:host { --enviso-primary-color: #FF8A21; --enviso-secondary-color: #FF8A21; font-family: 'boijmans-font', Arial, Helvetica,sans-serif; } .enviso-basket-button-wrapper { position: relative; top: 5px; } .enviso-btn { font-size: 22px; } .enviso-basket-button-items-amount { font-size: 12px; line-height: 1; background: #F18700; color: white; border-radius: 50%; width: 24px; height: 24px; min-width: 0; display: flex; align-items: center; justify-content: center; text-align: center; font-weight: bold; padding: 0; top: -13px; right: -12px; } Previous Next Facebook Instagram Twitter Pinterest Tiktok Linkedin Back to top
24 April 2018

Gestolen schilderij is terug

Bijna zestig jaar na diefstal uit Museum Boijmans Van Beuningen, is het gestolen kunstwerk teruggevonden. Het museum is verrast en bijzonder blij met de terugkomst van het ruim vijf eeuwen oude schilderij. Tot 21 mei wordt het werk op zaal getoond in de lopende tentoonstelling ‘Babel - Oude meesters terug uit Japan’.

Het vijftiende-eeuwse paneeltje (van ca. 33 x 19 cm) met ‘De geboorte van Maria’ werd op 27 december 1960 op klaarlichte dag tijdens een lunchpauze van de beveiliger uit Museum Boijmans Van Beuningen gestolen. Dankzij een tip van een oplettende Duitse verzamelaar die een afbeelding van het werk in de catalogus voor een veiling in Bonn tegenkwam, kon het schilderij deze week terugkeren naar het museum.

De diefstal zorgde voor een internationale zoektocht, opsporingsbevelen en een uitgeloofde beloning van 2.500 gulden. Na twee jaar was het werk nog steeds niet opgedoken en is de zoektocht gestaakt. De verzekering keerde geld uit waarmee een paneeltje met de voorstelling van de ‘Annunciatie’ uit hetzelfde altaarstuk kon worden aangekocht. Het museum installeerde bovendien alarmen achter de schilderijen.

Het werkje is een olieverf op paneel en is gemaakt aan het einde van de vijftiende eeuw. Het was onderdeel van de aankoop van de Collectie Van Beuningen door de Gemeente Rotterdam en ten tijden van de diefstal nog maar kort in het museum (sinds 1958). Het paneeltje is onderdeel van een groter altaarstuk geweest, een veel-luik van minstens vijf andere werkjes, waarvan één stuk, na de diefstal, door het museum is aangekocht. Op de tentoonstelling ‘Babel - oude meesters terug uit Japan’ die tot 21 mei is te zien, wordt het werk getoond in een vitrine naast het andere werk - vermoedelijk voor het eerst in eeuwen.

“Het is natuurlijk een knotsgek verhaal, tamelijk bizar ook dat het zo lang heeft geduurd en we nu twee werken uit hetzelfde retabel bezitten.”  

Friso Lammertse, conservator oude kunst Museum Boijmans Van Beuningen

Het gestolen kunstwerk heeft tijdens haar afwezigheid onder meer verfverlies door vochtschade opgelopen en zal binnenkort worden gerestaureerd. Het verfverlies zit rechtsonder. De hoofdvoorstelling is nog mooi intact.

Gestolen schilderij in de media

Bekijk hier het item van het NOS Journaal over het gestolen schilderij en bekijk hieronder het item van RTV Rijnmond. 

Item over gestolen schilderij op RTV Rijnmond