1975

Bekijk het volledige profiel