:host { --enviso-primary-color: #FF8A21; --enviso-secondary-color: #FF8A21; font-family: 'boijmans-font', Arial, Helvetica,sans-serif; } .enviso-basket-button-wrapper { position: relative; top: 5px; } .enviso-btn { font-size: 22px; } .enviso-basket-button-items-amount { font-size: 12px; line-height: 1; background: #F18700; color: white; border-radius: 50%; width: 24px; height: 24px; min-width: 0; display: flex; align-items: center; justify-content: center; text-align: center; font-weight: bold; padding: 0; top: -13px; right: -12px; } .enviso-dialog-content { overflow: auto; } Previous Next Facebook Instagram Twitter Pinterest Tiktok Linkedin Back to top
14 April 2023

Deze zomer: [H]erkennen Herbouwen in Kunsthal Rotterdam

Van 24 juni tot 29 oktober 2023 is te zien in Kunsthal Rotterdam: [H]erkennen Herbouwen – Wonderkamers van het Rotterdams koloniaal verleden. Het is een tentoonstelling die in samenwerking met Museum Boijmans Van Beuningen is ontwikkeld. De expositie biedt een gesammtkunstwerk waarin werk uit onder andere de collectie Boijmans Van Beuningen in dialoog gaat met reflectie en nieuw werk van hedendaagse kunstenaars. Het koloniale verleden van Rotterdam en de doorwerking daarvan in het heden en de toekomst staan centraal. De tentoonstelling is samengesteld door kunstenaar patricia kaersenhout.

Centraal in het ontwerp van de expositie staat het fenomeen ‘wonderkamers’. Deze rariteitenkabinetten waren in de 17e en 18e eeuw populair onder de gegoede bevolking, en dienden welbeschouwd als voorlopers van moderne musea. Verzamelaars stelden er van alles tentoon: opgezette dieren, schelpen, schilderijen, servies uit verre oorden. Verwondering over de wereld was het leidmotief, maar natuurlijk kenden deze ‘wonderkamers’ ook toen al een donkere keerzijde: het erfgoed was geregeld zonder toestemming meegenomen uit gebieden onder koloniaal gezag. De militaire glorie van de een, was de oorlogsmisdaad van de ander.

[H]erkennen Herbouwen kijkt met hedendaagse ogen naar het fenomeen ‘wonderkamer’ en tekent het perspectief radicaal een andere kant op. De westerse dominantie wordt er neergezet als een curiositeit. Welke verhalen schuilen er allemaal achter ons erfgoed? Kunstenaars Devika Chotoe, Bouba Dola, Tommy van der Loo, Ada M. Patterson en Dominique Latoel reflecteren met nieuw werk op collectiestukken en ander erfgoed uit de tentoonstelling. Gloria Wekker schrijft gedichten speciaal voor [H]erkennen Herbouwen. Ze dagen het publiek uit om op een andere manier naar het Rotterdamse koloniale en slavernijverleden te kijken.

In multicultureel Rotterdam kent een op de acht inwoners een tot slaaf gemaakte voorouder. [H]erkennen Herbouwen laat zien dat racisme doorwerkt in heden en toekomst van de stad. En dat een gesprek hierover voeren met elkaar essentieel is.

Deze tentoonstelling is tot stand gekomen als samenwerking tussen Kunsthal Rotterdam en Museum Boijmans Van Beuningen. Een lijst met geselecteerde werken uit de collectie Boijmans Van Beuningen volgt zodra deze definitief is vastgesteld.