:host { --enviso-primary-color: #FF8A21; --enviso-secondary-color: #FF8A21; font-family: 'boijmans-font', Arial, Helvetica,sans-serif; } .enviso-basket-button-wrapper { position: relative; top: 5px; } .enviso-btn { font-size: 22px; } .enviso-basket-button-items-amount { font-size: 12px; line-height: 1; background: #F18700; color: white; border-radius: 50%; width: 24px; height: 24px; min-width: 0; display: flex; align-items: center; justify-content: center; text-align: center; font-weight: bold; padding: 0; top: -13px; right: -12px; } Previous Next Facebook Instagram Twitter Pinterest Tiktok Linkedin Back to top
Owner of the Voyage (Eigenaar van de reis)

Owner of the Voyage (Eigenaar van de reis)

Roy Villevoye en Jan Dietvorst (in 2007)

Vraag maar raak

Laden...

Bedankt, je vraag is verzonden.

Helaas, er is iets mis gegaan met het verzenden van je vraag. Probeer het aub nog eens.

High-res beeldmateriaal aanvragen

Meer informatie

'Owner of the Voyage' is een sleutelwerk binnen het oeuvre van de Nederlandse kunstenaar Roy Villevoye. Het werk vertelt in twee gelijktijdige videoprojecties over de reis die twee Asmats naar Amsterdam maakten en het verhaal dat deze reis bij een van de achterblijvers oproept. Sinds Villevoye in 1992 voor het eerst naar de Asmat reist in Papoea, de voormalige Nederlandse kolonie op Nieuw-Guinea, is het leven van de Asmat een belangrijke inspiratiebron geworden voor zijn kunstenaarschap. Een kunstenaarschap dat poogt de relatie met het ‘echte’ leven te herstellen en naar authenticiteit zoekt. Geen authenticiteit in antropologische zin van een zogenaamd ‘onbedorven’ cultuur, maar veeleer in de zin van een basaal menselijke entiteit of identiteit. Een authenticiteit die volgens Villevoye niet voorbehouden is aan zogenoemde ‘oervolkeren’, maar juist overal te vinden is. In wezen zet Villevoye, ook met zijn door het museum aangeschafte werk Owner of the Voyage, juist een tegengestelde gedachtegang in werking. Villevoye laat in zijn werk zien dat ook de Asmats inwoners zijn van de global village. Net als ieder ander zijn zij onderhevig aan allerhande invloeden van buitenaf, van andere culturen, en zijn zij volgens Villevoye net zozeer inwoners van een ‘onzuivere, veelvoudige en tegenstrijdige wereld’., Owner of the Voyage is een sleutelwerk binnen het oeuvre van de Nederlandse kunstenaar Roy Villevoye. Het werk vertelt in twee gelijktijdige videoprojecties over de reis die twee Asmats naar Amsterdam maakten en het verhaal dat deze reis bij een van de achterblijvers oproept. Sinds Villevoye in 1992 voor het eerst naar de Asmat reist in Papoea, de voormalige Nederlandse kolonie op Nieuw-Guinea, is het leven van de Asmat een belangrijke inspiratiebron geworden voor zijn kunstenaarschap. Een kunstenaarschap dat poogt de relatie met het ‘echte’ leven te herstellen en naar authenticiteit zoekt. Geen authenticiteit in antropologische zin van een zogenaamd ‘onbedorven’ cultuur, maar veeleer in de zin van een basaal menselijke entiteit of identiteit. Een authenticiteit die volgens Villevoye niet voorbehouden is aan zogenoemde ‘oervolkeren’, maar juist overal te vinden is. In wezen zet Villevoye, ook met zijn door het museum aangeschafte werk Owner of the Voyage, juist een tegengestelde gedachtegang in werking. Villevoye laat in zijn werk zien dat ook de Asmats inwoners zijn van de global village. Net als ieder ander zijn zij onderhevig aan allerhande invloeden van buitenaf, van andere culturen, en zijn zij volgens Villevoye net zozeer inwoners van een ‘onzuivere, veelvoudige en tegenstrijdige wereld’.
De verwerving van deze installatie voegt een belangrijk aspect van het oeuvre van Roy Villevoye toe aan de groep van werken die reeds van deze kunstenaar in het museum aanwezig is. Het oeuvre van Villevoye is vanaf halverwege de jaren tachtig door het museum gevolgd en aangekocht.

Lees verder Lees minder

Collectieboek

Collectieboek Bestellen

Specificaties

Titel Owner of the Voyage (Eigenaar van de reis)
Materiaal en techniek Multi-channel video (2 kanalen), kleur, geluid
Objectsoort
Multi-channel video > Multichannel video > Multi-channel > Multichannel > Audiovisueel werk > Kunstvoorwerp
Locatie Dit object is in het depot
Afmetingen Duur (min) 15
Duur (sec) 49
Makers Maker: Roy Villevoye
Maker: Jan Dietvorst
Inventarisnummer 118.1-2
Credits Aankoop 2009
Collectie Moderne Kunst
Verwervingsdatum 2009
Vervaardigingsdatum in 2007
Externe tentoonstellingen Beyond the Dutch (2009)
Object
Techniek
Multi-channel > Beeld > Audiovisueel werk > Techniek > Materiaal en techniek
Digitale video (techniek) > Audiovisueel werk > Techniek > Materiaal en techniek
Geluid > Audiovisueel werk > Techniek > Materiaal en techniek
Kleur (film) > Beeld > Audiovisueel werk > Techniek > Materiaal en techniek

Alles over de maker

Roy Villevoye

Maastricht 1960

Bekijk het volledige profiel

Jan Dietvorst

Bergen op Zoom 1953

Bekijk het volledige profiel