:host { --enviso-primary-color: #FF8A21; --enviso-secondary-color: #FF8A21; font-family: 'boijmans-font', Arial, Helvetica,sans-serif; } .enviso-basket-button-wrapper { position: relative; top: 5px; } .enviso-btn { font-size: 22px; } .enviso-basket-button-items-amount { font-size: 12px; line-height: 1; background: #F18700; color: white; border-radius: 50%; width: 24px; height: 24px; min-width: 0; display: flex; align-items: center; justify-content: center; text-align: center; font-weight: bold; padding: 0; top: -13px; right: -12px; } Previous Next Facebook Instagram Twitter Pinterest Tiktok Linkedin Back to top
30 September 2019

Op bezoek bij Middland Foto

Eens in de zoveel tijd komen alle medewerkers van de afdeling Educatie & Publieksbegeleiding bij elkaar om te reflecteren op de werkzaamheden, visie en toekomstdromen van de afdeling. We nemen de tijd om na te denken over de maatschappelijke rol van het museum, de positie binnen de stad, en de toekomst van kunsteducatie en publieksbegeleiding. Als onderdeel van deze bijeenkomst bezoeken we elk jaar een inspirerend initiatief in de stad of daarbuiten. Dit jaar bezochten we Middland Foto in de wijk Middelland.

Middland Foto is een project van MadeBy, een initiatief dat werkt aan een sterk, divers kunst-en cultuuraanbod dat een afspiegeling vormt van de Rotterdamse samenleving. Middland Foto brengt de Rotterdamse wijk Middelland in beeld met foto’s, filmpjes en verhalen van 1960 tot heden. Het initiatief bestaat uit een tentoonstelling in De Hoed (een oude hoeden- en pettenfabriek aan de 1e Middellandstraat), een fotoroute door de wijk, randprogrammering en leerwerktrajecten voor jongeren.

Projectcoördinator Joke van Bilsen en initiatiefnemer en curator Houssein Bouziane vertellen ons over de geschiedenis van de buurt. Middelland is een gemêleerde wijk in Rotterdam-West. Vanaf de jaren 60 vestigden veel arbeidsmigranten zich in deze buurt. In de jaren 80 en 90 was het er erg onveilig met veel drugsoverlast. Houssein is zelf opgegroeid in Middelland en herinnert zich nog hoe hij als kind gewend was aan rondhangende drugsverslaafden in de portieken. Kinderen speelden op braakliggende stukken grond tussen de drugsspuiten, zo vertelt hij. Bewoners en ondernemers hebben zich fel verzet tegen het drugsprobleem en sindsdien herstelt de wijk zich.

“Samen vertellen we het verhaal van Middelland; de geschiedenis van de wijk, de migratie en de vele culturen, het familieleven, het ondernemen en hoe iedereen zijn plek in de wijk vond.” Houssein Bouziane

Houssein wilde met Middland Foto graag de rijkdom aan culturen, verbindingen, samenwerkingen en gebeurtenissen uit de geschiedenis van de wijk laten zien. Daarom zijn ze op zoek gegaan naar foto’s van zowel professionele fotografen als de bewoners zelf. Om de foto’s en verhalen te verzamelen, werden overal in de buurt affiches opgehangen. De reacties waren overweldigend. Het feit dat Houssein veel buurtbewoners kent en de buurt begrijpt als inwoner, hielp daarbij.

In de tentoonstelling zijn niet alleen foto's maar ook video’s te zien waarin bewoners hun persoonlijke verhalen vertellen, naast filmpjes uit archieven. Ook zijn er verspreid door de buurt foto’s te vinden. Deze route leidt je langs supermarkten, cafeetjes en winkels. Door de buitenruimte erbij te betrekken, maar ook via de randprogrammering vindt er een uitwisselingen van verhalen plaats tussen oude en nieuwe bewoners. Samen vertellen ze het verhaal van Middelland. Dankzij Middland Foto leren we niet alleen meer over deze bijzondere geschiedenis, ook draagt dit project met zijn veelheid aan persoonlijke verhalen bij aan een diverser cultureel aanbod in de stad Rotterdam.

De tentoonstelling Middland Foto is nog t/m 27 oktober 2019 te zien.
Ben je nog niet geweest? Grijp dan snel je kans!

 

Door Rianne Schoonderbeek, Conservator Educatie