:host { --enviso-primary-color: #FF8A21; --enviso-secondary-color: #FF8A21; font-family: 'boijmans-font', Arial, Helvetica,sans-serif; } .enviso-basket-button-wrapper { position: relative; top: 5px; } .enviso-btn { font-size: 22px; } .enviso-basket-button-items-amount { font-size: 12px; line-height: 1; background: #F18700; color: white; border-radius: 50%; width: 24px; height: 24px; min-width: 0; display: flex; align-items: center; justify-content: center; text-align: center; font-weight: bold; padding: 0; top: -13px; right: -12px; } Previous Next Facebook Instagram Twitter Pinterest Tiktok Linkedin Back to top
t/m 22 januari 2012

Dr. Elie van Rijckevorsel - Een verzameling verzamelingen

Het najaar van 2011 stond, bij verschillende musea in Rotterdam, in het teken van de Rotterdamse mecenas, wetenschapper en wereldreiziger Dr. Elie van Rijckevorsel (1845-1928). Van Rijckevorsel reisde als natuurkundige naar de uithoeken van de wereld. Hij heeft op zijn wereldreizen vele verschillende soorten objecten uit allerlei culturen verzameld en een bijzondere selectie was te zien bij verschillende Rotterdamse musea.

Dr. Elie van Rijckevorsel was voor Museum Boijmans Van Beuningen zeer belangrijk vanwege zijn schenkingen aan het museum vanaf 1910, gevolgd door het legaat in 1928. Deze schenkingen bestonden uit zijn omvangrijke collecties Europees glaswerk (15e en 19e eeuw) en Chinees en Japans porselein (17e en 19e eeuw). Elie van RIjckevorsel heeft in 1911 de Erasmusstichting opgericht om kunsten, onderwijs en wetenschap in Rotterdam te bevorderen.

Bekijk hier de video 'Biografie van een glas' op arttube.boijmans.nl en volg een object uit de collectie van Van Rijckevorsel naar het museum en verder

Van Rijckevorsel in Rotterdam

De Rotterdamse musea vierden het 100-jarig bestaan van de Erasmusstichting met een ode aan de oprichter: Dr. Elie van Rijckevorsel. Niet alleen zijn verzamelingen kunstnijverheid en etnografica staan centraal, maar ook zijn wereldreizen, zijn herbarium en zijn levensstijl. Tevens verscheen een bijzonder jubileumboek om het 100-jarig bestaan van de Erasmusstichting te vieren. Museum Boijmans Van Beuningen opende de reeks op 10 september 2011, waarna de tentoonstellingen in het WereldmuseumMuseum Rotterdam, het Natuurhistorisch Museum en het Maritiem Museum volgden.

De tentoonstelling werd mede mogelijk gemaakt door een genereuze bijdrage van de Erasmusstichting.