Previous Next Facebook Instagram Twitter Pinterest Back to top

Boijmans Hillevliet Online: de droomwerkplaats

Begin 2020 is Boijmans een luisterpost gestart op Hillevliet 90. Hier gaan we in gesprek met de buurt, collega’s en makers die bijdragen aan cultuur in Rotterdam Zuid. Iedereen is welkom bij deze ontmoetingsplaats waar bewoners, leerlingen en talentvolle makers samenkomen, zelf activiteiten kunnen organiseren of eraan deelnemen.

We kunnen op dit moment jammer genoeg niet fysiek op locatie  zijn. Daarom organiseert Boijmans Hillevliet op woensdag 17 februari een online workshopprogramma met voor ieder wat wils. Ontdek de dromen die ontstaan in Rotterdam Zuid en maak je eigen dromen waar.  

Kinderworkshop Dromen van de toekomst om 16:00 
Het tafelspel Een kijkje in de keuken met Abdelkader Benali en een intieme raamvoorstelling van Gabby Bakker om 17:00
Tekenworkshop Dreamy Doodles om 20:00

Dreamy Doodles

20:00- 20:45 uur 

Doe mee via Facebook of Youtube 

Franky Sticks is illustrator en DJ en de tweede kunstenaar die op Hillevliet 90 een muurschildering maakt in opdracht van Boijmans Hillevliet. In de aula op de eerste verdieping springen over een tijdje de felle kleuren van zijn werk op je afMaar hoe komt hij nu tot die strakke lijnen van zijn handpoppen en stadse taferelen? In zijn workshop Dreamy Doodles op woensdagavond ontdek je hoe Franky steeds iets nieuws creëert vanuit een beperking. Hij geeft kleine tekenopdrachten waarbij jij snel het eerste wat in je opkomt moet tekenen of 'doodlen'. Tegelijkertijd kun je zien wat Franky zelf in real-time op papier zetDe 'doodlesdie jij het meest geslaagd vindt, breng je samen in een eindwerk. Hang jij je eigen illustratie op je kamer aan de muur? Deel een toffe foto via insta met @boijmanshillevliet en wie weet wordt jouw doodle gefeatured! 

Dreamy Doodles

Het tafelspel: een kijkje in de keuken en een intieme raamvoorstelling

17:00-17:30 uur 

Doe mee via Facebook of Youtube 

Vanuit zijn eigen keuken voert Abdelkader Benali samen met conservator Alexandra van Dongen een keukengesprek over onder andere de tajine, een aardewerk stoofpot met kegelvormig deksel (Arabisch: طاجين, Tamazight: ⵜⴰⵊⵉⵏ), waarnaar het gerecht is vernoemd. Dit type stoofpot werd ook al in 17de-eeuws Nederland gebruikt, zoals te zien op een schilderij van de Delftse kunstenaar Cornelis Jacobsz. Delff, De huishoudster uit de collectie van Museum Boijmans Van Beuningen.

Het tafelspel: een kijkje in de keuken en een intieme raamvoorstelling
Fragment van Cornelis Jacobsz. Delff, De huishoudster, in 1600-1643, Olieverf op doek, collectie Museum Boijmans Van Beuningen

In een arbeiderswoning in de Kiefhoek op Rotterdam Zuid, 100 jaar geleden ontworpen door stadsarchitect J.J.P. Oud, speelt theatermaker Gabby Bakker een intieme raamvoorstelling. Een servetmet het dessin genaamd 'Margotje' van een spelend kind in 1930, ontworpen door Chris Lebeau, herinnert Gabby aan haar meest genante moment aan tafel. De workshop en raamvoorstelling zijn onderdeel van het Boijmans Hillevliet programma 'Het tafelspel', waarbij eetcultuur centraal staat. 

Dromen van de toekomst

16:00-16:45 uur 

Doe mee via Facebook of Youtube 

Basisschoolleerlingen van de Bogermanschool, Willem van Oranje en Savornin Lohmanschool uit de buurt van Hillevliet komen iedere maandag langs om naschoolse kunstlessen te volgen bij Boijmans museumdocenten Barbara en Tjy. Vanwege de lockdown hebben ze elkaar al lang niet gezien. Juf Barbara en meester Tjy organiseren daarom een online kunstworkshop waar de leerlingen, maar jullie thuis kunnen meedoen. Op deze manier hopen ze de leerlingen thuis te bereiken en ze lekker te laten tekenen en knutselen met de nodige inspiratie  tijdens het thuiszitten. 

Dromen van de toekomst
Foto: Suzanne Koopstra

De workshop 'Dromen van de toekomst' bestaat uit opdrachten waarin kinderen worden uitgedaagd om samen met hun broertjes, zusjes en/of ouders aan de slag te gaan met verschillende surrealistische technieken, geïnspireerd door kunstwerken uit de collectie van Museum Boijmans Van Beuningen. Surrealisten probeerden immers ook hun droomwereld te verbeelden. Tijdens deze workshop krijgen de kinderen de kans om hun fantasie de vrije loop te laten: wat zijn jouw eigen dromen? En wat droom jij voor je wijk? Droom en doe mee!