:host { --enviso-primary-color: #FF8A21; --enviso-secondary-color: #FF8A21; font-family: 'boijmans-font', Arial, Helvetica,sans-serif; } .enviso-basket-button-wrapper { position: relative; top: 5px; } .enviso-btn { font-size: 22px; } .enviso-basket-button-items-amount { font-size: 12px; line-height: 1; background: #F18700; color: white; border-radius: 50%; width: 24px; height: 24px; min-width: 0; display: flex; align-items: center; justify-content: center; text-align: center; font-weight: bold; padding: 0; top: -13px; right: -12px; } Previous Next Facebook Instagram Twitter Pinterest Tiktok Linkedin Back to top
t/m 09 februari 2014

Sensory Spaces 2 - Sabine Hornig

Sensory Spaces is de titel van een reeks solotentoonstellingen in de Willem van der Vorm Galerij, de gratis toegankelijke tentoonstellingsruimte in het entreegebied van het museum. Voor iedere editie wordt één kunstenaar gevraagd om de eigenschappen van de ruimte op een verrassende manier naar zijn hand te zetten.

Sabine Hornig (Duitsland, woont in Berlijn) staat bekend om haar foto's, sculpturen en installaties die de beleving van ruimte en tijd doen kantelen of op scherp zetten. Haar werk ziet er op het eerste gezicht vaak bedrieglijk eenvoudig uit, maar wie langer kijkt ontdekt dat zijn waarneming op de proef wordt gesteld. Zo ook in de zaalvullende installatie die zij op uitnodiging van Museum Boijmans Van Beuningen vervaardigde. Het kunstwerk bestond uit een open constructie van hout die aan de binnenzijde is bespannen met een transparante, bedrukte stof. Aan weerszijden van deze constructie zijn enkele handgemaakte architecturale elementen neergezet, zoals een vensterbank, een plateau en een slingerende wand.

Museumbezoekers kunnen niet alleen om het bouwwerk heen lopen, maar ook naar binnen gaan. Eenmaal binnen zien zij dat de ruimte niet afgesloten, maar semitransparant is. De bedrukte stof is namelijk zo doorzichtig dat het lijkt alsof er een tweede, fictieve ruimte over de bestaande tentoonstellingsruimte wordt gelegd. Deze tweede ruimte houdt het midden tussen werkelijkheid en fictie.

Hornig laat de toeschouwer op haast filosofische wijze nadenken over het beleven van ruimte en het verstrijken van tijd. Haar complexe, zinsbegoochelende installaties rijgen verschillende momenten, locaties en perspectieven aan elkaar. Hoewel Hornigs werk regelmatig is te zien in internationale solo- en groepstentoonstellingen, is dit de eerste keer dat haar werk in Nederland wordt tentoongesteld.

Bekijk hier de ARTtube-video over Sensory Spaces 2 - Sabine Hornig

Voor de serie ‘Sensory Spaces’ worden de komende drie jaar kunstenaars gevraagd om in de Willem van der Vorm galerij een site-specific werk te maken. Deze kunstenaars hebben niet of nauwelijks in Nederlandse musea geëxposeerd en houden er een andere werkwijze, materiaalgebruik en visie op na. 

Essay Sensory Spaces 2 - Sabine Hornig

Bij elke editie van Sensory Spaces verschijnt een tweetalig essay over de tentoonstelling, geschreven door de conservator:

Serie Sensory Spaces

Sensory Spaces is de titel van een reeks solotentoonstellingen in de Willem van der Vorm Galerij, de gratis toegankelijke tentoonstellingsruimte in het entreegebied van het museum. Voor iedere editie wordt één kunstenaar gevraagd om de eigenschappen van de ruimte op een verrassende manier naar zijn hand te zetten. Bekijk hieronder voorgaande edities van Sensory Spaces.

De tentoonstelling werd mede mogelijk gemaakt door: