:host { --enviso-primary-color: #FF8A21; --enviso-secondary-color: #FF8A21; font-family: 'boijmans-font', Arial, Helvetica,sans-serif; } .enviso-basket-button-wrapper { position: relative; top: 5px; } .enviso-btn { font-size: 22px; } .enviso-basket-button-items-amount { font-size: 12px; line-height: 1; background: #F18700; color: white; border-radius: 50%; width: 24px; height: 24px; min-width: 0; display: flex; align-items: center; justify-content: center; text-align: center; font-weight: bold; padding: 0; top: -13px; right: -12px; } Previous Next Facebook Instagram Twitter Pinterest Tiktok Linkedin Back to top
Space Object

Vraag maar raak

Laden...

Bedankt, je vraag is verzonden.

Helaas, er is iets mis gegaan met het verzenden van je vraag. Probeer het aub nog eens.

High-res beeldmateriaal aanvragen

Meer informatie

In 2002, vijf jaar na zijn afstuderen aan de Willem de Kooning Academie in Rotterdam, was het werk van Dwight Marica te zien in de solotentoonstelling Draadloos in Museum Boijmans Van Beuningen. In deze expositie, georganiseerd door Stadsconservator Wilma Sütö, werden enkele zogenaamde 'Space objects' getoond, waaronder het kunstwerk dat hier is afgebeeld. De verschillende objecten uit deze serie hebben een televisietoestel of een computermonitor als basis. Door de monitor met het beeldscherm naar vloer of wand te keren en de oorspronkelijke achterzijde te versieren met communicatiedraden, lampen en/of was, ontstaan vreemdsoortige sculpturen met een hoog space age-gehalte. De kunstenaar lijkt met de vlakken van gekleurde kabels het testbeeld van de televisie na te bootsen. Tegelijkertijd doet het object denken aan niet-westerse, rituele voorwerpen.

Marica gebruikt veelvuldig communicatiedraden in zijn sculpturen, zoals in zijn amorfe, langwerpige sculpturen uit de serie '2099' die in dezelfde periode als de monitoren tot stand zijn gekomen. Eén exemplaar bevindt zich in de collectie van het museum. Deze sculpturen bestaan uit vormen van piepschuim die volledig omwikkeld zijn met gekleurde kabels. De veelkleurige objecten zouden volgens Marica, Rotterdammer met Surinaamse ouders, verwijzen naar de multiculturele samenleving en zijn wens tot onderlinge communicatie verbeelden. Daarnaast wordt Marica’s fascinatie voor (de werking van) apparaten weerspiegeld in zijn materiaalgebruik. Als afstudeerproject aan de kunstacademie maakte hij samen met kunstenaar Ramses de Haas het werk 'Space' (1997), waarbij hij een ruimte vulde met elektronica, gecombineerd met licht, hangende kabels, animaties en geluiden. Marica verbeeldde zichzelf als pop, volledig opgebouwd uit communicatiekabels.

Lees verder Lees minder

Collectieboek

Collectieboek Bestellen

Specificaties

Titel Space Object
Materiaal en techniek Televisietoestel, was en communicatiekabel
Objectsoort
Sculptuur > Driedimensionaal object > Kunstvoorwerp
Locatie Dit object is in het depot
Afmetingen Diepte 43 cm
Breedte 36 cm
Hoogte 46 cm
Makers Kunstenaar: Dwight Marica
Inventarisnummer Stad-B 153
Credits Aankoop 1999
Collectie Stadscollectie
Verwervingsdatum 1999
Vervaardigingsdatum in 1998-1999
Interne tentoonstellingen De collectie als tijdmachine (2017)
Onderzoek Toon onderzoek Digitising Contemporary Art
Toon onderzoek Stadscollectie
Materiaal
Object

Zie je iets wat niet klopt of heb je aanvullende informatie over dit werk? Stuur ons een berichtje

Alles over de maker

Dwight Marica

Vlaardingen 1973

Bekijk het volledige profiel