:host { --enviso-primary-color: #00BAFF; --enviso-secondary-color: #00BAFF; font-family: 'boijmans-font', Arial, Helvetica,sans-serif; } .enviso-basket-button-wrapper { position: relative; top: 5px; } .enviso-btn { font-size: 22px; } .enviso-basket-button-items-amount { font-size: 12px; line-height: 1; background: #F18700; color: white; border-radius: 50%; width: 24px; height: 24px; min-width: 0; display: flex; align-items: center; justify-content: center; text-align: center; font-weight: bold; padding: 0; top: -13px; right: -12px; } Previous Next Facebook Instagram Twitter Pinterest Back to top

Boijmans Hillevliet: Luisterpost Update #1

Doorlopend spreken we mensen die op Hillevliet wonen of werken. Wat kunnen we van elkaar leren en hoe is het om op Zuid te zijn? De Luisterpost Update is een minikrantje dat elke maand uit komt en gemaakt wordt door Kimberly, Birgit en Anne van Boijmans Hillevliet. Om te beginnen spreken we Vince Blok, die de muurschildering in het lokaal van Boijmans Hillevliet maakte. Daarna gingen we met Vince de wijk in om buurtbewoners op te zoeken.

Vince Blok

Hoe lang woon je al in Rotterdam-Zuid en hoe ben je hier terecht gekomen? 

"Sinds vijf jaar woon ik op de Beijerlandselaan in Rotterdam Zuid. De wijk is heel anders dan Noord of Centraal. De Beijerlandselaan heeft echt een eigen karakter, ik vind het wel een heel inspirerende plek, de vibe is een beetje mysterieus of avontuurlijk.  Ik kan helaas niet zeggen dat er veel gebeurt voor ons als kunstenaars. Ik zou het interessant vinden als bijvoorbeeld galeries zich op de Beijerlandselaan zouden vestigen dan zou de wijk daarmee in aanraking komen. Ik heb wel het idee dat er in Rotterdam zuid nog veel kan veranderen, het is een fijne plek om te wonen, maar het kan nog positiever uitpakken. Ik zal me in ieder geval altijd wel thuis voelen in Rotterdam Zuid. "

Vince Blok

Hoe ben je bij Boijmans Hillevliet terecht gekomen? 

"Ik ken Kimberly nog van de Willem de Kooning Academie. Zij werkt nu driekwart jaar bij Boijmans. Kimberly zocht een kunstenaar voor een muurschildering bij Boijmans Hillevliet. Kimberly heeft mijn werk hiervoor aangedragen. De directeur heeft gezegd dat hij volledig op onze  keuze vertrouwde."

Wat heeft je bij het maken van deze muurschildering geïnspireerd? 

"De muurschildering bij Boijmans Hillevliet is geïnspireerd op water, het water, de Maas in het bijzondere, verbindt mensen in Rotterdam en is het beginpunt van waaruit de stad is gegroeid. Ook is een rivier vaak een route van A naar B, hierin zie ik een referentie naar de reis die veel mensen maken uit andere delen van de wereld naar Rotterdam. Andere inspiratie komt van een werk van de poëet M. In een nummer van hem dat ik heel mooi vind komen de woorden ‘ons leven’ voor, dit past uitstekend bij deze wijk en dit werk. 

De uitwerking heeft meer te maken met de diversiteit van Rotterdam Zuid, verschillende kwaststroken en contrasterende kleuren. Het zijn verschillende uitwerkingen die samen een mooi beeld vormen. Maar in dat mooie beeld zijn er ook dingen die wringen, ik zie in de muurschildering ook nog verbeter punten, maar ook dat hoort ook bij Rotterdam Zuid. Er moet ook mogelijkheid om je eigen visie erin te zien. Ik heb met kinderen uit de wijk al workshops gedaan, nu volgt nog een programma dat ik zelf mag vormgeven."

Mathieu, Pretorialaan

"Ik ben theatermaker. Ik woon hier sinds 2014, toen ben ik afgestudeerd in Maastricht van de toneelacademie. Een klasgenoot heeft mij hierheen gebracht, die kwam hier uit de buurt. Eigenlijk gaat iedereen naar Amsterdam, omdat daar veel gebeurt. In eerste instantie dacht ik dat ik daar ook heen moest, maar er was hier in Rotterdam toen Festival de Keuze. Dat had internationale programmering, en toffe theatermakers, toen dacht ik, hier is wat te zoeken. Dat was kriskras door de stad en heel interessant, daarna kwam meteen de halve klas hiernaartoe om te wonen. Toen kwam ik in dit huis in Zuid, speciaal in deze straat waren ze op zoek naar kunstenaars om te wonen.

Vince en ik komen allebei uit Brabant uit een klein dorp en zijn elkaar hier weer tegengekomen. Hij heeft me de stad ook laten zien. Er zit ook een koffiezaakje hier, Koffiehandel Pretoria, waar ik verschillende theatermakers vaak tegenkom. Je hebt hiernaast een jongen die bij een muziektheatergroep zit, er is tegenover een schrijver die ik via Theater Rotterdam heb leren kennen en er woont hiernaast een breakdancer. Ik werkte wel veel in Amsterdam maar ben hier ook langzamerhand meer aan het doen zoals dus bij Theater Rotterdam en bij Walhalla heb ik ook wel eens gespeeld.

Onbewust neem ik wel dingen mee die ik hier op straat zie. Ik maak bijvoorbeeld ook vaak objecten voor mijn projecten, ik had dan een afbeelding van mijn betovergrootvader en toen ben ik met mensen op straat erover gaan praten, wie zijn jullie betovergrootvader? En mensen vertellen dan bijvoorbeeld dat ze daar niets over weten, of dan zijn er juist mensen die heel uitvoerig vertelden over wat ze wel wisten. Ik wilde hier ook op de markt ermee gaan staan maar die dag, ik was net op aan te bouwen, begon het opeens heel hard te regenen. Dus dat is in het water gevallen. Ik vind het wel fijn op Zuid, je moet de schoonheid wel zien maar ik houd wel van de ruwheid ervan en het volkse. Dat voel je wel op sommige stukken zoals Katendrecht verdwijnen."

Mathieu, Pretorialaan

Dreamstarssbrassband, Putselaan

"We wonen hier allemaal op Zuid en zijn hier opgegroeid. We bestaan al anderhalf jaar als Dreamstarssbrassband. Het begon bij een brassbandschool en daar zagen we dat we talent hadden. Er werden ook battles gehouden, zo kwamen we grotere bands tegen, en die vragen je dan vaak ook om mee te spelen. Zo zijn we groter geworden. We treden overal in Nederland op, maar ook Frankrijk, België, Duitsland. We komen bijvoorbeeld net van een trouwerij waar we gespeeld hebben."

Dreamstarssbrassband, Putselaan

Hoe vinden jullie de buurt zelf? Vinden jullie het leuk om hier te wonen?

Ik ben tevreden. Over een tijdje ben ik er niet meer. Ik heb het wel gezien hier. Ik weet niet waar ik precies heen wil, maar ergens waar het rustig is, iets zoals Barendrecht. Ik wil graag nieuwe mensen leren kennen. We missen ook chillplekken. We zoeken vaak plek om te trainen binnen en dat is moeilijk."

Hoe oud zijn jullie?

"14 -14 -15 -17 -17."

Instagram: @Dreamstarssbrassband

Geert, Pretorialaan

"Het mooiste publiek vind ik van die kleine ukkies. Ik heb een fan van mij, Fatima, echt een schatje van een meisje en als die mij ziet zegt ze meteen:”Daar is meneer de muzikant, pak de portemonnee!” En dan beginnen die kindjes heel verlegen te dansen.  Dan kijken ze eerst om zich heen. Dan zeg ik hoe goed ze het doen en dan gaan ze helemaal uit hun dak. En dan staan er opeens twintig mensen omheen. Dat vind ik veel mooier dan een kerel die een briefje van vijf neergooit.

Ik speelde eerst op Zuidplein maar daar was veel concurrentie en dan kan je niet spelen. Op een gegeven moment dacht ik eraan om op dat hoekje te staan bij de Aldi en de Poolse supermarkt en dat is perfect, er is geen herrie. Ik woon op de Putselaan, het is leuk op Zuid. ‘Working Class Hero’ zing ik soms, en dan komen er vaak bouwvakkers voorbij en dan krijg je leuke reacties. Ik speel veel oude klassiekers, ‘Hit the Road Jack’, ‘Hotel California’, the Beatles, ‘Purple Rain’ van Prince, etc. Deze nummers speel ik met mijn eigen arrangementen en veel mensen vinden het leuk. Ik speel meer dan 1500 nummers, een groot repertoir. Het is een gezellige buurt, echt een ‘Working Class Hero’ buurt. Na een aantal tegenslagen waardoor ik mijn huis kwijtraakte ben ik vier jaar geleden dus op Zuid terechtgekomen. Maar het gaat nu hartstikke goed met me, ik houd van mensen en vind het leven supermooi, dankzij de muziek. "

Geert, Pretorialaan

Brenda, Dierenspeciaalzaak Pretoria

"Ik zelf bezit de dierenwinkel nu vijf jaar, maar daarvoor heb ik hier al 15 jaar gewerkt. Ik loop hier dus al twintig jaar rond. De vorige eigenaar doet ook nog veel in de wijk. Het is niet een winkel waar je zo even mee stopt, het is ook een levenswerk en je werkt met dieren en klanten, dus die komt hier nog vaak. Ik ben een Rotterdammer maar ik woon hier niet meer. Hier is de drukte maar ik woon zelf heel rustig in Brabant. We trekken allerlei verschillende klanten aan, geen enkele dag is hetzelfde. Heel veel vaste klanten en nieuwe mensen die een nieuw huisdier aanschaffen, daarvan proberen we dan ook vaste klanten te maken. Ik vind dat er wel gewoon wat meer georganiseerd mag worden voor de wijk, de buren en de kinderen. Er is vaak wel weer iemand die wat opzet en dan wordt er niet doorgepakt. We hebben een groot plein en voldoende ruimte om iets te organiseren. Ik weet dat het allemaal geld kost, maar als je het met z’n allen doet kom je een heel eind en dat hoeft niet veel te kosten."

Brenda, Dierenspeciaalzaak Pretoria

Blijft de zaak hier voor altijd?

"Ik hoop het, we blijven hier, we zijn groot genoeg. We hebben voor iedereen wat wils, en als het er niet is, bestellen we het, het gaat al jaren goed dus waarom zou je het veranderen. Sinds kort hebben we ook steeds meer nieuwe klanten die vragen naar de aquariumsculpturen van Bas van Beek. Voor het project Collectie op Zuid heeft de Rotterdamse kunstenaar een aantal sculpturen gemaakt geinspireerd op de Boijmans collectie. Niet iedereen plaatst ze in een aquarium trouwens. Het idee erachter is natuurlijk om ook de jongere generatie naar Boijmans te krijgen als het zo ver is dat het museum weer open is. Dus als je als achtjarig jongetje zoiets in je aquarium hebt, denk je misschien als je achttien bent van, goh ik zou die schroefboog wel in het echt willen bekijken. Dat is een beetje het idee erachter denk ik. Er komen veel nieuwe mensen ook, sommigen kwamen direct vanuit Ahoy (Ahoy Boijmans drive-thru museum). We vertellen bij de aankoop wat het is zodat mensen wel weten dat het een kunstobject is. Zo komen ze er onverwachts mee in aanmerking. Mensen vanuit Amsterdam zagen het ook op Instagram, dus we hebben ook wat werk gehad aan het opsturen, dat doen we dan ook erbij."

Adres
Dierenspeciaalzaak Pretoria
Pretorialaan 22/24-A/26-A
3072 EN Rotterdam

Colofon

Wil je meer te weten komen over Boijmans Hillevliet of in contact komen met het team? Neem contact op met Anne Sikma via sikma@boijmans.nl.

Redactie: Kimberly Vicente, Birgit van Beek, Anne Sikma.
Fotografie: Kimberly Dias.