:host { --enviso-primary-color: #00BAFF; --enviso-secondary-color: #00BAFF; font-family: 'boijmans-font', Arial, Helvetica,sans-serif; } .enviso-basket-button-wrapper { position: relative; top: 5px; } .enviso-btn { font-size: 22px; } .enviso-basket-button-items-amount { font-size: 12px; line-height: 1; background: #F18700; color: white; border-radius: 50%; width: 24px; height: 24px; min-width: 0; display: flex; align-items: center; justify-content: center; text-align: center; font-weight: bold; padding: 0; top: -13px; right: -12px; } Previous Next Facebook Instagram Twitter Pinterest Tiktok Linkedin Back to top
t/m 29 januari 2017

Sensory Spaces 10 - Olaf Nicolai

Sensory Spaces is de titel van een reeks solotentoonstellingen in de Willem van der Vorm Galerij, de gratis toegankelijke tentoonstellingsruimte in het entreegebied van het museum. Voor iedere editie wordt één kunstenaar gevraagd om de eigenschappen van de ruimte op een verrassende manier naar zijn hand te zetten.

Voor de tiende editie van de Sensory Spaces-reeks presenteerde Nicolai een site-specific aanpassing van de werken ‘Probestück 1, 2 en 3’. Voortbouwend op de stelling van Griekse componist Iannis Xenakis (1922-2001) dat architectuur 'bevroren muziek' is, onderzocht hij het complexe spanningsveld tussen improvisatie en notatie. Zoals filosoof Jean-Luc Nancy (1940) stelt: ‘Misschien is muziek niet een taal zonder logica. Misschien is het een logica zonder taal.’ 

 

Olaf Nicolai (Halle 1962) is geïnteresseerd in de logica achter het vertalen. Wat als een emotie wordt uitgedrukt in een vorm, een verhaal wordt opgesomd als kleur of een geluid wordt weergegeven als architectuur? Zijn onderzoek naar deze schijnbare tegenstellingen laat zien dat diverse media ingezet kunnen worden, afhankelijk van specifieke behoeften en doelen.

Essay Sensory Spaces 10 - Olaf Nicolai

Bij elke editie van Sensory Spaces verschijnt een tweetalig essay over de tentoonstelling, geschreven door de conservator:

Apollo

Een ander werk van Nicolai is te zien op de binnenplaats van Museum Boijmans Van Beuningen. De zogenaamde voetbalkooi trekt altijd de aandacht van kinderen die er een balletje in trappen. De installatie ‘Apollo’ is gemaakt van roestvrij staal. Inmiddels is het een onmisbaar onderdeel geworden van het museum.

Apollo
Apollo, Olaf Nicolai, 2008, roestvrij staal en tartan sportvloer, aangekocht met steun van Han Nefkens H+F Mecenaat in 2010.

Serie Sensory Spaces

Sensory Spaces is de titel van een reeks solotentoonstellingen in de Willem van der Vorm Galerij, de gratis toegankelijke tentoonstellingsruimte in het entreegebied van het museum. Voor iedere editie wordt één kunstenaar gevraagd om de eigenschappen van de ruimte op een verrassende manier naar zijn hand te zetten. Bekijk hieronder voorgaande edities van Sensory Spaces.

De tentoonstelling werd mede mogelijk gemaakt door: