:host { --enviso-primary-color: #FF8A21; --enviso-secondary-color: #FF8A21; font-family: 'boijmans-font', Arial, Helvetica,sans-serif; } .enviso-basket-button-wrapper { position: relative; top: 5px; } .enviso-btn { font-size: 22px; } .enviso-basket-button-items-amount { font-size: 12px; line-height: 1; background: #F18700; color: white; border-radius: 50%; width: 24px; height: 24px; min-width: 0; display: flex; align-items: center; justify-content: center; text-align: center; font-weight: bold; padding: 0; top: -13px; right: -12px; } Previous Next Facebook Instagram Twitter Pinterest Tiktok Linkedin Back to top
t/m 26 mei 2019

Ook Duende

Sinds het najaar van 2013 hebben de muren van de Espressobar weer een geheel nieuwe look: de kleurige pictografische tekeningenserie 'Ook Duende' van kunstenaars Pam Emmerik en René Daniëls.

Pam Emmerik (1964-2015) stond bekend om haar kleurrijke werken waarin de tekstuele elementen de kijker meenemen in de gedachten van de kunstenares. Samen met Daniëls toverde zij de Espressobar om aan de hand van het Spaanse begrip ‘duende’. Dit begrip verwijst naar een aardgeest uit de Spaanse mythologie, maar het beschrijft ook de totale bezieling van uitvoerende kunstenaars. Daniëls improviseerde op de ontwerpen van Emmerik door directe interventies op de muren, zoals de tekst Guillotine, die de kijker op het verkeerde been zet. Emmerik zei over het werk in de koffiebar van het museum: “Voor mij beelden de schilderingen vooral uit dat het leven vaak niet gemakkelijk is, maar wel kleurrijk, en tevens vreemde bochten kan maken, zodat je heel goed moet sturen, anders knal je tegen de muur op!” Op 3 juli j.l. is Pam Emmerik plots van ons heen gegaan. Ter nagedachtenis aan Pam Emmerik en haar oeuvre is de tentoonstelling in de Espressobar verlengd tot eind 2017.

Pam Emmerik en René Daniëls

Pam Emmerik was naast beeldend kunstenaar ook schrijfster van romans, korte verhalen, essays en gedichten. In de jaren ‘80 volgde Emmerik de opleiding tot beeldend kunstenaar bij Ateliers ’63, waar René Daniëls docent was. Daniëls maakte in die jaren kleurrijke figuratieve schilderijen. In zijn werk verbindt hij de beeldende kunst en haar rijke historie aan de literatuur en het dagelijks leven. Ambiguïteit en dubbele betekenissen spelen in zijn werk een belangrijke rol. Na een hersenbloeding eind jaren ‘80 was hij lange tijd niet in staat te schilderen, maar de laatste jaren pakt hij zijn oude metier weer op. Zowel kunstenaars als verzamelaars hebben nog steeds grote belangstelling voor zijn oeuvre en zijn werk is opgenomen in diverse nationale en internationale collecties. Het begrip ‘Duende’ heeft door deze gebeurtenissen voor beide kunstenaars een directe betekenis. De kunstenaar die ‘Duende’ ervaart is zich namelijk zeer bewust van de vergankelijkheid van het leven. Dit bewustzijn zorgt ervoor dat de kunstenaar onvergetelijke kunst moet maken.

“Voor mij beelden de schilderingen vooral uit dat het leven vaak niet gemakkelijk is, maar wel kleurrijk, en tevens vreemde bochten kan maken, zodat je heel goed moet sturen, anders knal je tegen de muur op!” - Pam Emmerik 

De Espressobar

Deze ruimte is ontworpen in 2008 door Simon Heijdens en biedt plek aan ruim 60 personen. Voor Pam Emmerik en René Daniëls waren Johan van Oord (van 2011 tot 2013) en Antistrot (van 2009 tot 2011) al te gast in de Espressobar om een muurschildering te maken. Naast de heerlijke koffie van ‘Man Met Bril’, kan de bezoeker genieten van verschillende lekkernijen, een divers en volledig aanbod van magazines en kranten en gratis Wi-Fi. De bar is open van dinsdag t/m zondag van 10.00 - 17.30 uur en ook toegankelijk zonder entreeticket van het museum.

Maanmensen

Maanmensen

Maanmensen vertelt het levensverhaal van Jamila, een Afghaanse vluchtelinge die als suppoost in Museum Boijmans Van Beuningen werkt. In een even kleurrijk als schrijnend relaas maakt zij ons deelgenoot van haar vlucht, die uiteindelijk naar het museum voert. Hier, omringd door de kunstwerken, vindt zij haar plek.