:host { --enviso-primary-color: #FF8A21; --enviso-secondary-color: #FF8A21; font-family: 'boijmans-font', Arial, Helvetica,sans-serif; } .enviso-basket-button-wrapper { position: relative; top: 5px; } .enviso-btn { font-size: 22px; } .enviso-basket-button-items-amount { font-size: 12px; line-height: 1; background: #F18700; color: white; border-radius: 50%; width: 24px; height: 24px; min-width: 0; display: flex; align-items: center; justify-content: center; text-align: center; font-weight: bold; padding: 0; top: -13px; right: -12px; } .enviso-dialog-content { overflow: auto; } Previous Next Facebook Instagram Twitter Pinterest Tiktok Linkedin Back to top
4 May 2023

NWO-beurs voor onderzoek MBVB naar vrouwelijke schenkers en legatoren

Kunsthistoricus Bram Donders, werkzaam als onderzoeker bij Museum Boijmans Van Beuningen, heeft een NWO-beurs gekregen voor zijn onderzoek Nagelaten. In dit onderzoek richt Donders zich op vrouwelijke schenkers en legatoren aan Museum Boijmans Van Beuningen, van 1849 tot heden.

De betekenis van vrouwelijke schenkers en legatoren aan het museum is tot op heden eigenlijk niet onderzocht. Terwijl zij zeker een significante rol hebben gespeeld. Grofweg 1 op 5 schenkers aan het museum is een vrouw. Zo werd Kandinsky’s Lyrisches, onderdeel van de Hoogtepuntenpresentatie in Depot Boijmans Van Beuningen, gelegateerd door Marie Tak van Poortvliet (1871-1936), een belangrijke verzamelaar van moderne kunst. Het is maar één van vele voorbeelden uit de historie van een museumcollectie die goeddeels gebouwd is op particuliere schenkingen en legaten.

Bram Donders: ‘Het is geweldig dat NWO achter het onderzoek naar vrouwelijke schenkers en legatoren staat. Dankzij deze steun kunnen we de interessante en veelal mooie verhalen van deze vrouwen duurzaam inbedden in de geschiedenis van het museum.’

Museum Boijmans Van Beuningen is trots op de toewijzing van de NWO-beurs en de erkenning voor belangrijk, relevant onderzoek.

Nagelaten

Donders’ onderzoek kent de titel Nagelaten. Met dit onderzoek wil het museum rechtdoen aan de rol en betekenis van vrouwelijke schenkers en legatoren voor MBVB. De nieuwe kennis die dit oplevert vertelt een rijker verhaal over de collectie en de geschiedenis daarvan. Zo kan een breder publiek zich herkennen in de verhalen die het museum te vertellen heeft.

Momenteel is er weinig kennis te vinden over deze vrouwen. Het onderzoek zal drie fases kennen. Eerst worden de schenkers en legatoren geïnventariseerd, met een dataset als resultaat: deze bevat biografische gegevens en details rondom geschonken objecten. In deel twee wordt gekeken naar wie deze vrouwen waren, wat ze schonken en waarom ze overgingen tot schenking of legaat. In het derde en laatste deel van het onderzoek wordt op basis van de vergaarde kennis de rol van vrouwen in de museumgeschiedenis beoordeeld.

Het onderzoek van Bram Donders maakt onderdeel uit van De Andere Helft, waarin de rol van vrouwen in de Nederlandse kunstgeschiedenis wordt belicht. Dit programma is een samenwerking tussen de Universiteit van Amsterdam, het Rijksmuseum Amsterdam, het Stedelijk Museum Amsterdam en het RKD – Nederlands Instituut voor Kunstgeschiedenis.

Bram Donders

Bram Donders (1993) studeerde kunstgeschiedenis aan de Universiteit Utrecht, waar hij ook zijn master haalde. Hij werkte als junior conservator bij het Van Gogh Museum in Amsterdam en is sinds 2021 werkzaam als onderzoeker bij Museum Boijmans Van Beuningen. Tevens is hij voorzitter van Jong VNK, de jongerentak van de Vereniging van Nederlandse Kunsthistorici.

Bram Donders was als onderzoeker betrokken bij het aanschaffen van het schilderij Pioenrozen (ca. 1885-87) van Berthe Morisot. Dit doek werd verworven door het museum in januari 2023, en was eerder als bruikleen te zien. Over Morisot, haar werk en de rol van vrouwen in de kunstgeschiedenis komt Donders aan het woord in het meinummer van Collect. Het artikel vind je hier.

NWO

De Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) biedt onderzoekers in de museumwereld elk jaar de kans kortlopend onderzoek te doen. De beurs die is toegekend aan Bram Donders kent een waarde van 50.000 euro.