:host { --enviso-primary-color: #FF8A21; --enviso-secondary-color: #FF8A21; font-family: 'boijmans-font', Arial, Helvetica,sans-serif; } .enviso-basket-button-wrapper { position: relative; top: 5px; } .enviso-btn { font-size: 22px; } .enviso-basket-button-items-amount { font-size: 12px; line-height: 1; background: #F18700; color: white; border-radius: 50%; width: 24px; height: 24px; min-width: 0; display: flex; align-items: center; justify-content: center; text-align: center; font-weight: bold; padding: 0; top: -13px; right: -12px; } Previous Next Facebook Instagram Twitter Pinterest Tiktok Linkedin Back to top

Hendrik Willem Mesdag

Groningen 1831 - Den Haag 1915

Hendrik Willem Mesdag, geboren te Groningen, koos pas in 1866 op 35-jarige leeftijd voor het kunstenaarsvak. Tot die tijd was hij werkzaam geweest in zijn vaders bankbedrijf. Hij vertrok naar Brussel waar hij in de leer ging bij de schilder Willem Roelofs. In 1869 vestigde Mesdag zich in Den Haag en specialiseerde zich in zeegezichten. Een jaar later kreeg hij internationaal erkenning toen hij met een van zijn zeegezichten een medaille won op de Parijse Salon. Zijn werk zou vaker internationaal bekroond worden in onder meer Londen en Amsterdam. Zijn meesterwerk Panorama Mesdag kwam in 1881 tot stand.
Mesdag legde een uitgebreide verzameling schilderijen aan, met vooral werken van schilders van de Haagse School en de School van Barbizon. Zijn collectie bracht hij in 1887 onder in zijn eigen museum, naast zijn woonhuis, dat nog steeds toegankelijk is voor publiek.

Lees verder Lees minder