:host { --enviso-primary-color: #FF8A21; --enviso-secondary-color: #FF8A21; font-family: 'boijmans-font', Arial, Helvetica,sans-serif; } .enviso-basket-button-wrapper { position: relative; top: 5px; } .enviso-btn { font-size: 22px; } .enviso-basket-button-items-amount { font-size: 12px; line-height: 1; background: #F18700; color: white; border-radius: 50%; width: 24px; height: 24px; min-width: 0; display: flex; align-items: center; justify-content: center; text-align: center; font-weight: bold; padding: 0; top: -13px; right: -12px; } Previous Next Facebook Instagram Twitter Pinterest Tiktok Linkedin Back to top
t/m 07 juni 2015

Sensory Spaces 6 - Sara VanDerBeek

Sensory Spaces is de titel van een reeks solotentoonstellingen in de Willem van der Vorm Galerij, de gratis toegankelijke tentoonstellingsruimte in het entreegebied van het museum. Voor iedere editie wordt één kunstenaar gevraagd om de eigenschappen van de ruimte op een verrassende manier naar zijn hand te zetten.

Voor de zesde editie maakte de Amerikaanse kunstenaar Sara VanDerBeek (Baltimore 1976) een installatie gebaseerd op wandelingen door de stad Rotterdam. Tijdens deze wandelingen fotografeerde VanDerBeek voor haar belangrijke elementen waarvan zij een beeldarchief maakte. Dit archief was de basis voor de beelden en foto’s die in deze editie van Sensory Spaces in het museum te zien zijn. De zee en de maan waren belangrijke thema’s in deze installatie. Naast een zestal foto’s van water en de maan, waren er verschillende sculpturen waaronder liggende spiegelende metalen platen die refereren naar de zee.

VanDerBeek bestudeert met haar werk de invloed van het verleden op ons heden. Dit doet zij door onder andere door studiowerk te combineren met werk dat voortkomt uit haar verkenning van de stad. De stad Rotterdam heeft een extra lading, omdat het de stad is waar de grootvader van de kunstenaar is geboren. Door de symbolen van zee en de maan te gebruiken, refereert ze naar het concept tijd, de vergankelijkheid van tijd en de continuïteit. Een duidelijk voorbeeld van deze continuïteit zijn de spiegelende platen waar door een afwisselend patroon steeds nieuwe zichtlijnen ontstaan die in elkaar blijven overlopen.

Klik hier voor de brochure die is verschenen bij deze editie van Sensory Spaces. De brochure bevat essay over Sara VanDerBeeks werk en een tekst van VanDerBeek waar ze de elementen van de installatie bespreekt.

Op het online videokanaal ARTtube is een video te zien over de kunstenaar. Hierin vertelt zij over haar kunstwerk en haar werkproces.

Essay Sensory Spaces 6 - Sara VanDerBeek

Bij elke editie van Sensory Spaces verschijnt een tweetalig essay over de tentoonstelling, geschreven door de conservator:

Serie Sensory Spaces

Sensory Spaces is de titel van een reeks solotentoonstellingen in de Willem van der Vorm Galerij, de gratis toegankelijke tentoonstellingsruimte in het entreegebied van het museum. Voor iedere editie wordt één kunstenaar gevraagd om de eigenschappen van de ruimte op een verrassende manier naar zijn hand te zetten. Bekijk hieronder voorgaande edities van Sensory Spaces.

De tentoonstelling werd mede mogelijk gemaakt door: