:host { --enviso-primary-color: #FF8A21; --enviso-secondary-color: #FF8A21; font-family: 'boijmans-font', Arial, Helvetica,sans-serif; } .enviso-basket-button-wrapper { position: relative; top: 5px; } .enviso-btn { font-size: 22px; } .enviso-basket-button-items-amount { font-size: 12px; line-height: 1; background: #F18700; color: white; border-radius: 50%; width: 24px; height: 24px; min-width: 0; display: flex; align-items: center; justify-content: center; text-align: center; font-weight: bold; padding: 0; top: -13px; right: -12px; } Previous Next Facebook Instagram Twitter Pinterest Tiktok Linkedin Back to top
12 August 2015

Vraag het de conservator via ARThart

ARTtube – het online videokanaal van musea uit Nederland en België – heeft dit jaar ARThart gelanceerd; een mobiele installatie voor in het museum. Voor het eerst kunnen bezoekers door te swipen ontdekken welke kunst het best bij ze past.

Fotografie: Lotte Stekelenburg

ARThart heeft zijn primeur in de tentoonstelling Design Derby: Nederland-België (1815-2015), die van 20 juni t/m 13 september 2015 te zien is in Museum Boijmans Van Beuningen, Rotterdam. Via de installatie kan de bezoeker ook vragen stellen aan de conservator van het museum en iedereen ontvangt per email een persoonlijk antwoord. Er komen zo’n tien vragen per week binnen, en nagenoeg geen spam of onzin. Hier een paar leuke, gevarieerde vragen die we langs hebben zien komen:

DE DIEPGRAVER
Q: Wat is volgens u het eerste designontwerp in de wereldgeschiedenis?
A: Dank voor deze vraag. Ik denk een vuistbijl? Als je onder ‘designontwerp’ een van tevoren bedacht – en getekend – idee voor een product verstaat, kom je op iets anders uit. Ik denk dat in het oude Egypte en de minstens even oude Chinese cultuur al wel tekeningen gemaakt werden voor bepaalde producten of versieringen.

EEN OOG VOOR DETAIL
Q: Geachte mevrouw de Conservator, Na een inspirerende speurtocht in uw museum, zitten we toch met het volgende vraagstuk. In de vraag over de wereldtentoonstelling van 1851 wordt gevraagd naar de vorm die terug te vinden is in een van de prenten. Na lang zoeken hebben we deze echter niet kunnen vinden. Het object staat echter wel verder op in een vitrine. Hebben we echt niet goed gezocht in de prenten?
A: Wat goed om te horen dat jullie de speurtocht inspirerend vonden en leuk om te merken dat jullie zo uitgebreid hebben gezocht! Zie hieronder het bewijsmateriaal: het object stond er echt! En wel op de prent van de Nederlandse inzending, in de kast. [2 foto's bijgevoegd]
Q: We hebben het beeldje op de Nederlandse inzending goed bekeken maar hebben toch duidelijke verschillen gevonden met het echte beeldje. Zo staat op het echte beeldje een figuur met een stok of zwaard. Ook wanneer zijn silhouet abstract zou zijn weergegeven is de puntvorm niet logisch. Ook de sokkel waarop hij staat is anders opgebouwd, de echte is opgedeeld in twee delen, met een onderbreking in het onderste deel van het lange gedeelte. Ten slotte heeft het object op de prent op het oog maar vier zijdes, de echte heeft er zes. Het lijkt toch echt te gaan om een ander object.
A: Inderdaad, u heeft goed opgelet. Ik heb ook met dit vraagstuk geworsteld. Toch stond het echte beeld wel degelijk op de tentoonstelling in 1851; hij staat heel gedetailleerd getekend in de catalogus. Ik vermoed dus dat de prent een artistieke impressie is die niet 100 % klopt. Ook de Nederlandse zilveren bokaal klopt niet helemaal. U heeft dus wel gelijk. Maar toen ik me dit ten volle realiseerde en zag, was alles al in gang gezet wat betreft het boekje en de vragen.
Hopelijk vond u de tentoonstelling toch de moeite waard?

IK MIS…
Q: Jammer dat de Friso Kramer klapstoelen niet tentoongesteld stonden; daar was ik speciaal voor gekomen… wanneer zou ik die een keertje kunnen bewonderen?
A: Tja, die klapstoelen. Ik had ze heel lang op mijn lijstje staan, want ze zijn origineler dan de Revoltstoel die er nu staat. Als je ze écht heel graag wil zien, kunnen we ze misschien een keer laten zien in ons externe depot. En als het nieuwe Collectiegebouw doorgang vindt, kun je ze in 2017 heel makkelijk in ons open depot in het Museumpark bewonderen!

DE ENTHOUSIASTE FAMILIESPELSPELER

Q: Voor mij als groot mens is het heel lang geleden dat ik voor het laatst een speurtocht deed in een museum, maar ik vond het heel leuk en ging er ook beter van kijken!
A: Wat ontzettend leuk om te horen, daar doen we het voor!

Video en vervolg
Van de meest interessante vragen maakt ARTtube in samenwerking met het museum een nieuwe video. Zo ontstaat een heel directe interactie tussen de bezoeker en het museum. Na de tentoonstelling zal de mobiel met ARThart verder reizen langs tentoonstellingen en collectieopstellingen in de andere ARTtube-musea. In ieder museum wordt de inhoud van de installatie aangepast aan de kunstwerken in het museum.

Ontwerp en design 
De applicatie is ontwikkeld door het Rotterdamse webbureau Zicht Online, die ook verantwoordelijk is voor het videoplatform ARTtube.nl en onlangs het online platform Mix Match Museum heeft ontwikkeld:www.mixmatchmuseum.nl. De mobiele installatie zelf is ontworpen door Studio Parade.

ARThart is mede mogelijk gemaakt door een bijdrage van Mondriaan Fonds vanuit de regeling Samenwerking Musea.

Zie ook:

http://www.arttube.nl/nieuws/arttube-presenteert-het-arthart

Rianne Schoonderbeek, conservator Educatie