:host { --enviso-primary-color: #00BAFF; --enviso-secondary-color: #00BAFF; font-family: 'boijmans-font', Arial, Helvetica,sans-serif; } .enviso-basket-button-wrapper { position: relative; top: 5px; } .enviso-btn { font-size: 22px; } .enviso-basket-button-items-amount { font-size: 12px; line-height: 1; background: #F18700; color: white; border-radius: 50%; width: 24px; height: 24px; min-width: 0; display: flex; align-items: center; justify-content: center; text-align: center; font-weight: bold; padding: 0; top: -13px; right: -12px; } Previous Next Facebook Instagram Twitter Pinterest Tiktok Linkedin Back to top
t/m 23 september 2014

Sensory Spaces 1 - Oscar Tuazon

Oscar Tuazon verzorgt de eerste editie van de nieuwe serie Sensory Spaces in de Willem van der Vorm galerij in Museum Boijmans Van Beuningen. In deze open ruimte plaatst Tuazon een aantal robuuste sculpturale bouwwerken. De kunstenaar gaat de beeldhouwkunst te lijf met architectonische middelen en ontregelt zo de waarneming van de bezoeker: de klassieke museale ervaring van het 'kijken' vloeit over in 'beleven'.

In de nieuwe serie ‘Sensory Spaces’ worden de komende drie jaar kunstenaars gevraagd om in de Willem van der Vorm galerij een site-specific werk te maken. Deze kunstenaars hebben niet of nauwelijks in Nederlandse musea geëxposeerd en houden er een andere werkwijze, materiaalgebruik en visie op na.

De locatie

In 2012 exposeerde Tuazon het werk 'Totally Wrong' in de tentoonstelling 'Minimal Myth' in Museum Boijmans Van Beuningen. Een jaar later heeft Tuazon zijn eerste solotentoonstelling in het museum. Tuazon: "Een paar jaar geleden maakte ik een heel eenvoudig werk genaamd 'White Walls' - het is een drempel, een doorgang door een muur. Ik was verrast door het resultaat, het maakte van deze zeer alledaagse handeling -  het lopen van de ene kamer naar de andere - een vreemd geladen, zeer bewuste ervaring. Het is maar een deur, toch? Maar tegelijkertijd is het een kunstwerk waarmee je daadwerkelijk door een muur kunt gaan. Voor mij zijn de meest interessante objecten, of ruimtes, zo - tegelijkertijd magisch en banaal. Voor het project bij Boijmans wil ik kijken hoever ik hiermee kan gaan. "
In deze video vertelt Oscar Tuazon over zijn manier van werken. Conservator Moderne en Hedendaagse kunst Francesco Stocchi introduceert de serie Sensory Spaces en de kunstenaar.

Inspiratie

In zijn werk reageert Tuazon op de architecturale kwaliteiten van de ruimte, met de nadruk op noties van transformatie en verrassing. De bezoeker zal zichzelf bij het betreden van het object vragen stellen, terwijl architectuur normaal gesproken voornamelijk te maken heeft met het aanbieden van oplossingen. Dit betekent dat de objecten vragen of zelfs uitdagen om aangeraakt te worden.

In zijn werk onderzoekt Tuazon de principes van minimalisme opnieuw. Minimalisme draait helemaal om perfectie, wat betekent dat machines een grote plaats innemen in dit proces. Tuazon daarentegen maakt alles met zijn handen. Hierdoor wordt hij geconfronteerd met bouwproblemen en zoekt hij naar onconventionele oplossingen.

Om bepaalde architectonische oplossingen te bereiken, vindt Tuazon zijn inspiratie in de 'vonu'-gemeenschap. De 'vonu' kiezen ervoor om een ​​leven te leiden dat benadrukt hoe je kunt leven buiten het 'zicht, geluid en geest van degenen die niet leven en leven'. Dit betekent dat ze alleen producten gebruiken die ze van natuur en restjes krijgen. Functie bepaalt de vorm in plaats van dat de vorm de functie volgt.

Essay Sensory Spaces 1 - Oscar Tuazon

Bij elke editie van Sensory Spaces verschijnt een tweetalig essay over de tentoonstelling, geschreven door de conservator:

Serie Sensory Spaces

Sensory Spaces is de titel van een reeks solotentoonstellingen in de Willem van der Vorm Galerij, de gratis toegankelijke tentoonstellingsruimte in het entreegebied van het museum. Voor iedere editie wordt één kunstenaar gevraagd om de eigenschappen van de ruimte op een verrassende manier naar zijn hand te zetten. Bekijk hieronder alle edities van Sensory Spaces.

De tentoonstelling werd mede mogelijk gemaakt door: