Previous Next Facebook Instagram Twitter Back to top
t/m 23 september 2014

Sensory Spaces 1 - Oscar Tuazon

Oscar Tuazon verzorgt de eerste editie van de nieuwe serie Sensory Spaces in de Willem van der Vorm galerij in Museum Boijmans Van Beuningen. In deze open ruimte plaatst Tuazon een aantal robuuste sculpturale bouwwerken. De kunstenaar gaat de beeldhouwkunst te lijf met architectonische middelen en ontregelt zo de waarneming van de bezoeker: de klassieke museale ervaring van het 'kijken' vloeit over in 'beleven'.

In de nieuwe serie ‘Sensory Spaces’ worden de komende drie jaar kunstenaars gevraagd om in de Willem van der Vorm galerij een site-specific werk te maken. Deze kunstenaars hebben niet of nauwelijks in Nederlandse musea geëxposeerd en houden er een andere werkwijze, materiaalgebruik en visie op na.

 

De locatie

Tuazon heeft in 2012 in de tentoonstelling ‘Minimal Myth’ geëxposeerd met het werk Totaal Verkeerd. Een jaar later is Tuazons werk solo te zien in het museum. Tuazon: “Een paar jaar geleden heb ik een heel eenvoudig werk gemaakt met de titel White Walls. Het was niet meer dan een drempel, een doorgang door een muur. Ik stond te kijken van het resultaat. Het maakte van zo’n alledaagse handeling als het lopen van de ene naar de andere kamer een vreemd beladen en heel bewuste belevenis. Het was gewoon een deur, toch? Maar tegelijkertijd is het een kunstwerk waardoor je door een muur heen kon lopen. Voor mij zijn dat de interessantste objecten of ruimtes: tegelijk magisch en alledaags. Bij het project in het Boijmans wil ik ontdekken hoe ver ik daarin kan gaan.”

In deze video vertelt Oscar Tuazon over zijn manier van werken. Conservator Moderne en Hedendaagse kunst Francesco Stocchi introduceert de serie Sensory Spaces en de kunstenaar.

Inspiratie

Bij dit werk worden de architecturale eigenschappen van de ruimte door Tuazon naar zijn eigen hand gezet. Hierbij krijgt de bezoeker in tegenstelling tot wat de eigenschappen van de architectuur zijn namelijk, het bieden van oplossingen, juist vragen bij het object. Dit betekent ook dat de objecten aangeraakt moeten worden of juist gevreesd kunnen worden. En dit is precies wat Tuazon wil bereiken met zijn werk. In zijn werk heronderzoekt Tuazon de beginselen van het minimalisme. Bij het minimalisme is de hand van de kunstenaar door de machine overgenomen om zo tot zuiverheid te komen. Tuazon maakt alles met de hand, waarbij hij constructie problemen niet uit de weg gaat maar juist de confrontatie opzoekt. Om tot oplossingen te komen haalt hij inspiratie uit de ‘vonu’-gemeenschap. De ‘vonu’ kiest ervoor om aan de rand van de gemeenschap te leven, dit betekent dat ze alleen de producten kunnen gebruiken die ze voorhanden hebben. Functie bepaalt hier dus vorm in plaats in plaats van vorm volgt functie. Hierdoor lopen formele en functionele objecten niet parallel langs elkaar, maar doorkruizen ze elkaar.

Bij iedere tentoonstelling verschijnt een tweetalige publieksbrochure met een essay van de conservator. De Duitse Sabine Hornig (1964) zet in oktober als tweede genodigde de ruimte naar haar hand.

 

Serie Sensory Spaces

Sensory Spaces is de titel van een reeks solotentoonstellingen in de Willem van der Vorm Galerij, de gratis toegankelijke tentoonstellingsruimte in het entreegebied van het museum. Voor iedere editie wordt één kunstenaar gevraagd om de eigenschappen van de ruimte op een verrassende manier naar zijn hand te zetten. Bekijk hieronder voorgaande edities van Sensory Spaces.

Deze tentoonstelling wordt mede 
mogelijk gemaakt door