:host { --enviso-primary-color: #FF8A21; --enviso-secondary-color: #FF8A21; font-family: 'boijmans-font', Arial, Helvetica,sans-serif; } .enviso-basket-button-wrapper { position: relative; top: 5px; } .enviso-btn { font-size: 22px; } .enviso-basket-button-items-amount { font-size: 12px; line-height: 1; background: #F18700; color: white; border-radius: 50%; width: 24px; height: 24px; min-width: 0; display: flex; align-items: center; justify-content: center; text-align: center; font-weight: bold; padding: 0; top: -13px; right: -12px; } Previous Next Facebook Instagram Twitter Pinterest Tiktok Linkedin Back to top
Museum Van Nagsael

Vraag maar raak

Laden...

Bedankt, je vraag is verzonden.

Helaas, er is iets mis gegaan met het verzenden van je vraag. Probeer het aub nog eens.

High-res beeldmateriaal aanvragen

Meer informatie

Op 1 november 1995 opende 'Museum Van Nagsael' in een vitrine aan de Botersloot 40 in Rotterdam. Het museum, dat was voorzien van een monumentale trap, twee smalle hoge zalen, witte muren, een dakkapel en visgraatparket, had een schaal van 1:15 en was qua omvang het kleinste museum van Nederland. De oprichters en directeuren van het museum, Rolf Engelen en Silvia B., nodigden iedere maand een kunstenaar, dichter of architect uit om een tentoonstelling in het museum in te richten. De directeuren wisselden elkaar om de maand af waardoor zij elk een eigen beleid uit konden stippelen; Engelen was directeur in de oneven maanden terwijl B. de even maanden voor haar rekening nam. Uiteindelijk zijn er tussen 1995 en 2006 132 tentoonstellingen in 'Museum Van Nagsael' gerealiseerd, die op elk moment van de dag waren te bezichtigen voor het publiek. Bovendien fungeerde het museum als beeld in de publieke ruimte, dat iedere maand veranderde van uiterlijk en betekenis.

In 2008, twee jaar nadat het gesloten werd, ontwikkelden Engelen en B. een speciale permanente setting voor 'Museum Van Nagsael'. In deze vitrineachtige opstelling wordt het museum door Museum Boijmans Van Beuningen beheerd en gepresenteerd. De voorzijde van het museum wordt afgesloten met een scherm waarop een film van Belinda Tournier wordt geprojecteerd. Op uitnodiging van Engelen trad zij in maart 2001 op als gastcurator. Terwijl de Britse kunstenaar Graeme Milton zijn tentoonstelling inrichtte, maakte Tournier de filmopnamen die nu in het museum te zien zijn. De vitrine bevat een lade waarin de correspondentie met kunstenaars, boeken, tijdschriften en andere parafernalia die na afloop van een tentoonstelling door kunstenaars werden achtergelaten of geschonken, worden bewaard.

Lees verder Lees minder

Collectieboek

Collectieboek Bestellen

Specificaties

Titel Museum Van Nagsael
Materiaal en techniek Video (kleur, geluid) en diverse andere materialen
Objectsoort
Installatie > Driedimensionaal object > Kunstvoorwerp
Locatie Dit object is in het depot
Afmetingen Hoogte 213 cm
Breedte Error: 106,7 is not a valid BCD value cm
Dikte Error: 46,5 is not a valid BCD value cm
Makers Kunstenaar: Rolf Engelen
Kunstenaar: Silvia B.
Inventarisnummer BEK 1849 (MK)
Credits Aankoop 2008
Collectie Moderne Kunst
Verwervingsdatum 2008
Vervaardigingsdatum in 1995-2006
Onderzoek Stadscollectie
Materiaal
Object
Techniek
Geluid > Audiovisueel werk > Techniek > Materiaal en techniek
Kleur (film) > Beeld > Audiovisueel werk > Techniek > Materiaal en techniek

Zie je iets wat niet klopt of heb je aanvullende informatie over dit werk? Stuur ons een berichtje

Alles over de maker

Rolf Engelen

Nijmegen 1964

Bekijk het volledige profiel