:host { --enviso-primary-color: #FF8A21; --enviso-secondary-color: #FF8A21; font-family: 'boijmans-font', Arial, Helvetica,sans-serif; } .enviso-basket-button-wrapper { position: relative; top: 5px; } .enviso-btn { font-size: 22px; } .enviso-basket-button-items-amount { font-size: 12px; line-height: 1; background: #F18700; color: white; border-radius: 50%; width: 24px; height: 24px; min-width: 0; display: flex; align-items: center; justify-content: center; text-align: center; font-weight: bold; padding: 0; top: -13px; right: -12px; } Previous Next Facebook Instagram Twitter Pinterest Tiktok Linkedin Back to top

E. van Rijckevorsel (1845-1928)

Elie van Rijckevorsel is een natuurkundige, wereldreiziger en verzamelaar. Aanvankelijk schenkt hij in 1910 en 1935 zijn glas- en porseleincollectie anoniem aan Museum Boymans.

Door de grote brand in het Schielandshuis is de complete collectie kunstnijverheid verloren gegaan in 1864. Met Van Rijckevorsels giften kan deze deelcollectie heropgebouwd worden. Dat de mysterieuze mecenas Van Rijckevorsel is, wordt pas openbaar als hij na zijn dood in 1928 het museum opnieuw een omvangrijke verzameling glaswerk en Delfts en Oosters porselein nalaat. 
Zijn verzameling etnografica schenkt hij aan de Gemeente Rotterdam voor de oprichting van het nieuwe Museum voor Land- en Volkenkunde (nu het Wereldmuseum). Hij richt ook de Erasmusstichting op ter bevordering van wetenschap, kunst en onderwijs. Vandaag de dag speelt deze stichting een belangrijke stimulerende rol in het culturele leven van Rotterdam.