Restitutie van de tekening ‘Godsvertrouwen’ en het schilderij 'De Theems' door Jan Toorop
Godsvertrouwen
‘Godsvertrouwen’ (1907) is een gekleurde tekening van de belangrijke Nederlandse kunstenaar Jan Toorop (1858-1928), die in 1943 aan het museum werd geschonken door twee leden van het Stichtingsbestuur. De tekening was aangekocht bij de Haagse kunsthandelaar Herman d’Audretsch. Deze had de tekening op zijn beurt verworven van een Duitse kunsthandelaar. Het werk was op de kunstmarkt gekomen nadat de Duitse bezetter in 1942 in Amsterdam de bezittingen in beslag had genomen van Ernst Flersheim (1862-1944). Flersheim was een Duitse Jood die in maart 1937 was uitgeweken naar Nederland. Hij was sinds 1905 bevriend met Jan Toorop en had verscheidene werken van hem in zijn bezit. In 1943 werden hij en zijn vrouw bij een razzia in Amsterdam opgepakt en overgebracht naar het overgangskamp Westerbork.
Nadat in 1954 een eerste claim op de tekening van de erfgenamen van Flersheim door het bestuur van de museumstichting was afgewezen, volgde in 1999 een afwijzing van een hernieuwde claim. Pas na lang touwtrekken is de tekening uiteindelijk door de museumstichting overgedragen aan de erfgenaam Walter Eberstadt in november 2001. Dit gebeurde tegen betaling van fl. 2000, het bedrag dat waarschijnlijk door de twee schenkers voor de tekening was betaald in 1943. Dit bedrag komt niet overeen met de huidige marktwaarde van het werk, die vele malen hoger ligt.
De Theems
‘De Theems’ (1885), een vroeg werk van de belangrijke Nederlandse kunstenaar Jan Toorop (1858-1928), werd in 1937 door de toenmalige eigenaar Ernst Flersheim (1862-1944) - die bevriend was geweest met de kunstenaar en verscheidene werken van hem in bezit had - verkocht aan de Haagse Kunsthandel G.J. Nieuwenhuizen Segaar. Flersheim was als Duitse Jood in maart 1937 uitgeweken naar Nederland. Kort daarna vond de transactie plaats tussen Flersheim en Nieuwenhuizen Segaar. Het schilderij bevond zich op dat moment in Londen en werd na de koop vanuit Londen naar Nederland overgebracht. Het werk werd samen met een schilderij van Bart van der Leck bij de kunsthandel gekocht door Museum Boijmans, en was een van de eerste aankopen van het museum op het gebied van moderne kunst. Flersheim ontving voor het schilderij ƒ 3.500,- van de handelaar; het museum betaalde voor de werken van Toorop en Van der Leck tezamen een bedrag van ƒ 6.000,-.
In 2005 besloten de erfgenamen van Ernst Flersheim, de Gemeente Rotterdam en Museum Boijmans Van Beuningen gezamenlijk een bindend advies te vragen aan de Adviescommissie Restitutieverzoeken Cultuurgoederen en Tweede Wereldoorlog, omdat er een geschil was ontstaan tussen de Gemeente Rotterdam en de erfgenamen van Ernst Flersheim over het schilderij ‘De Theems’ van Jan Toorop. Op 12 maart 2008 heeft deze haar advies afgegeven. De Restitutiecommissie heeft geconstateerd dat het werk als gevolg van omstandigheden die direct verband hielden met het naziregime door de toenmalige eigenaar is verkocht. Daarnaast heeft de commissie geoordeeld dat geen sprake geweest is van onzorgvuldig handelen door het Museum Boijmans dan wel de Gemeente Rotterdam bij deze aankoop.
Het bindend advies van de commissie luidt: “De Gemeente Rotterdam is gehouden tot teruggave van het schilderij ‘De Theems bij Londen’ aan de erfgenamen van Ernst Flersheim, tegen betaling door deze erfgenamen van een bedrag van € 30.397,50 aan de Gemeente Rotterdam.”
De prijs van ruim € 30.000 die door de commissie is vastgesteld is de geïndexeerde prijs waarvoor het werk in 1937 door Flersheim werd verkocht; deze komt niet overeen met de huidige marktwaarde van het werk, die vele malen hoger ligt.
Het werk 'De Theems' is begin 2009 overgedragen aan de erfgenamen van de heer Flersheim, de heer Walter A. Eberstadt te New York en zijn zus A.J. Collier-Eberstadt te Londen. Het werk 'Godsvertrouwen' in 2001.
Onderzoek gepubliceerd
Het museum heeft de geschiedenis rondom deze twee kunstwerken uitputtend gedocumenteerd en laten onderzoeken door drs. Anita Hopmans, hoofdconservator moderne kunst bij het RKD. De resultaten van haar onderzoek zijn gepubliceerd in het rapport Omstreden bezit. Over de herkomst van twee werken van Jan Toorop in het Museum Boijmans: het schilderij De Theems (1885) en de tekening Godsvertrouwen (1907).
Zie ook:
A. Hopmans, Verwerving en restitutie: de zaak Toorop / Acquisition and Restitution: the Toorop Case, Rotterdam (Boijmans Studies) 2008.