Previous Next Facebook Instagram Twitter Back to top
08 september 2018 t/m 13 januari 2019

Pure Rubens

De tentoonstelling 'Pure Rubens' toont het grootste overzicht van Rubens' olieverfschetsen dat in de afgelopen 65 jaar is getoond. In de olieverfschetsen is de briljante toets van de meester zelf altijd aanwezig. Museum Boijmans Van Beuningen bezit een zeer belangrijke collectie olieverfschetsen van Rubens. De verzameling is uniek voor Nederland en behoort tot de allerbeste ter wereld. 'Pure Rubens' toont de schilders ongekende verbeeldingskracht: het vermogen om steeds op andere manieren verhalen te vertellen, waarbij je als bezoeker wordt meegenomen en ondergedompeld.

 

 

Unieke samenwerking Prado

Museum Boijmans Van Beuningen en het Museo Nacional del Prado in Madrid
bezitten beide een unieke verzameling olieverfschetsen van Peter Paul Rubens. Al
jarenlang bestaat de gezamenlijke wens om de mooiste werken uit beide collecties
samen te brengen en aan te vullen met topstukken uit andere musea, zodat
een uniek overzicht ontstaat. Dit gaat gebeuren in het najaar van 2018. De
tentoonstelling 'Pure Rubens' vindt plaats in de
grote Bodonzaal (1500 m2) van het museum. De tentoonstelling geeft voor heel even toegang tot de kamer waarin Rubens zijn meest persoonlijke werken bewaarde.

Mooiste Rubens schetsen vanuit de hele wereld

De selectie schetsen uit beide musea zal worden aangevuld met bruiklenen van
over de hele wereld zoals de Metropolitan Museum of Art in New York, het Art
Institute in Chicago, The J. Paul Getty Museum in Los Angeles, Museo Thyssen-Bornemizsa in Madrid, The National Gallery in Londen en het Louvre in Parijs. De vijfenzestig mooiste olieverfschetsen vanuit de hele wereld zijn te zien in Rotterdam. Door de medewerking van deze musea kan het hele werkoeuvre van Rubens (1605-1640) in deze tentoonstelling in volle glorie worden getoond.

Verrijk je bezoek

Bij de tentoonstelling is een Nederlandse en Engelse audiotour beschikbaar waarmee je meer te weten komt over Rubens als kunstenaar en de verhalen die hij in zijn werken zo krachtig wist te verbeelden. Op aanvraag bieden wij ook rondleidingen door de tentoonstelling in het Engels, Duits en Frans. De audiotour is binnenkort voor € 3,00 online te reserven en tijdens de tentoonstelling te huur bij de Informatiebalie van het museum.