:host { --enviso-primary-color: #00BAFF; --enviso-secondary-color: #00BAFF; font-family: 'boijmans-font', Arial, Helvetica,sans-serif; } .enviso-basket-button-wrapper { position: relative; top: 5px; } .enviso-btn { font-size: 22px; } .enviso-basket-button-items-amount { font-size: 12px; line-height: 1; background: #F18700; color: white; border-radius: 50%; width: 24px; height: 24px; min-width: 0; display: flex; align-items: center; justify-content: center; text-align: center; font-weight: bold; padding: 0; top: -13px; right: -12px; } Previous Next Facebook Instagram Twitter Pinterest Tiktok Linkedin Back to top
t/m 29 maart 2020
Kunsthal

Meesterlijk!

Met de tentoonstelling ‘Meesterlijk!’ presenteerde de Kunsthal Rotterdam vanaf 7 december 2019 tot en met 29 maart 2020 een groots overzicht van vier eeuwen schilderijen en tekeningen van beroemde meesters als Rembrandt, Rubens, Van Gogh, Delacroix, Pissarro, Saenredam, Goltzius en Basquiat. Ook is werk te zien van minder bekende kunstenaars als Cornelis Saftleven en Joseph Augustus Knip. ‘Meesterlijk!’ is de derde tentoonstelling in de serie van drie die de Kunsthal in het kader van ‘Boijmans bij de Buren’ liet zien.

Ruim 130 werken uit de collectie Museum Boijmans Van Beuningen belichten de bijzondere wisselwerking tussen schilder- en tekenkunst en laten de liefde zien van de grote meesters voor tekenen. De tekeningen lijken je dichterbij de kunstenaar te brengen en zijn vaak veel vrijer en intiemer dan de schilderijen die we van deze meesters kennen. ‘Meesterlijk!’ toonde het grote meesterschap van kunstenaars die in beide kunstvormen uitmuntten. Zo kan de bezoeker steeds het geschilderde en getekende werk van een kunstenaar vergelijken. Soms gaat het daarbij om een directe relatie tussen de tekeningen en schilderijen, zoals bij het Portret van de familie Lütjens door Max Beckmann, waarvan een reeks van getekende portretstudies werd getoond.

Werken in de tentoonstelling

Eugène Delacroix, Dansende Marokkaan, collectie Museum Boijmans Van Beuningen. Bruikleen: Stichting Museum Boijmans Van Beuningen 1940 (voormalige collectie Koenigs).
Eugène Delacroix, Dansende Marokkaan, collectie Museum Boijmans Van Beuningen. Bruikleen: Stichting Museum Boijmans Van Beuningen 1940 (voormalige collectie Koenigs).
Eugène Delacroix, Portret van een jonge vrouw (Madame de Conflans), collectie Museum Boijmans Van Beuningen. Bruikleen: Stichting Museum Boijmans Van Beuningen 1940 (voormalige collectie Koenigs).
Eugène Delacroix, Portret van een jonge vrouw (Madame de Conflans), collectie Museum Boijmans Van Beuningen. Bruikleen: Stichting Museum Boijmans Van Beuningen 1940 (voormalige collectie Koenigs).

Onlosmakelijk verbonden

Schilderen en tekenen zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. De traditionele opleiding voor een schilder begon met pen, penseel, potlood, krijt en papier. Tekenen was de eerste stap om de wereld om ons heen te leren vastleggen. Pas wanneer studenten het tekenen meester waren kon worden begonnen met olieverf, doek en paneel. Maar het was niet alleen het ideale middel om vaardigheden te verkrijgen. Volleerde schilders gebruikten tekeningen om de compositie van hun schilderijen uit te testen en om studies te maken van landschap, mensen, dieren, planten en andere zaken die ze later konden toepassen in hun geschilderde werken.

Camille Pissarro, Les Coteaux d'Auvers, 1882, collectie Museum Boijmans Van Beuningen.
Camille Pissarro, Les Coteaux d'Auvers, 1882, collectie Museum Boijmans Van Beuningen. Meer informatie

Van voorbereiding naar eigen kunstvorm

In eerste instantie was de tekenkunst louter bedoeld als voorbereiding, maar al gauw kwamen er kunstenaars die de tekenkunst zelfstandig gingen gebruiken. Al tenminste vanaf de zeventiende eeuw waren er meesters die zich er speciaal op gingen toeleggen. Dat kon zijn omdat het beter bij hun talenten en interesses pasten, maar ook omdat er langzaam een eigen markt voor kwam. In de daarop volgende eeuwen ontwikkelde de tekenkunst zich tot een eigen kunstvorm, maar het bleef daarnaast altijd nauw verbonden met de schilder- en beeldhouwkunst. Toen in de twintigste eeuw de kunst zich niet alleen meer ging baseren op de reële wereld, bleef de tekenkunst een vast bestanddeel van de beeldende kunst.

Wereldberoemde collectie tekeningen

De collectie tekeningen van Museum Boijmans Van Beuningen is een van de belangrijkste ter wereld en wordt vanwege haar gevoeligheid voor licht maar zelden getoond. In de tentoonstelling ‘ Meesterlijk’ in de Kunsthal werd een selectie van de mooiste werken op papier voor even uit hun dozen gehaald om daarna weer voor jaren te worden opgeborgen.

De tentoonstelling werd samengesteld door conservator Friso Lammertse en maakt onderdeel uit van ‘Boijmans bij de Buren’, een stadsbreed project om de collectie van Museum Boijmans Van Beuningen tijdens de renovatie zichtbaar te houden. ‘Boijmans bij de Buren’ wordt mogelijk gemaakt door stichting droom en daad.

Boijmans bij de Buren

Tijdens de komende renovatie en vernieuwing van Museum Boijmans Van Beuningen blijft de collectie zichtbaar en toegankelijk in Rotterdam. De internationale collectie van Museum Boijmans Van Beuningen waaiert uit over Rotterdam. Zo’n 500 topstukken vinden bij acht buurlocaties in elf fantastische tentoonstellingen een plek onder de noemer ‘Boijmans bij de Buren’. Bij de gastlocaties ontstaan nieuwe dwarsverbanden en ontmoetingen tussen de collectie van Boijmans en die van de buur. Zo laat het Maritiem Museum een selectie zeegezichten zien en komen topstukken van onder andere Kandinsky terecht bij het Chabot Museum aan de overkant van de straat. Zo hoef je de collectie van Museum Boijmans Van Beuningen niet te missen tijdens de renovatie van het museumgebouw. 'Boijmans bij de Buren' wordt mogelijk gemaakt door stichting droom en daad.

Meer over Boijmans bij de Buren

Boijmans in Transit

In 2019 ging het museum de noodzakelijke renovatie in. In die Transit-periode trekt het museum de stad Rotterdam en de wereld in om publiek te raken met zijn internationale topcollectie. Acht buurlocaties in de stad hebben sinds 8 februari 2019 een unieke samenwerking onder de noemer ‘Boijmans bij de Buren’. In elf verrassende tentoonstellingen houden zij uiteenlopende collectiestukken bezoekbaar. Boijmans opereert daarnaast in het buitenland, met reizende tentoonstellingen. Vanaf schooljaar 2019 maakte het museum Rotterdamse scholieren bekend met échte collectiestukken met ‘Boijmans in de Klas’. Ondertussen vordert de bouw van Depot Boijmans Van Beuningen, het eerste publiek toegankelijke kunstdepot ter wereld dat in begin 2021 opent en waar de 151.000 kunstwerken veilig worden getoond en verzorgd.

Meer over Boijmans in Transit

Deze tentoonstelling wordt mede mogelijk gemaakt door