:host { --enviso-primary-color: #FF8A21; --enviso-secondary-color: #FF8A21; font-family: 'boijmans-font', Arial, Helvetica,sans-serif; } .enviso-basket-button-wrapper { position: relative; top: 5px; } .enviso-btn { font-size: 22px; } .enviso-basket-button-items-amount { font-size: 12px; line-height: 1; background: #F18700; color: white; border-radius: 50%; width: 24px; height: 24px; min-width: 0; display: flex; align-items: center; justify-content: center; text-align: center; font-weight: bold; padding: 0; top: -13px; right: -12px; } Previous Next Facebook Instagram Twitter Pinterest Tiktok Linkedin Back to top
25 November 2021

Conservator schenkt kunstwerk bij afscheid van Boijmans

Een grote tekening van kunstenaar J.A. Knip is toegevoegd aan de Rotterdamse collectie. Uittredend senior conservator Albert Elen schenkt hem ter verrijking van de collectie die hij 19 jaar onder zijn hoede heeft gehad.

Ter gelegenheid van zijn pensionering deze maand schenkt Albert J. Elen, senior conservator Tekeningen en Prenten van Museum Boijmans Van Beuningen, een indrukwekkende tekening van de Nederlandse kunstenaar Josephus Augustus Knip (1777-1847). Het is een grote studie van bomen, gemaakt tijdens Knips verblijf in Rome (1809-1812), die in 1817 door hem verwerkt is in een schilderij, dat zich al sinds 1869 in de museumcollectie bevindt. De tekening is in het voorjaar van 2022 samen met het schilderij te zien in een presentatie met een selectie van door de conservator gerealiseerde aanwinsten.

Josephus A. Knip, Studie van bomen, c. 1809-12. Collectie Museum Boijmans Van Beuningen.
Josephus A. Knip, Studie van bomen, c. 1809-12. Collectie Museum Boijmans Van Beuningen.
Josephus A. Knip, Italiaans landschap met geiten, 1817. Collectie Museum Boijmans Van Beuningen.
Josephus A. Knip, Italiaans landschap met geiten, 1817. Collectie Museum Boijmans Van Beuningen. Meer informatie
Albert Elen. Foto: Fred Ernst.
Albert Elen. Foto: Fred Ernst.

Vermiste tekeningen

Albert Elen is vooral bekend om zijn jarenlange betrokkenheid bij de voormalige Koenigs Collectie. Zijn boek Missing Old Master Drawings from the Franz Koenigs Collection claimed by the State of the Netherlands (1989) leidde tot de ontdekking van 308 sinds 1945 in Moskou verborgen tekeningen in 1992, die nog steeds wachten op teruggave, en 139 in Kiev verborgen tekeningen, die in 2004 door Oekraïne werden gerestitueerd, tentoongesteld als Terugkeer van een Verloren Schat en herenigd met de kern van de Koenigs Collectie in Museum Boijmans Van Beuningen. 

Voor het museum ontwikkelde hij online bestandscatalogi, zoals Nederlandse tekeningen uit de vijftiende en zestiende eeuw (2012), en organiseerde hij tentoonstellingen, waaronder Rembrandt in Rotterdam (2006), Bosch tot Bloemaert (2014) en Fra Bartolommeo. De Goddelijke Renaissance (2016). Deze bevatten veel tekeningen uit de Koenigs Collectie.

Grootste deelcollectie

In de galerieruimtes van het pas geopende Depot Boijmans Van Beuningen zijn wisselende presentaties te zien met collectiestukken uit de depotcompartimenten, waarbij de focus vooral ligt op aspecten van behoud en beheer. De werken op papier, met ruim 19.000 tekeningen en 69.000 prenten, vormen de grootste deelcollectie van het museum. Van vrijwel alle bekende meesters uit de westerse kunstgeschiedenis zijn representatieve werken aanwezig, zoals van Dürer, Rembrandt, Boucher, Piranesi, Goya en Daumier. Maar ook minder bekende kunstenaars zijn goed vertegenwoordigd, zoals Knip.