:host { --enviso-primary-color: #FF8A21; --enviso-secondary-color: #FF8A21; font-family: 'boijmans-font', Arial, Helvetica,sans-serif; } .enviso-basket-button-wrapper { position: relative; top: 5px; } .enviso-btn { font-size: 22px; } .enviso-basket-button-items-amount { font-size: 12px; line-height: 1; background: #F18700; color: white; border-radius: 50%; width: 24px; height: 24px; min-width: 0; display: flex; align-items: center; justify-content: center; text-align: center; font-weight: bold; padding: 0; top: -13px; right: -12px; } Previous Next Facebook Instagram Twitter Pinterest Tiktok Linkedin Back to top

Joseph Beuys

Krefeld 1921 - Düsseldorf 1986

Na in de Tweede Wereldoorlog als Luftwaffe-piloot boven onder meer Rusland actief te zijn geweest, koos Joseph Beuys in 1945 voor de kunst. Van 1947 tot 1951 studeerde hij beeldhouwkunst aan de kunstacademie van Düsseldorf. In de jaren 50 maakte hij duizenden tekeningen. Materialen als vet, vilt, koper en was en motieven als het hert en de haas zijn terugkerende elementen in Beuys' oeuvre. Deze materialen en motieven maakten deel uit van een persoonlijke symboliek, die direct ontleend was aan zijn geschiedenis.
Voor Beuys waren kunst en het leven onlosmakelijk met elkaar verbonden. In zijn 'brede kunstopvatting' kon ieder mens als een kunstenaar worden beschouwd en elke handeling als een kunstwerk. Aan elk van Beuys' acties, installaties, tekeningen, sculpturen, discussies en politieke uitspraken lag dit kunstbegrip ten grondslag. Zijn uiteindelijke doel was de 'soziale Plastik': de maatschappij als kunstwerk.Van 1947 tot 1951 studeert Joseph Beuys beeldhouwkunst aan de kunstacademie van Düsseldorf, waarbij hij een mythisch verhaal over zijn redding tijdens de Tweede Wereldoorlog als vertrekpunt voor zijn werk gebruikt. De medemenselijkheid die hij van mensen uit een heel andere cultuur zou hebben ervaren nadat de bommenwerper waarin hij zat was neergeschoten, verbeeldt hij door organische vormen, materialen met ‘warme’ eigenschappen zoals vet, vilt, koper (flexibiliteit, isolatie, geleiding) en natuurmotieven. Kunst en leven zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden en Beuys doet er alles aan om zijn duizenden tekeningen, sculpturen en ideeën te verspreiden.Van 1961 tot 1972 doceert Beuys aan de kunstacademie in Düsseldorf. Volgens zijn 'brede kunstopvatting' is ieder mens een kunstenaar en ook een eenvoudige handeling een kunstwerk zijn. Zijn doel is politiek-maatschappelijk, namelijk de verharde, rationele wereld omvormen tot een samenleving waarin plaats is voor warmte, zachtheid en irrationaliteit. In het kader hiervan richt hij alternatieve versies van bestaande instituten op, onder andere een politieke partij: Die Grünen.

Lees verder Lees minder