:host { --enviso-primary-color: #00BAFF; --enviso-secondary-color: #00BAFF; font-family: 'boijmans-font', Arial, Helvetica,sans-serif; } .enviso-basket-button-wrapper { position: relative; top: 5px; } .enviso-btn { font-size: 22px; } .enviso-basket-button-items-amount { font-size: 12px; line-height: 1; background: #F18700; color: white; border-radius: 50%; width: 24px; height: 24px; min-width: 0; display: flex; align-items: center; justify-content: center; text-align: center; font-weight: bold; padding: 0; top: -13px; right: -12px; } Previous Next Facebook Instagram Twitter Pinterest Tiktok Linkedin Back to top
Ding 13

Vraag maar raak

Laden...

Bedankt, je vraag is verzonden.

Helaas, er is iets mis gegaan met het verzenden van je vraag. Probeer het aub nog eens.

High-res beeldmateriaal aanvragen

Meer informatie

Dit bankje heeft als titel 'Ding 13' en maakt deel uit van een serie die ontwerper Richard Hutten vanaf 2000 maakte. In elk ‘ding’ verkent hij de mogelijkheden van de basiselementen rugleuning, zitvlak en poten, door ze telkens anders te combineren. Bij 'Ding 13' is de rugleuning, een vorm die is ontleend aan die van een eenvoudige houten stoel, geplaatst in het midden van een langwerpig zitvlak. Het aldus gevormde zitmeubel lijkt een bankje voor drie personen, waarvan de middelste een steun in de rug heeft, maar kan ook een stoel met aan twee kanten een geïntegreerd bijzettafeltje zijn. Deze multifunctionaliteit benadrukt Hutten met de titel. Doelbewust noemt hij het geen bankje of stoel, maar een ‘ding’.

Dit variëren op de bestaande archetypen van producten is kenmerkend voor de werkwijze van Hutten. Al in zijn academietijd ontleedde hij de vorm van tafels om vanuit de basiselementen - tafelblad en poten - tot nieuwe vormen en functies te komen. ‘No sign of design’ werd een van zijn motto’s. Hutten maakte deel uit van een groep jonge Nederlandse ontwerpers die in 1993 door het ontwerpplatform en -label Droog Design succesvol internationaal op de markt werd gebracht. Droog Design signaleerde de conceptuele aanpak waarmee de jonge ontwerpers zich begin jaren negentig onderscheidden: deze nieuwe generatie was niet zozeer op zoek naar nieuwe vormen, maar werkte volgens een concept dat vervolgens tot het uiterste werd doorgevoerd.

Lees verder Lees minder

Collectieboek

Collectieboek Bestellen

Specificaties

Titel Ding 13
Materiaal en techniek Beukenhout, triplex
Objectsoort
Meubel > Wonen > Gebruiksvoorwerp
Locatie Dit object is in het depot
Afmetingen Hoogte 78 cm
Breedte 120 cm
Diepte 45 cm
Makers Ontwerper: Richard Hutten
Inventarisnummer V 2550 (KN&V)
Credits Schenking / Donation: Abel en Boris Hutten 2008
Collectie Kunstnijverheid & Design
Verwervingsdatum 2008
Vervaardigingsdatum in 2000
Onderzoek Stadscollectie
Materiaal
Object

Let op: De gegevens van dit object zijn nog niet gecontroleerd.
Neem contact op met een conservator als iets niet lijkt te kloppen.

Alles over de maker

Richard Hutten

Zwollerkerspel 1967

Bekijk het volledige profiel