:host { --enviso-primary-color: #FF8A21; --enviso-secondary-color: #FF8A21; font-family: 'boijmans-font', Arial, Helvetica,sans-serif; } .enviso-basket-button-wrapper { position: relative; top: 5px; } .enviso-btn { font-size: 22px; } .enviso-basket-button-items-amount { font-size: 12px; line-height: 1; background: #F18700; color: white; border-radius: 50%; width: 24px; height: 24px; min-width: 0; display: flex; align-items: center; justify-content: center; text-align: center; font-weight: bold; padding: 0; top: -13px; right: -12px; } Previous Next Facebook Instagram Twitter Pinterest Tiktok Linkedin Back to top

Eduardo Paolozzi

Edinburgh 1924 - Londen 2005

Eduardo Paolozzi staat bekend om zijn sculpturen, films, zeefdrukken en textielontwerpen waarin de collagetechniek centraal staat. Van kinds af aan verzamelt Paolozzi al sciencefiction-tijdschriften, afgedankt speelgoed en andere gevonden voorwerpen. Dit wordt de basis van zijn levenslange fascinatie voor het hergebruiken van voorwerpen en afbeeldingen in zijn kunst.
In 1947 studeert hij af aan de Slade School of Art en heeft hij zijn eerste solotentoonstelling. Vanwege het grote financiële succes van deze tentoonstelling kan hij datzelfde jaar naar Parijs verhuizen om zich daar in de kunstscene te verdiepen. Hij bezoekt verscheidene kunststudio’s van onder andere Jean Dubuffet en Hans Arp. Vooral het collagewerk van dadaïsten en surrealisten beïnvloedt het werk van Paolozzi. Deze kunstenaars stellen beelden samen in onverwachte, verrassende en schokkende combinaties. Kunst representeert zo niet de werkelijkheid maar de fantasie en verbeeldingskracht van het onderbewustzijn.
De collages van Paolozzi sluiten nauw op deze gedachte aan. In zijn gezeefdrukte collages maakt hij veelal gebruik van afbeeldingen uit de populaire cultuur zoals Amerikaanse stripboeken, tijdschriften en reclamefolders. Paolozzi wordt hierdoor beschouwd als een pionier van de popart.

Lees verder Lees minder