:host { --enviso-primary-color: #FF8A21; --enviso-secondary-color: #FF8A21; font-family: 'boijmans-font', Arial, Helvetica,sans-serif; } .enviso-basket-button-wrapper { position: relative; top: 5px; } .enviso-btn { font-size: 22px; } .enviso-basket-button-items-amount { font-size: 12px; line-height: 1; background: #F18700; color: white; border-radius: 50%; width: 24px; height: 24px; min-width: 0; display: flex; align-items: center; justify-content: center; text-align: center; font-weight: bold; padding: 0; top: -13px; right: -12px; } Previous Next Facebook Instagram Twitter Pinterest Tiktok Linkedin Back to top
25 May 2023

Spells against othering: slotperformance Neo Muyanga op 3 & 4 juni

Zaterdag 3 en zondag 4 juni 2023 sluit de Zuid-Afrikaanse componist Neo Muyanga zijn verblijf in Depot Boijmans Van Beuningen af. Hij doet dit met de performance Do they work? Spells against othering, waarvoor hij samenwerkt met een Rotterdams koor. De uitvoering van Muyanga’s sluitstuk vindt op beide dagen tweemaal plaats. Tussen de optredens door gaat hij in gesprek met Alicia Framis, wier activistische modecollectie anti_dog speciaal te zien is ter gelegenheid van de performance. Dit project wordt mede mogelijk gemaakt door Ammodo.

De dynamische werkplaats van Neo Muyanga is sinds twee maanden te vinden op de vierde verdieping van Depot Boijmans Van Beuningen. Hier repeteerde hij met een koor onder leiding van dirigent Amare Bilate. Tijdens zijn verblijf in Rotterdam verkende Muyanga de collectie van Museum Boijmans Van Beuningen, de stad en allerlei verhalen die er te vinden zijn. Muyanga's composities zijn gebaseerd op gemeenschappelijke verhalen over menselijkheid en thema's als uitsluiting, othering en de Afrikaanse diaspora. De componist werkt in zijn kunst vooral met mensen en laat zich graag inspireren door improvisatie. Zo kwam Do they work? Spells against othering tot stand.

De performance is met Muyanga's Rotterdamse koor, een solo performance van operazangeres Nienke Nasserian, spoken word artist Moze Nael, breakdancer Menno van Gorp en een talk met kunstenaar Alicia Framis.

Let op: de performances starten buiten op het plein voor het depot. Daarna word je naar binnen begeleid.

Zaterdag 3 juni
12:00 — Performance 1
13:30 — In conversation: Neo Muyanga & Alicia Framis (Engelstalig)
15:00 — Peformance 2

Zondag 4 juni
12:00 — Performance 3
13:30 — In conversation: Neo Muyanga & Alicia Framis (Engelstalig)
15:00 — Peformance 4

anti_dog collectie van Alicia Framis
Tijdens zijn verkenningstocht door de collectie van Museum Boijmans Van Beuningen, stuitte Muyanga op de kunstserie anti_dog (2002) van de Spaanse kunstenaar Alicia Framis. Deze 'modelijn’ bestaat uit negen gouden jurken, gemaakt van twaron, een stof die hond-, kogel-, snij- en vuurbestendig is. Het idee voor anti_dog ontstond toen Framis hoorde van honden die vrouwen van kleur aanvielen. Racistische motieven lagen hieraan ten grondslag. Muyanga voelde zich direct aangetrokken tot Framis' werk. Hij herkende de verhalen uit zijn eigen thuisland.

Op zowel zaterdag 3 als zondag 4 juni vindt tussen de performances door een gesprek plaats tussen Muyanga en Framis. De anti_dog-jurken worden bovendien getoond én gedragen tijdens het slotweekend van Neo Muyanga’s verblijf in Depot Boijmans Van Beuningen.

Le Miroir Vivant & Ammodo
Le Miroir Vivant is het nieuwe internationale gastprogramma van Depot Boijmans Van Beuningen. Het depot is een levendige plaats, waar work in progress de rode draad is: kunstrestauratie, opslag en artistiek onderzoek. Vanuit deze filosofie is het programma Le Miroir Vivant ontwikkeld. De huidige en komende edities van Le Miroir Vivant worden mogelijk gemaakt door Ammodo. Ammodo biedt ruimte aan de ontwikkeling van kunst, architectuur en wetenschap en ondersteunt daartoe toonaangevende kunstprojecten. Meerdere edities van Le Miroir Vivant krijgen vorm in het depot tussen 2023 en 2025.

Over Neo Muyanga
Neo Muyanga is componist, muzikant, kunstenaar en filosoof. Hij groeide op in Soweto. Als student Natuurkunde kwam Muyanga in de jaren ’90 in aanraking met klassieke muziek. Sindsdien heeft hij op veel vlakken gewerkt en maakte internationaal furore. Voor Nationale Opera & Ballet creëerde hij in 2021 de opera How ANANSI freed the stories of the world.