:host { --enviso-primary-color: #FF8A21; --enviso-secondary-color: #FF8A21; font-family: 'boijmans-font', Arial, Helvetica,sans-serif; } .enviso-basket-button-wrapper { position: relative; top: 5px; } .enviso-btn { font-size: 22px; } .enviso-basket-button-items-amount { font-size: 12px; line-height: 1; background: #F18700; color: white; border-radius: 50%; width: 24px; height: 24px; min-width: 0; display: flex; align-items: center; justify-content: center; text-align: center; font-weight: bold; padding: 0; top: -13px; right: -12px; } Previous Next Facebook Instagram Twitter Pinterest Tiktok Linkedin Back to top
Minuten Servies

Vraag maar raak

Laden...

Bedankt, je vraag is verzonden.

Helaas, er is iets mis gegaan met het verzenden van je vraag. Probeer het aub nog eens.

High-res beeldmateriaal aanvragen

Meer informatie

De economische waarde van het servies is letterlijk vertaald naar de tijd die de ambachtslieden in de fabriek besteden aan het handmatig inkleuren van de decoraties. Na de eerste ovengang wordt in grijs krijt een afdruk van de decoratie op het porselein gezet. Deze wordt vervolgens met de hand ingekleurd waarna het in de oven wordt afgebakken. Hoe meer tijd er is besteed, des te hoger de prijs. Met het minutenservies wordt de aandacht gericht op de waarde van het ambacht.
, Het 'Minuten Servies' van Jurgen Bey is vervaardigd in opdracht van aardewerk- en tegelfabriek Koninklijke Tichelaar Makkum. Bey werd gevraagd op basis van de eeuwenoude tinglazuurtechniek, waarbij het witte tinglazuur als ondergrond wordt gebruikt voor het versieren van serviezen, een nieuwe decoratiemethode te bedenken. Hij verdiepte zich in oude recepten en productietechnieken, en kwam tot de conclusie dat deze manier van decoreren erg tijdrovend is en veel kennis vereist. De afbeeldingen worden eerst met krijt op het aardewerk gezet. De krijttekening dient vervolgens als leidraad voor de uiteindelijke gedetailleerde en verfijnde handschildering die er overheen wordt gezet. Deze grote hoeveelheid tijd en vakmanschap blijft voor de koper van het uiteindelijk product onzichtbaar.

Bey wilde met het 'Minuten Servies' de aspecten ‘tijd’ en ‘vakmanschap’ zichtbaar maken. De onderdelen van het servies zijn elk opgebouwd uit bestaande mallen van Tichelaar, waarbij diverse series worden gecombineerd. Op elk deel is een traditioneel tafereel afgebeeld. Waar een schilder normaal gesproken doorwerkt tot de afbeelding af is, krijgen de schilders van het 'Minuten Servies' slechts een beperkt aantal minuten om te schilderen. Er is nooit genoeg tijd om de gehele afbeelding in te vullen. Bovendien gebruikt Bey geen krijt maar grijs poederglazuur om de ondertekening op het aardewerk aan te brengen, waardoor deze na het bakproces zichtbaar blijft. Er ontstaat een mooie afwisseling tussen de fijne, precieze handschildering en de snel geproduceerde, vage ondertekening. Het aantal minuten dat het beschilderen heeft gekost bepaalt vervolgens de titel van het stuk servies. Zo bestaat de 144 minuten theepot, en de 74 minuten kop en schotel. Bey geeft met het 'Minuten Servies' een nieuwe kijk op het decoreren en benadrukt de waarde van tijd en ambacht.

, Jurgen Bey verdiepte zich op initiatief van de firma Tichelaar in Makkum in 2003 in de ambachtelijke techniek van het tinglazuuraardewerk. Hij merkte dat het beschilderen van de stukken het meeste tijd kostte. Bey liet de schilders van Tichelaar de voorstelling aanbrengen in een vooraf bepaalde tijd; te weinig om het stuk helemaal te beschilderen. Het onaffe product werd gebakken en de arbeidstijd bepaalde de prijs.

Lees verder Lees minder

Collectieboek

Collectieboek Bestellen

Specificaties

Titel Minuten Servies
Materiaal en techniek Tinglazuur aardewerk
Objectsoort
Servies > Stel > Tafelgerei > Keuken en huishouden > Gebruiksvoorwerp
Locatie Dit object is in het depot
Makers Studio: Studio Makkink & Bey
Ontwerper: Jurgen Bey
Opdrachtgever: Koninklijke Tichelaar Makkum
Inventarisnummer V 2653 a-o (KN&V)
Credits Aankoop met steun van Mondriaan Fonds, 2010
Collectie Kunstnijverheid & Design
Verwervingsdatum 2010
Vervaardigingsdatum in 2002
Watermerk Alle onderdelen, behalve de deksels zijn gemerkt: merk onderzijde, in blauw: stempel Jurgen Bey Makkum en T in schild (Makkum fabrieksmerk) gecombineerd met een geschreven merk dat verschilt per item.
Interne tentoonstellingen Hand Made - Lang leve het ambacht (2013)
Onderzoek Toon onderzoek Stadscollectie
Materiaal
Object

Zie je iets wat niet klopt of heb je aanvullende informatie over dit werk? Stuur ons een berichtje

Alles over de maker

Studio Makkink & Bey

Rotterdam 2002

Bekijk het volledige profiel