:host { --enviso-primary-color: #FF8A21; --enviso-secondary-color: #FF8A21; font-family: 'boijmans-font', Arial, Helvetica,sans-serif; } .enviso-basket-button-wrapper { position: relative; top: 5px; } .enviso-btn { font-size: 22px; } .enviso-basket-button-items-amount { font-size: 12px; line-height: 1; background: #F18700; color: white; border-radius: 50%; width: 24px; height: 24px; min-width: 0; display: flex; align-items: center; justify-content: center; text-align: center; font-weight: bold; padding: 0; top: -13px; right: -12px; } Previous Next Facebook Instagram Twitter Pinterest Tiktok Linkedin Back to top
Zonder titel

Vraag maar raak

Laden...

Bedankt, je vraag is verzonden.

Helaas, er is iets mis gegaan met het verzenden van je vraag. Probeer het aub nog eens.

High-res beeldmateriaal aanvragen

Meer informatie

John van ’t Slot treedt eind jaren zeventig als kunstenaar naar voren met grote, figuratieve schilderijen. Hij sluit daarmee aan op een internationale tendens waarbij het narratieve, expressieve schilderen (opnieuw) opgang doet. Bij Van 't Slot staat vooral de thematische en schilderkunstige vrijheid centraal die deze hernieuwde aandacht voor het schilderen begeleidt. Zijn werk is eclectisch, niet alleen in thematiek, maar ook in vormentaal en kleurgebruik. Een terugkerend motief in zijn werk is het paard, dat naast drager van de mens ook drager van betekenissen is. Zo worden verschillende schilderstijlen uit de twintigste eeuw weerspiegeld in de voorstelling van de paarden van Van 't Slot. Hiermee onderstreept hij dat het voor een hedendaags kunstenaar onmogelijk is om volledig afstand te nemen van het modernistische erfgoed. Het paard wordt daarmee de personificatie van (de geschiedenis van) de schilderkunst.

Op het schilderij 'Zonder titel' komt geen paard voor maar een fantasiedier, dat wel iets weg heeft van een zeepaardje. De menselijke figuur met gewei die naast hem staat bevindt zich in een hachelijke positie: hij staat in een vuur, dat besproeid wordt door twee waterspuwende wolken. Het lijkt hem er - blijkens de witte vormen bij hun monden - niet van te weerhouden een gesprek te voeren met het zeepaardje. De kleurwerking in het schilderij is opvallend: de figuren vormen samen met de achtergrond een compositorisch spel van kleurvlakken.

Museum Boijmans Van Beuningen bezit meerdere schilderijen van Van ’t Slot. In 1984 wordt het schilderij 'Centaur' (1982-1984) voor de collectie Moderne Kunst aangekocht. In 1988 koopt de eerste conservator Stadscollectie, Jan van Adrichem, het schilderij 'Hush 2' (1987-1988) aan. In 1990, het laatste jaar van zijn aanstelling, breidt Van Adrichem de Stadscollectie uit met het hierboven beschreven schilderij.

Lees verder Lees minder

Collectieboek

Collectieboek Bestellen

Specificaties

Titel Zonder titel
Materiaal en techniek Olieverf op doek
Objectsoort
Schilderij > Schildering > Tweedimensionaal object > Kunstvoorwerp
Locatie Dit object is in het depot
Afmetingen Breedte 280 cm
Hoogte 200,1 cm
Diepte 2 cm
Makers Kunstenaar: John van 't Slot
Inventarisnummer Stad-S 135
Credits Aankoop 1990
Collectie Stadscollectie
Verwervingsdatum 1990
Vervaardigingsdatum in 1980
Onderzoek Toon onderzoek Stadscollectie
Materiaal
Object
Geografische herkomst Nederland > West-Europa > Europa

Alles over de maker

John van 't Slot

Rotterdam 1949

Bekijk het volledige profiel