


Wil jij ook meer Boijmans beleven of geef je een Vriendschap cadeau? Word dan Vriend en word uitgenodigd voor de jaarlijkse Museumpark Vriendendag. Zien we jou of jouw vriend snel in het depot?
Zonder tijdslot kun je het depot niet bezoeken
Ontdek het depot eenmalig of vaker als een privilege- of vriendenpashouder
Han van Meegeren (1889-1947) was een meestervervalser. De tentoonstelling toonde zijn techniek, zijn succes en uiteindelijke ondergang.
In 1937 was Museum Boijmans Van Beuningen zeer verguld met de aankoop van “De Emmaüsgangers”, een zeldzame jonge Vermeer. Tegenwoordig hangt het stuk nog steeds prominent in het museum, maar dan onder de naam van Han van Meegeren (1889-1947). Van Meegeren was een meestervervalser, die handig wist in te springen op de wens van kunsthistorici om de ontbrekende schakel tussen het vroege en late werk van Johannes Vermeer te ontdekken. Ook doeken in de stijl van Frans Hals, Pieter de Hooch en Gerard ter Borch komen van zijn hand. De presentatie “De valse Vermeers van Van Meegeren” toont de techniek van Van Meegeren, zijn vervalsingen en zijn ontmaskering.
Han van Meegeren gebruikte complexe technieken die vandaag de dag nog steeds bijzonder te noemen zijn. Neem een oud zeventiende-eeuws doek, gebruik oude pigmenten, bind het samen met bakeliet dat na verwarming in een oven keihard wordt en haal er nog een rol over voor de craquelure. Combineer dit met een onderwerpkeuze en compositie naar een oude meester en succes is gegarandeerd. Toch volgde ontmaskering. Aan het einde van de oorlog wordt er in de collectie van Göring een schilderij ontdekt. De sporen leiden naar Han van Meegeren, die opgepakt wordt op verdenking van collaboratie. Een zware straf hangt hem boven het hoofd. Dit dwingt hem op te biechten dat hij de maker van het schilderij was. Göring had dus een vervalsing van hem gekocht. Deze bekentenis maakt Van Meegeren razend populair; als ‘de man die Göring een kunstje flikte' wordt hij de held van het volk. Ondertussen staat de kunstwereld op zijn kop.